Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 9 maart 2020 08:17

AEX opent donkerrood na crash olieprijzen

De Amsterdamse beurs beurs gaat maandag een zware opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen een klein uur voor de beursgong op een verlies van maar liefst 7,5 procent.

Afgelopen week daalde de AEX index op weekbasis nog 1,5 procent naar 531,29 punten. In de voorafgaande handelsweek bedroeg het verlies bijna 13 procent.

De olieprijzen daalden vanochtend in de Aziatische handel tot 30 procent vanwege angst voor een prijsoorlog. Saoedi Arabië verlaagde dit weekend zijn prijzen flink en het land maakt zich volgens analisten op om de productie flink te verhogen.

"Dit is voor Saoedi-Arabië een tactiek van de verschroeide aarde om het probleem van chronische overproductie aan te pakken," meende olieanalist John Kilduff van Again Capital. “De Saoedi's zijn veruit de goedkoopste producent en dit is een afrekening met alle andere producenten, en dan met name die bedrijven die actief zijn in de Amerikaanse schaliesector."

Volgens persbureau Bloomberg gaat staatsoliebedrijf Aramco zijn productie vanaf eind maart maximaliseren om zijn marktaandeel te vergroten. 

Olie daalde vrijdag al 10 procent nadat OPEC geen overeenstemming bereikte met zijn belangrijkste partner Rusland over een productieverlaging. Daarvoor stonden de olieprijzen de afgelopen weken al zwaar onder druk door zorgen over de impact van het coronavirus op de vraag naar olie.

Vanochtend werd een vat West Texas Intermediate (WTI) in de Aziatische handel verhandeld op 29,68 dollar. Bij aanvang van dit jaar kostte een vat WTI nog ruim het dubbele.

In Azië daalde de grondstofgevoelige beurs in Sydney vanochtend maar liefst 7,3 procent. Tokio koerste 5,1 procent lager, terwijl de Chinese beurzen in Hong Kong en Shanghai respectievelijk 3,6 en 2,1 procent prijs geven.

Het coronavirus domineerde dit weekend het nieuws. In Duitsland en Frankrijk zijn er nu meer dan 1.000 besmettingen gemeld. Italië is met 7.375 besmettingen het epicentrum in Europa en Rome heeft drastische maatregelen aangekondigd om verdere verspreiding van het virus in te dammen. Ook zijn er steeds meer meldingen in andere Europese landen, waaronder 200 in België en 265 in Nederland.

De maatregelen in China, waar momenteel 80.735 mensen besmet zijn, lijken wel hun vruchten af te werpen. In de brandhaard van de besmetting daalt het aantal geïnfecteerden doordat er mensen genezen en er weinig nieuwe besmettingen bijkomen.

Wall Street sloot vrijdag lager maar liep een deel van de verliezen van eerder op de dag wel in richting het slot. De S&P 500 verloor uiteindelijk 1,7 procent.

Een sterk Amerikaans banenrapport bood beleggers in New York vrijdag geen houvast. De banengroei in de VS van 273.000 stuks in februari was weliswaar een stuk hoger dan verwacht, maar bevat nog geen enkel zichtbaar effect van het coronavirus, zei marktanalist Philip Marey van Rabobank tegen ABM Financial News.

Vanwege de zorgen over het coronavirus zochten beleggers deze week vooral veilige beleggingen op als staatsobligaties. Hierdoor zakte de Amerikaanse tienjaarsrente naar het laagste niveau ooit. Het jaarlijkse rendement op een staatslening met een looptijd van 10 jaar bedraagt nu nog nog maar 0,5 procent. Begin dit jaar was dit nog bijna twee procent.

Dit kan problemen opleveren voor de Fed, waarschuwde Boston Fed voorzitter Eric Rosengren vrijdag. Omdat de rentes dalen, zou een eventueel opkoopprogramma zoals de centrale bank uitvoerde tijdens de financiële crisis, nu veel minder effectief zijn.

Door de scherp gedaalde Amerikaanse rente wordt het renteverschil met de eurozone snel kleiner en dit heeft zijn weerslag op de koersontwikkeling van de euro. Die loopt tot tevredenheid van Donald Trump snel op ten opzichte van de dollar. Vanochtend noteerde het muntpaar op 1,1403. Voorafgaand aan het uitbreken van de paniek over het coronavirus stond er nog een stand van 1,0795 op de borden.

De macro-economische agenda is vandaag karig gevuld. Wel kan het maandrapport van het Internationale Energie Agentschap over de oliemarkt gelet op de huidige onrust op extra aandacht rekenen.

Bedrijfsnieuws

Corbion boekte het afgelopen boekjaar een aangepaste EBITDA van 145,9 miljoen euro, in vergelijking met 131,6 miljoen euro in 2018. Het bedrijfsresultaat bedroeg 61,3 miljoen euro, tegenover 87,9 miljoen euro. Onder de streep resteerde een nettowinst van 25,8 miljoen euro, in vergelijking met 54,3 miljoen euro in 2018. Voor de periode 2020 tot en met 2025 voorziet Corbion een autonome omzetgroei van 4 tot 7 procent. Voor het lopende jaar wordt een stabiele EBITDA-marge verwacht ten opzichte van de 15 procent over 2019. Daarbij wordt vanaf 2025 gestreefd naar een EBITDA-marge die hoger is dan 17 procent.

De nieuwe Nederlandse productiefaciliteit van Pharming voor Ruconest is goedgekeurd door de Amerikaanse toezichthouder FDA, wat de productiecapaciteit voor de Verenigde Staten aanzienlijk zal verhogen.

Berenberg startte met het volgen van Ajax met een koopadvies en een koersdoel van 32,00 euro. Volgens analisten van Berenberg vergroten de aantrekkende resultaten van de voetbalclub de kans op deelname aan de Champions League, hetgeen vervolgens zicht biedt op hogere omzetten en zo weer op meer financiële slagkracht.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 verloor vrijdag 1,7 procent tot 2.972 punten. De Nasdaq daalde 1,9 procent op 8.576 punten en de Dow Jones index ging 1,0 procent lager op een slot van 25.865 punten.

De Aandeelhouder TV

juli 14, 2020

Dashboard Beleggen | Stip Coaching en Turbo Tijd

juli 13, 2020

Dashboard Beleggen | De Basis

juli 13, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 1 – Monopoly

juli 10, 2020

AEX week 28 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:34

  Nasdaq stapt van roze wolk: grafiek toont bearish engulfing

 • 16:31

  TA: ‘Tesla en Ferrari, tijd voor een pitstop’

 • 11:36

  Technische analyse AEX – rising wedge op Nederlandse beurs

 • 08:17

  Aftrap kwartaalcijferseizoen en risk-on sentiment op de beurzen

 • 16:05

  TA: ‘Hoofdschouderpatronen gesignaleerd!’

 • 10:57

  Aandeel Tesla: staat de Tesla-bubbel op knappen?

 • 08:52

  Coronavirus blijft om zich heen slaan & beleggers doen een stapje terug

 • 17:44

  TA: ‘Goudprijs onderweg naar recordniveau’

 • 08:43

  Traditionele bedrijven hebben het zwaar, maar tech-aandelen trekken de kar

Masterclasses

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

Columns

Nieuw
14 jul 09:55 Bas Heijink

TA: Opwaartse kracht in eindfase

13 jul 12:22 Nico Bakker

UNILEVER in verse uptrend

13 jul 11:54 Matthijs Kok

11% in 3 maanden met Galapagos