Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 28 februari 2020 08:17

Dieprode opening AEX in de maak

De Amsterdamse beurs gaat vrijdag fors lager van start door aanhoudende zorgen over het coronavirus. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een verlies van maar liefst 3,7 procent.

Donderdag was het ook al mis in Amsterdam. De AEX index koerste toen 3,8 procent lager naar 559,98 punten. Daarmee sloot de hoofdindex ruim 11 procent lager dan vorige week, toen nog de hoogste stand sinds 2001 werd neergezet.

Op Wall Street sloten de hoofdgraadmeters S&P 500 en Dow Jones index donderdagavond 4,4 procent lager. De Dow en S&P zijn door de verliezen van donderdag ook in een correctie beland: een daling van 10 procent vanaf een recente piek. Futures op de indices noteerden vanochtend alweer scherp lager.

"Dit is een reactie op wat Trump woensdagavond laat aankondigde", aldus chief investment officer Dave Nadig van ETF Flows. "De markt heeft het gevoel dat ze er alleen voor staat." Trump probeerde tevergeefs de Amerikanen gerust te stellen over het coronavirus en maakte vicepresident Mike Pence verantwoordelijk voor het bestrijden van het virus.

"We zijn uiterst voorzichtig op de korte termijn", zei daarnaast Tom Hainlin, investeringsstrateeg bij Ascent Private Capital Management. “Niemand lijkt echt een expert op het gebied van het coronavirus. We hebben zoiets eigenlijk nog nooit meegemaakt".

Beleggers maken zich steeds meer zorgen over het aantal besmettingen buiten China, waar volgens overheidscijfers het aantal nieuwe besmette Chinezen juist daalt.

In de VS zijn nu 60 besmettingen geconstateerd, in Zuid-Korea 2.022 gevallen en in Japan 214. De Japanse regering besloot om de lagere- en middelbare scholen tot in ieder geval eind maart te sluiten.

In Duitsland zijn er 48 besmettingen. In Frankrijk gaat het om 38 gevallen. Verder zijn er 16 meldingen in het Verenigd Koninkrijk. Spanje kent 25 gevallen. Ook zijn er steeds meer meldingen in andere Europese landen, waaronder ook één in België en Nederland.

In Italië loopt het aantal besmettingen daarnaast hard op en Rome neemt flink maatregelen in een poging de uitbraak in te dammen. In Italië zijn er nu 655 besmettingen gemeld.

Het openbare leven in China ligt op veel plaatsen vrijwel stil en ondernemingen voelen de impact van de economische impasse. Zowel het wegvallen van de Chinese vraag als de stagnatie in de leveringen van onder meer halffabricaten worden stevig gevoeld. Woensdag was het onder meer de beurt aan Microsoft om zijn outlook van te verlagen. Het aandeel daalde 7,1 procent.

Ook de olieprijzen dalen maar verder. Woensdag stond voor de vijfde handelssessie op rij de olieprijs onder druk. Op een settlement van 47,09 dollar, werd een vat West Texas Intermediate 3,4 procent minder waard.

De euro loopt juist op ten opzichte van de dollar en het muntpaar noteerde vanochtend op 1,1006, ten opzichte van een stand van 1,0802 eind vorige week. Dit is opvallend omdat in tijden van spanningen juist de dollar bij uitstek als vluchthaven wordt gezien.

In Azië heerste er vanochtend nervositeit onder beleggers na de uitverkoop op Wall Street. Toch waren de verliezen minder groot dan op basis van de slotstanden in Europa en Amerika en de huidige standen van de futures wellicht zou worden verwacht. De Shanghai Composite verloor 2,7 procent, terwijl Tokio met 3,7 procent het grootste verlies incasseerde.

Naast de ontwikkelingen op het coronavlak hebben beleggers vandaag ook oog voor inflatiecijfers uit de eurozone en het Amerikaanse consumentenvertrouwen in februari.

Bedrijfscijfers

ICT Group heeft de omzet over 2019 nog zien oplopen, maar de winstgevendheid zien terugvallen. Voor 2020 voorziet het bedrijf dat de trend, zoals deze zich in de tweede helft van 2019 aftekende, zich in de eerste helft van het lopende boekjaar doorzet.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 daalde donderdag 4,4 procent tot 2.979 punten. De Dow Jones index verloor 4,4 procent op 25.767 punten en de Nasdaq leverde 4,6 procent in op een slot van 8.566 punten.

De Aandeelhouder TV

september 30, 2020

AEX 30 sep 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 30, 2020

Debat in chaos | 30 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 29, 2020

AEX 29 sep – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 29, 2020

Live debat in focus | 29 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:18

  TA van Edward Loef – AEX positief, neutraal of negatief in Q4?

 • 09:38

  ETF van de week: iShares US Biotechnology ETF (2B70)

 • 08:00

  Bitsig debat tussen Biden en Trump – Monsterboete voor JPMorgan

 • 16:55

  TA van Edward Loef – Het EUR/USD debat

 • 08:59

  Centrale banken zwaaien de plak – Eerste televisiedebat tussen Biden en Trump

 • 17:16

  TA van Edward Loef – Close the gap aandelen

 • 11:30

  Technische Analyse AEX – AEX in dalende wig & ING veert op vanaf steun

 • 08:20

  VS leggen sancties op aan Chinese chipmaker SMIC & beurzen hoger van start

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
30 sep 10:59 Bas Heijink

TA AEX: Neerwaartse druk neemt toe

29 sep 09:35 Nico Bakker

ABNAMRO in de rebound

29 sep 08:43 Albert Jellema

Blik op de Nederlandse aandelenmarkt