Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 28 februari 2020 22:11

Wall Street beleeft slechtste week sinds financiele crisis

Wall Street is de slechtste week in jaren in het rood geëindigd. De S&P 500 daalde vrijdag 0,8 procent op een slot van 2.954 punten. De Dow Jones index verloor 1,4 procent op 25.409 punten en de Nasdaq eindigde vrijwel vlak op 8.567 punten.

Richting de slotbel wisten de indexen vrijdag iets op te krabbelen na een verklaring van Federal Reserve voorzitter Jerome Powell. 

Volgens de centraal bankier blijft de Amerikaanse economie onderliggend sterk maar vormt het coronavirus een risico voor de economische activiteit. Daarom houdt de Fed de ontwikkelingen rond de uitbraak en de impact ervan op de economische outlook nauwlettend in de gaten.

De centrale bank zal "gepast handelen om de economie te ondersteunen", aldus Powell.

De Dow, S&P en Nasdaq belandden deze week in een correctie, door de impact van de verspreiding van het coronavirus. De indexen verloren meer dan 10 procent. Risicovolle(re) beleggingen als aandelen en olie werden massaal verkocht omdat men verwacht dat de uitbraak de mondiale groei zal beïnvloeden.

En volgens Mark Stoeckle, chief executive officer van Adams Funds, is de verkoopgolf nog niet voorbij.

Marktstrateeg Michael O'Rourke van JonesTrading voorspelt een escalatie van de crisis "tot het punt waar het risico voor de wereldwijde consument het echte probleem is. Starbucks en Apple kunnen hun winkels in China heropenen, maar weinig mensen zullen er naar binnen gaan." 

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de persoonlijke inkomens in de VS in januari op maandbasis met 0,6 procent gestegen, terwijl de persoonlijke uitgaven met 0,2 procent toenamen.

De PCE kernprijsindex, die de Federal Reserve als graadmeter voor de inflatie gebruikt, steeg met 0,1 procent in januari. Op jaarbasis kwam de kerninflatie uit op 1,6 procent in januari. Dat was meer dan de 1,5 procent in december. Er was echter 1,7 procent verwacht. 

Verder verbeterde het consumentenvertrouwen in februari en kromp de bedrijvigheid in de industrie rond Chicago in dezelfde maand minder hard.

De euro/dollar noteerde vrijdagavond op 1,1039. Olie werd bijna 5 procent goedkoper.

Bedrijfsnieuws

Aandelen in de reisbranche stonden deze week fors onder druk door het coronavirus. Royal Caribbean daalde ruim 24 procent, American Airlines zelfs dik 31 procent. Vrijdag wist Royal Caribbean enigszins te herstellen en sloot het aandeel 4,5 procent in de plus.

Foot Locker ging 7,8 procent hoger, nadat de retailer een beter dan verwachte winst rapporteerde. Dat woog zwaarder dan de iets tegenvallende omzet.

Beyond Meat daalde 15,5 procent na verdeelde resultaten. De producent van vleesvervangers leed afgelopen kwartaal een klein verlies, terwijl analisten juist op een kleine winst hadden gerekend. De omzet steeg wel veel sterker dan voorzien.

Beursdebutant Passage Bio wist ondanks de malaise 23,3 procent te stijgen. Het biotechbedrijf eindigde op 22,20 dollar na een uitgifteprijs van 18,00 dollar.

De Aandeelhouder TV

april 7, 2020

Hoop keert terug op financiële markten | 7 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 6, 2020

AEX 6 april 2020 – NIco Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 6, 2020

Olieprijs zet markten op scherp | 6 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 5, 2020

Ahold Delhaize, Galapagos en Shell favoriet voor april

Columns

Nieuw
07 apr 14:10 Marco Knulst

DEAD CROSS wereldwijde inflatie gecorrigeerde staatsleningen

07 apr 09:12 Redactie

Extra Lunch Webinar Nico Bakker: TA en turbulente markten

06 apr 15:01 Marco Knulst

Geld revolutie, de strijd om de wereldmacht