Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - dinsdag, 3 maart 2020 16:53

Beursblik: Fed verrast markt

De Federal Reserve heeft dinsdag in een zeldzame tussentijdse vergadering de beleidsrente verlaagd vanwege het coronavirus, en vooral die timing verraste. Dit zei Hans Bevers, hoofdeconoom bij Degroof Petercam, tegen ABM Financial News.

 "Dat de Federal Reserve ging ingrijpen, dat was na vorige week wel duidelijk, maar de renteverlaging van vandaag is een grote verrassing", aldus Bevers. "De volgende rentevergadering was immers pas voorzien voor 18 maart en de meeste waarnemers hadden op deze vergadering gefocust."

De verlaging met 50 basispunten had het onderzoeksteam van Degroof Petercam wel verwacht, al is Bevers nog volop bezig met de analyse ervan. "Op het eerste zicht lijkt de Fed het signaal te willen geven dat men als monetaire beleidsmaker een inspanning levert en dat men zo overheden helpt met het bestrijden van de economische gevolgen van het coronavirus op de economie", aldus de econoom.

Volgens de econoom kan de Fed dan ook zeker niet beticht worden van te traag reageren. De econoom wijst er ook op dat we ondertussen ook een renteverlaging van de Bank of England kunnen verwachten, evenals verlagingen elders in de wereld. De Australische centrale bank kwam vanochtend ook al met een renteverlaging.

"Ook in de eurozone wordt de kans groter dat ook de ECB een extra renteverlaging zal aankondigen en zelfs met tieringmaatregelen zal komen om de banken te ontzien", aldus Bevens. "De boodschap dat intrestvoeten langer laag zullen blijven zal waarschijnlijk herhaald worden."

De econoom vraagt zich echter wel af of deze maatregel wel doeltreffend zal zijn. "Als morgen inderdaad evenementen worden afgeschaft en het toerisme stopt, dan kunnen ook de centrale banken weinig doen", meent Bevers. "Budgettaire overheden kunnen wel meer doen, maar het zal tijd vergen om de tijdelijke liquiditeitsproblemen niet te laten verzanden in langetermijn solvabiliteitsproblemen", waarschuwde Bevers.

De euro/dollar steeg na de renteverlaging met 0,5 procent naar 1,1192. 

De Aandeelhouder TV

juli 14, 2020

Intel koopkandidaat na zwakke jaren

juli 14, 2020

Dashboard Beleggen | Stip Coaching en Turbo Tijd

juli 13, 2020

Dashboard Beleggen | De Basis

juli 13, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 1 – Monopoly

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:52

  TA: ‘Terugkeer naar de gemiddelden’

 • 08:34

  Nasdaq stapt van roze wolk: grafiek toont bearish engulfing

 • 16:31

  TA: ‘Tesla en Ferrari, tijd voor een pitstop’

 • 11:36

  Technische analyse AEX – rising wedge op Nederlandse beurs

 • 08:17

  Aftrap kwartaalcijferseizoen en risk-on sentiment op de beurzen

 • 16:05

  TA: ‘Hoofdschouderpatronen gesignaleerd!’

 • 10:57

  Aandeel Tesla: staat de Tesla-bubbel op knappen?

 • 08:52

  Coronavirus blijft om zich heen slaan & beleggers doen een stapje terug

 • 17:44

  TA: ‘Goudprijs onderweg naar recordniveau’

Masterclasses

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

Columns

Nieuw
14 jul 11:38 Marc Langeveld

Exponentieel beleggen in een dynamische 5G omgeving

14 jul 09:55 Bas Heijink

TA: Opwaartse kracht in eindfase

13 jul 12:22 Nico Bakker

UNILEVER in verse uptrend