NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM woensdag, 4 maart 2020 14:21

Beursblik: koersen banken terecht lager door coronavirus

In dit artikel vind u onder andere informatie over: ING GROEP, KBC GROEP N.V.,

 De aandelen van Europese banken zijn hard geraakt door het overslaan van het coronavirus naar Europa en een afwaardering van 15 tot 20 procent lijkt ook gerechtvaardigd. Dat stellen analisten van Berenberg woensdag.

Banken zijn 6 procent meer gedaald dan andere aandelen door de zorgen over de verspreiding van het COVID-19-virus in Europa, en worden dan ook bedreigd op veel fronten, stelde Berenberg.

Centrale banken gaan mogelijk nog meer stimuleren en de lagere rente zal de marges van banken verder onder druk zetten. Ook zal er minder vraag zijn naar leningen, wat eveneens voor druk op de inkomsten zorgt. 

Ten derde kunnen banken volgens de analisten rekenen op een toename van de oninbare leningen, omdat bedrijven in problemen gaan raken door de verstoringen in de wereldhandel.

De verlaging van de winsttaxaties voor Europese banken met 15 procent, die nu door de markten wordt ingeprijsd, is redelijk, volgens de analisten. 

De consensus gaat nu nog uit van 1,5 procent omzetgroei en ongewijzigde voorzieningen voor slechte leningen op 40 basispunten van het leningenboek, Dit is volgens Berenberg echter te optimistisch. 

Een toename van de risicokosten van 40 naar 50 basispunten en een nulgroei aan omzet betekent een 20 procent lagere winstverwachting, en dat noemt Berenberg ook redelijk, wat zou betekenen dat de koersen nog wat verder kunnen dalen.

Daarbij zullen Zuid-Europese banken extra druk ervaren op hun winst, omdat zij veel leningen met variabele rente hebben. Ook werken zij nog veel met bankkantoren in plaats online of mobiel, waardoor klanten mogelijk terughoudender zullen zijn om bankzaken te doen, uit vrees voor besmetting.

Het Brits-Aziatische HSBC, dat een sterke blootstelling aan Azië heeft, heeft al aangekondigd dat de voorzieningen voor oninbare leningen in deze regio zullen verdubbelen, als het virus de rest van het jaar een bedreiging blijft.

Berenberg denkt dat beleggers in banken het vooral moeten zoeken bij de relatief veilige namen uit Scandinavië en de Benelux, met name KBC, ING, DNB en Nordea. ING en KBC hebben kapitaalbuffers die de beloofde dividenden relatief betrouwbaar maken.

ING stond woensdag 1,4 procent lager en KBC won 0,4 procent.


De koers van het aandeel ING GROEP noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel KBC GROEP N.V. noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Beursblik

De Aandeelhouder TV

januari 21, 2022

Netflix prikt verwachtingsbubbel door

januari 21, 2022

Begin van een echte correctie op de beurs? | De Aandeelhouder Podcast Afl. 54

januari 21, 2022

AEX, DAX en Climax voor ADYEN – 19jan22

januari 21, 2022

AEX, DAX en Dubbele bodem ASML

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:31

  TA van Edward Loef – Een nieuwe grondstoffensupercyclus?

 • 11:13

  Koers aandeel Netflix keldert na kwartaalcijfers: zijn de gouden tijden voorbij?

 • 10:16

  De elfde editie van het LYNX Beleggersdebat trekt bijna 20.000 kijkers

 • 08:02

  U-turn op Wall Street en Netflix duikt 20% omlaag na cijfers

 • 16:51

  TA van Edward Loef – Zilver, goud en Newmont Mining

 • 08:08

  Renteverlaging China trekt aandelen uit het slop, Hang Seng index +3,3%

 • 18:11

  TA van Edward Loef – LYNX Beleggersdebat technisch bekeken

 • 14:46

  ASML boekt recordjaar dankzij chiptekort

 • 10:14

  ETF van de week: iShares Nasdaq-100 UCITS ETF (EXXT)

Masterclasses

Columns

Nieuw
21 jan 07:21 Nico Inberg

PostNL voor kwart in handen van Tsjech

20 jan 16:01 Redactie

ETF v/d Week: World MSCI

20 jan 09:42 Redactie

Terugkijken: Chatsessie met Nico