Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 28 februari 2020 21:11

Correctie AEX door coronavirus

 De AEX heeft afgelopen week een forse tik gekregen en is zo in een correctie beland. Op een slot van 539,38 punten op vrijdag, daalde de hoofdgraadmeter liefst 12,6 procent op weekbasis. Vorige week eindigde de AEX nog op 617,33 punten.

De week stond in het teken van het coronavirus en het snel in aantal toenemende besmettingen in Europa, en dan met name in Italië. Wereldwijd zijn inmiddels zo'n 83.000 besmettingen.

"Het besef lijkt nu pas te landen in de markt wat voor impact het virus kan gaan hebben op de economie", zag beursexpert André Brouwers van Het Beleggingsinstituut.

Voor de korte termijn kon de beurs wellicht even steun vinden rond de 555 punten, dacht Brouwers. Maar die sneuvelde als sneeuw voor de zon.

Voor de iets langere termijn sluit de beleggingsexpert een daling naar de bodems van eind 2018 rond de 490 punten niet uit. "Toen was er angst voor een recessie. Die angst lijkt me onder de huidige omstandigheden gegronder dan destijds."

Steeds meer grote bedrijven waarschuwen inmiddels voor de gevolgen van het virus. Na eerder al Apple en Coca-Cola, kwamen daar deze week Microsoft, Philips en luchtvaartmaatschappijen als KLM en Lufthansa bij.

Vanwege het coronavirus verlaagden analisten van Bank of America de groeiramingen voor China, Europa en de Verenigde Staten. De Amerikaanse zakenbank stelde de verwachting voor het bruto binnenlands product van China met 40 basispunten neerwaarts bij. Eerder dit jaar had de bank al een aanpassing van 20 basispunten doorgevoerd. Voor Europa werd het bbp eveneens met 40 basispunten naar beneden bijgesteld. Voor de VS bleef de aanpassing beperkt tot 10 basispunten.

Voor de Europese aandelenmarkten zien de analisten bovendien een beperkt opwaarts potentieel. "Door de aanpassingen die we hebben doorgevoerd ten aanzien van de groeiramingen, denken we dat de ruimte omhoog voor de Stoxx 600 beperkt is tot 420 punten tot augustus."

De analisten verwachten wel dat bepaalde sectoren het beter zullen doen dan andere. Zo geeft Bank of America de voorkeur aan cyclische aandelen ten opzichte van defensieve voor de komende maanden.

De euro steeg deze week 1,4 procent. Maar aangezien de eurozone een open economie is en vermoedelijk harder wordt geraakt door het coronavirus dan de Amerikaanse economie, betekent dit volgens analist Ranko Berich van Monex Europe dat de rally in de euro/dollar kwetsbaar is. Olie verloor deze week bijna 16 procent.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter waren deze week louter dalers. Galapagos was de sterkste daler in de AEX en verloor bijna 25 procent.

IMCD kwam afgelopen week met gemengde resultaten over 2019, waarbij met name de erg sterke kasstroom analisten positief opviel. Het aandeel daalde 9,0 procent en hield daarmee de schade nog enigszins beperkt.

Adyen verloor na zijn cijferrapportage 'slechts' 8,5 procent. Het fintechbedrijf zag de omzet in de tweede helft van 2019 fors groeien, maar bleef wel iets achter op de analistenverwachtingen.

Aalberts verloor op weekbasis 19,1 procent. De onderneming zag in 2019 ondanks een iets hogere omzet de winst dalen. Volgens ING heeft Aalberts "niet heel best" gepresteerd in 2019. "Maar dramatisch was het ook weer niet."

Wolters Kluwer, dat met stabiele groeicijfers kwam, was het best presterende aandeel afgelopen week. De koers daalde desalniettemin 5,2 procent. Analisten grepen de cijfers van het databedrijf evenwel aan om hun ramingen opwaarts bij te stellen.

Zwaargewichten als ASML, Royal Dutch Shell en Unilever verloren deze week zo'n 12 tot 15 procent. Philips verloor dik 12 procent, nadat het concern waarschuwde voor de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus. Hoe groot de financiële impact in het eerste kwartaal is, kan het bedrijf nog niet kwantificeren.

Ook financials stonden onder druk met verliezen tot zo'n 17 procent op weekbasis. ABN AMRO verloor dik 16 procent. Duitse autoriteiten deden donderdag een inval bij het kantoor in Frankfurt. Dit heeft te maken hebben met de rol van ABN AMRO in de zogeheten cum-ex affaire.

In de AMX profiteerde flitshandelaar Flow Traders van de extreme volatiliteit. Het aandeel steeg als enige, met 7,9 procent ten opzichte van vorige week.

Fugro was de sterkste daler, en verloor 29,3 procent. Vanwege het beursklimaat stelde Fugro de uitgifte van een obligatie uit. Volgens analisten neemt hiermee de kans op een claimemissie weer toe.

Air France-KLM leverde bijna 24 procent in. Onderdeel KLM voert stringente bezuinigingsmaatregelen door om de enorme omzetdaling op te vangen die de luchtvaartmaatschappij voorziet als het coronavirus zich verder uitbreidt, werd deze week bekend.

ASMI verloor 9,3 procent. De kwartaalcijfers waren beter dan verwacht, oordeelden analisten, zelfs beter dan de tussentijdse update van de halfgeleiderspecialist al deed vermoeden. De outlook impliceert een sterke groei in de eerste helft van 2020.

PostNL daalde 13,2 procent. Het postbedrijf presteerde afgelopen jaar in lijn met de verwachtingen, maar de outlook viel analisten tegen. Jefferies verlaagde vervolgens het koersdoel.

Onder de kleine fondsen wist Kiadis de schade te beperken, met een verlies van 4,2 procent. De biofarmaceut kreeg van de Amerikaanse toezichthouder FDA toestemming om een onderzoek uit te laten voeren door de Universiteit van Ohio met zogenoemde naturalkillercellen.

VolkerWessels wist op weekbasis te stabiliseren. Vivoryon leverde in de AScX 20,7 procent in.

De Aandeelhouder TV

april 7, 2020

Hoop keert terug op financiële markten | 7 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 6, 2020

AEX 6 april 2020 – NIco Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 6, 2020

Olieprijs zet markten op scherp | 6 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 5, 2020

Ahold Delhaize, Galapagos en Shell favoriet voor april

Columns

Nieuw
07 apr 14:10 Marco Knulst

DEAD CROSS wereldwijde inflatie gecorrigeerde staatsleningen

07 apr 09:12 Redactie

Extra Lunch Webinar Nico Bakker: TA en turbulente markten

06 apr 15:01 Marco Knulst

Geld revolutie, de strijd om de wereldmacht