Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 28 februari 2020 19:00

Uitgelicht: luchtvaartmaatschappijen hard geraakt op de beurs

Op een uitermate rode beursweek gingen de luchtvaartmaatschappijen extra hard onderuit, met verliezen van boven de 20 procent. 

In navolging van Air France-KLM waarschuwden ook Lufthansa, Consolidated Airlines Group (IAG), en easyJet voor de impact van het virus op de resultaten.

Lufthansa maakte bekend dat het enkele maatregelen door heeft gevoerd om de kosten omlaag te brengen in reactie op de voorziene impact van het coronavirus.

"Het is nog niet mogelijk om te bepalen wat de exacte impact van de huidige ontwikkelingen zullen zijn op de winst”, aldus Lufthansa. De luchtvaarder wil meer inzicht geven op 19 maart, wanneer het bedrijf met de jaarcijfers komt.

Lufthansa annuleerde al eerder de vluchten van en naar China tot 28 maart.

Ook Consolidated Airlines Group gaf aan stevige hinder te ondervinden van de gevolgen van het coronavirus. De winstvooruitzichten worden momenteel negatief beïnvloed door een zwakkere vraag als gevolg van het coronavirus, aldus het moederbedrijf van onder meer British Airways.

“We ervaren momenteel een terugval van de vraag op Aziatische en Europese routes en een zwakke vraag naar zakenreizen in ons netwerk als gevolg van de annulering van branche-evenementen en reisbeperkingen vanuit werkgevers”, voegde IAG toe. Vliegreizen naar het vasteland van China zijn zelfs helemaal geannuleerd.

easyJet liet vrijdag voorbeurs weten dat het enkele vluchten zal annuleren en kostenbesparende maatregelen zal doorvoeren omdat de uitbraak van coronavirus de vraag in Italië en andere Europese markten heeft getroffen.

"De geannuleerde vluchten zijn met name die naar en uit Italië", aldus easyJet, dat vrijwel alleen in Europa opereert.

Ook deze luchtvaartmaatschappij liet weten dat het nog te vroeg is om te bepalen wat de impact van coronavirus zal zijn op de outlook van het bedrijf voor het lopende jaar.

Air France-KLM

Air France-KLM was vorige week een vroege vogel met een schatting van de impact van het coronavirus  op het bedrijfsresultaat. Deze zou liggen tussen 150 en 200 miljoen euro voor de periode februari tot april.

"Als het coronavirus aanhoudt, kan het effect duidelijk veel groter zijn, maar dan gaat het om de flexibiliteit en het vermogen van Air France-KLM om kostenbesparingen te vinden", zo merkte analist Quirijn Mulder van ING destijds op.

Deze week stelde chief financial officer Erik Swelheim van KLM in de brief dat het coronavirus  het luchtverkeer naar de bestemmingen van KLM in China en elders in Azië al sterk drukt, "en dat kan nu ook gebeuren met de rest van het netwerk van KLM"

Dit zal een "zeer significante" impact hebben op de omzet van KLM, aldus de CFO. Lagere brandstof- en andere kosten zullen dat maar in zeer beperkte mate compenseren, vervolgt Swelheim. Hij ziet een "serieus risico" dat de operationele marge voor 2020 hierdoor opnieuw onder druk zal staan.

Analist Jos Versteeg van InsingerGilissen maakt zich wel zorgen over de luchtvaartsector. "Het eerste kwartaal is niet het belangrijkste kwartaal, maar het tweede en derde wel. Maar als het zo blijft zullen de mensen geen vakanties gaan boeken, en dat gaat de sector voelen."

Over Air France-KLM is Versteeg met name bezorgd . "Het is een zorgenkindje. Een goede balans heeft het bedrijf niet en de vraag is of het de mogelijke tegenvallers allemaal kan opvangen. Als je niet oplet ga je Alitalia achterna", verwees Versteeg naar de noodlijdende Italiaanse luchtvaartmaatschappij. 

De analist voegde er nog aan toe dat bij Air France-KLM het besef lijkt te ontbreken dat er 5 voor 12 is. "Halfbakken beleid en beslissingen leiden tot inefficiëntie."

Mocht je willen beleggen in de reis- en toerismebranche dan denkt Versteeg dat het interessanter is te kijken naar een bedrijf als Booking.com. "Hoewel zij het ook lastig gaan krijgen als het in Europa uit de hand loopt. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee, dus is het te hopen dat we in Europa wat geleerd hebben van hoe er in China met het virus is omgegaan." 

Op weekbasis daalde Air France-KLM bijna 24 procent, Lufthansa ruim 21 procent en IAG meer dan 24 procent. easyJet liet 27 procent gaan.

De Aandeelhouder TV

april 7, 2020

Hoop keert terug op financiële markten | 7 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 6, 2020

AEX 6 april 2020 – NIco Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 6, 2020

Olieprijs zet markten op scherp | 6 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 5, 2020

Ahold Delhaize, Galapagos en Shell favoriet voor april

Columns

Nieuw
07 apr 09:12 Redactie

Extra Lunch Webinar Nico Bakker: TA en turbulente markten

06 apr 15:01 Marco Knulst

Geld revolutie, de strijd om de wereldmacht

06 apr 14:26 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Zijn uw vermogensbeheerders echt duurzaam?