Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 28 februari 2020 18:31

Malaise op Europese beurzen houdt aan

De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag nog verder weggezakt. De Stoxx Europe 600 eindigde 3,5 procent in het rood op 375,65 punten, de Duitse DAX leverde 3,9 procent in op 11.890,35 punten. De Franse CAC 40 sloot 3,4 procent in de min op een slot van 5.309,90 punten en de Britse FTSE 100 eindigde 3,2 procent lager op 6.580,61 punten.

De zorgen over het coronavirus houden aan. Inmiddels zijn er ruim 83.000 besmettingen. In Europa zijn de meeste besmettingen nog altijd in Italië, maar ook in Duitsland en Frankrijk zijn ook tientallen meldingen.

Het toenemende aantal besmettingen en het groeiend aantal landen met besmettingen in de afgelopen dagen, zorgen voor een "zeer hoog" besmettingsrisico wereldwijd. Hiervoor waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie vrijdag. Eerder gold er een hoog besmettingsrisico.

Volgens de WHO kunnen de meeste besmettingen nog wel worden herleid naar bekende contacten of clusters van besmettingen in een bepaald gebied. "Er is vooralsnog geen bewijs dat het virus zich vrij verspreidt in de samenleving", aldus de gezondheidsorganisatie.

"De aandelenmarkten in Europa zijn van kwaad tot erger tot vreselijk gegaan terwijl de verkoopdruk de hele week verder toenam", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets, die veel paniek ziet op de markten omdat beleggers vrezen dat de virusuitbraak leidt tot een recessie in Europa. De pan-Europese Stoxx Europe 600 en Duitse DAX verloren afgelopen week dik 12 procent.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de werkloosheid in Duitsland in februari is gedaald, terwijl de ontwikkeling van de inflatie op jaarbasis gelijk is gebleven in februari, op 1,7 procent. Op maandbasis was sprake van een lichte verbetering.

Olie noteerde vrijdag fors procent lager. De euro/dollar noteerde op 1,1003. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,0998.
 
Bedrijfsnieuws

BASF heeft in het vierde kwartaal van 2019 minder omzet en winst behaald en waarschuwde voor de negatieve effecten van het coronavirus dit jaar. Het aandeel verloor 4,9 procent aan waarde.

Prijsvechter easyJet heeft vrijdag aangekondigd dat het enkele vluchten zal annuleren en kostenbesparende maatregelen doorvoert omdat de uitbraak van coronavirus de vraag in Italië en andere Europese markten heeft getroffen. Het aandeel easyJet verloor 0,9 procent.

Ook sectorgenoot International Consolidated Airlines Group ondervindt stevige hinder van de gevolgen van het coronavirus, meldde het moederbedrijf van British Airways vrijdag. Het aandeel verloor 8,4 procent.

Munich Re heeft afgelopen jaar de eigen winstverwachtingen overtroffen, ondanks dat de winst in het vierde kwartaal onder druk stond. De herverzekeraar mikt voor dit jaar op een winst van 2,8 miljard euro en 52 miljard euro aan brutopremie-inkomsten. In 2020 wil Munich Re ook een aandeleninkoopprogramma van 1 miljard euro lanceren. Het aandeel daalde 5,7 procent.

Vertrekkend topman Sergio Ermotti heeft afgelopen jaar bij UBS een lagere vergoeding ontvangen nadat de bank de doelen voor de middellange termijn moest verlagen en een hoge boete in Frankrijk kreeg opgelegd. UBS verloor vrijdag 4,3 procent aan waarde.

Volkswagen denkt in 2020 4 procent meer omzet te kunnen boeken bij gelijkblijvende volumes. De Duitse autofabrikant houdt wel de impact van het coronavirus in de gaten, omdat dit mogelijk invloed heeft op de outlook. Het aandeel won 0,8 procent. Vrijdag meldde Volkswagen ook een schikking te hebben getroffen met de Duitse VZBV over de zogeheten sjoemeldiesels van het concern. Daarmee is 830 miljoen euro gemoeid. Daarmee voorkomt de autofabrikant een class-action rechtszaak.

Rolls Royce boekte over 2019 een stijging van de onderliggende winst van 25 procent. De koers van het aandeel steeg 3,2 procent. Daarmee was de fabrikant van luxe-auto's één van de weinige stijgers in Europa.
 
Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden vrijdag rond het slot in Europa stevig in het rood.

De Aandeelhouder TV

april 7, 2020

Hoop keert terug op financiële markten | 7 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 6, 2020

AEX 6 april 2020 – NIco Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 6, 2020

Olieprijs zet markten op scherp | 6 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 5, 2020

Ahold Delhaize, Galapagos en Shell favoriet voor april

Columns

Nieuw
07 apr 14:10 Marco Knulst

DEAD CROSS wereldwijde inflatie gecorrigeerde staatsleningen

07 apr 09:12 Redactie

Extra Lunch Webinar Nico Bakker: TA en turbulente markten

06 apr 15:01 Marco Knulst

Geld revolutie, de strijd om de wereldmacht