Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 9 maart 2020 10:47

Beursupdate: Shell onderuit op donkerrood Damrak

De Amsterdamse beurs koerste maandag fors lager, waarbij zorgen over het coronavirus en een val van de olieprijs op het sentiment drukten. De AEX verloor 5,3 procent op 503,06 punten. 

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management bleek vooral verrast door de maatregelen die Saoedi-Arabië afgelopen weekend aankondigde. Saoedi-Arabië verlaagde dit weekend zijn prijzen flink en het land maakt zich volgens analisten op om de productie flink te verhogen. Daarop maakten de olieprijzen een flinke koersval tot wel 22 procent. 
"Aandelen gerelateerd aan de grondstoffensector gaan hierdoor het hardst onderuit vanochtend", aldus Schutte. "Er is een grote angst dat vooral Amerikaanse schalie-olieproducenten het moeilijk gaan krijgen. Faillissementen van dergelijke bedrijven zijn niet uitgesloten", aldus de beleggingsadviseur. Ook financials sloegen noodgedwongen de weg omlaag in. 

"Het is nu wachten totdat instanties de rust kunnen terugbrengen", aldus Schutte. Een punt van aandacht zal het rentebesluit van de Europese Centrale Bank zijn op donderdag. "De centrale bank zal rust willen uitstralen en banken willen ondersteunen. Een 'whatever it takes'-benadering zal helpen." 
Schutte verwacht niet dat de ECB donderdag de rentes gaat verlagen. Dat zal weinig uitmaken en heeft geen rustgevende uitwerking op de markten, zo stelde de beleggingsadviseur.    

Schutte merkt onder eigen klanten nog weinig paniek. "Tegelijk blijft het lastig om te bepalen wat beleggers moeten doen." Schutte neigt zelf naar het toevoegen van wat risico aan de portefeuille. "Beleggers met een langetermijnvisie kunnen voorzichtig naar de mogelijkheden kijken, maar om te spreken van het ultieme koopmoment is absoluut nog te vroeg."

Het coronavirus domineerde dit weekend het nieuws. In Duitsland en Frankrijk zijn er nu meer dan 1.000 besmettingen gemeld. Italië is met 7.375 besmettingen het epicentrum in Europa en Rome heeft drastische maatregelen aangekondigd om verdere verspreiding van het virus in te dammen. Ook zijn er steeds meer meldingen in andere Europese landen, waaronder 200 in België en 265 in Nederland.

De euro/dollar noteerde maandagochtend op 1,1403. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag werd de munt verhandeld op 1,1312.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen verloor Royal Dutch Shell in het licht van de flink gedaalde olieprijzen 16,1 procent. Dat is echter al weer een stuk beter dan de daling van meer dan 20 procent eerder op de ochtend. Ook financiële waarden stonden hevig onder druk met verliezen voor ING en Aegon van ongeveer 11 procent. Alleen tankopslagbedrijf Vopak ontsprong de dans met een winst van 4,3 procent. Beleggers voorzien dat Saoedi-Arabië zijn olieproductie fors gaat opvoeren om marktaandeel te winnen. En dit zal de vraag naar opslag vermoedelijk flink doen stijgen.

In de AMX verloren de oliedienstverleners SBM Offshore en Fugro 13,4 tot 15,8 procent. Alleen flitshandelaar Flow Traders ontsprong de dans met een winst van 4,6 procent. Corbion verloor na cijfers 5,3 procent. ABN AMRO bleek wel te spreken over de outlook van het bedrijf. 

Ook onder de kleinere aandelen vielen rake klappen. Accell, Brunel en ICT Group verloren meer dan 10 procent. 

Lokaal leverde ook oliedienstverlener Core Laboratories maar liefst 9,4 procent in. De koers van Curetis liep 7,1 procent terug. 

De Aandeelhouder TV

september 28, 2020

AEX 28 sep 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 28, 2020

AMG verliest glans | 28 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 27, 2020

Winstneming op IT en terughoudendheid op de beurs gepast

september 25, 2020

AEX week 39 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:16

  TA van Edward Loef – Close the gap aandelen

 • 11:30

  Technische Analyse AEX – AEX in dalende wig & ING veert op vanaf steun

 • 08:20

  VS leggen sancties op aan Chinese chipmaker SMIC & beurzen hoger van start

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

 • 14:15

  Aandeel Just Eat Takeaway – hongerige beleggers drijven koers op

 • 08:09

  Fiscaal steunpakket geeft optimisme – opportuniteiten in aardgas

 • 16:43

  TA van Edward Loef: ‘Social reality’ grafieken

 • 08:31

  Verhoogde angst volgens VIX – beslissingsmoment voor autosector

 • 16:58

  TA van Edward Loef: Supermarkten, super interessant

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
28 sep 16:55 Redactie

De 7 beste aandelen om te kopen voor het vierde kwartaal

28 sep 15:57 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Duurzaamheid: Zorgvuldig rentmeesterschap is cruciaal

28 sep 10:19 Nico Bakker

Spannend steunscenario ABNAMRO