Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - dinsdag, 3 maart 2020 08:11

AEX opent in het groen

De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting hoger van start. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 1,3 procent.

Maandag wist de AEX index tijdens een volatiele handelssessie en dankzij een positieve opening op Wall Street nog een half procent hoger te sluiten op 542,17 punten.

Maandagavond zetten de Amerikaanse hoofdbeurzen hun opmars voort en de Dow Jones index sloot zelfs ruim vijf procent hoger. Vooral in het laatste half uur van de handel werd de koopknop flink ingedrukt. Er was hierdoor sprake van de grootste stijging, in punten gemeten, voor de Dow ooit. De Amerikaanse futures namen in de elektronische handel nabeurs gas terug.

Analisten benadrukten dat de markt er op rekent dat de centrale banken zullen ingrijpen om de economische impact van het coronavirus te dempen. Maandagochtend wezen uitlatingen van de Japanse centrale bank in die richting, terwijl vrijdagavond laat Jerome Powell van de Federal Reserve een bodem voor de aandelenmarkt in New York inleidde door verruimingsgezinde uitspraken te doen.

Ook de Europese Centrale Bank hint duidelijk op maatregelen. "De ECB houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten [...]  we staan klaar om gepaste en gerichte maatregelen te nemen indien nodig en in overeenstemming met de onderliggende risico's", aldus voorzitter Christine Lagarde van de ECB maandagavond.

Vanochtend besloot de Reserve Bank of Australia (RBA) in ieder geval al de rente te verlagen.  "De uitbraak van het coronavirus in het buitenland heeft momenteel een aanzienlijk effect op de Australische economie, met name in de onderwijs- en reissector," zei voorzitter Philip Lowe in een toelichting op het besluit.

Het uitbundige Amerikaanse sentiment vond vanochtend geen weerklank in Azië, waar de winsten aan de bescheiden kant zijn. Tokio noteert zelfs ruim een procent in het rood. De beurs in Sydney wint 0,7 procent.

Het aantal corona besmettingen buiten China blijft ondertussen scherp oplopen. In de VS gaat het om 105 besmettingen, in Japan om 274 en Zuid-Korea heeft nu 4.812 gevallen gemeld.

In Duitsland zijn er 165 besmettingen. In Frankrijk gaat het om 191 gevallen. Verder zijn er 40 meldingen in het Verenigd Koninkrijk. Spanje kent 120 gevallen. Ook zijn er steeds meer meldingen in andere Europese landen, waaronder ook 8 in België en 18 in Nederland.

In Italië loopt het aantal besmettingen het hardst op, ondanks maatregelen van Rome om de uitbraak in te dammen. In Italië zijn er nu 2.036 besmettingen gemeld.

In China daalt het aantal nieuwe coronabesmettingen en -doden juist opvallend snel. Gisteren werden volgens Chinese overheidscijfers 125 nieuwe gevallen gemeld. Het laagste aantal sinds 21 januari.

Op een settlement van 46,75 dollar werd een vat West Texas Intermediate maandag 4,5 procent meer waard. De olieprijs verloor vorige week nog zo'n 16 procent aan waarde. Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1149.

Vanmiddag om één uur staat een vergadering geagendeerd met centraal bankiers en ministers van financiën uit heel de wereld met als insteek om de financiële- en economische reacties op het coronavirus te coördineren. De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin en voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserce leiden de telefonische vergadering.  

Bedrijfsnieuws

HAL meldde een kapitaalbelang in SBM Offshore van 20,35 procent met een stemrecht van eveneens 20,35 procent. HAL houdt dit belang middellijk reëel. Op 18 november 2014 meldde HAL nog een kapitaalbelang van 15,01 procent met een dito stemrecht.

Air France-KLM raakt zijn plekje in de Stoxx Europe 600 index kwijt. Dit bleek maandagavond uit de herweging van de index. BE Semiconductor Industries bemachtigt juist een plek in de pan-Europese index. De wijzigingen zullen per 23 maart effectief zijn.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot maandag 4,6 procent hoger op 3.090,23 punten, terwijl de Dow Jones index 5,1 procent, ofwel meer dan duizend punten, won op 26.703,32 punten. Techbeurs Nasdaq schreef 4,5 procent bij op 8.952,16 punten.  

De Aandeelhouder TV

december 4, 2020

Vechten om grondstoffen

december 4, 2020

Lange termijn beeld AEX blijft bullish

december 4, 2020

Tesla naar $600! | 4 december 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

december 3, 2020

AEX 3 dec 20 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:59

  Pfizer heeft productieproblemen en OPEC+ sleept akkoord uit de brand

 • 17:59

  TA van Edward Loef – BESI en ASMI zijn een geschenk

 • 08:55

  China opent armen voor buitenlandse investeerders & Europa opent onveranderd

 • 18:41

  TA van Edward Loef – Euro schiet omhoog

 • 10:53

  ETF van de week: iShares MSCI China (ICGA)

 • 08:38

  VIX signaleert mogelijke pullback – brexitonderhandelaars mikken op dit weekend

 • 17:17

  TA van Edward Loef – Heilzaam vaccin voor speculanten

 • 08:13

  Nikola en Moderna zijn de twee uitschieters – Europa start groen

 • 17:32

  TA van Edward Loef – Inzoomen op Zoom Video Communications

Masterclasses

 • 15 december

  Is FANG nog interessant?

Columns

Nieuw
04 dec 09:11 Nico Inberg

Rabobank Certificaat: Dit wordt er uitgekeerd

04 dec 07:32 Nico Inberg

Tegenvaller Pfizer allang bekend

04 dec 07:04 Redactie

OPEC+ sluit olie-akkoord