NED25 *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM dinsdag, 25 februari 2020 11:38

Beursupdate: AEX ziet winst vervliegen

 De Amsterdamse beurzen noteerden dinsdag richting het einde van de ochtendhandel lager. De AEX index daalde 0,2 procent tot 593,30 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,5 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,5 procent.

In eerste instantie leek het Damrak dinsdag bwat te herstellen, na maandag maar liefst 3,9 procent lager gesloten te zijn, vanwege de toenemende vrees over de verspreiding van het coronavirus en de economische impact hiervan.

"De overtuiging is er niet", vatte beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij de handelsdag tot dusver samen. "De markt zette een poging tot herstel in, maar dat begon in de loop van de ochtend wat af te brokkelen. Er zijn vooralsnog geen nieuwe ontwikkeling rond het virus, dus de angst die er gisteren in schoot hangt nog steeds in de markt", aldus Schutte. "De markt zal de komende dagen nog wel in beweging blijven en pogingen tot herstel blijven doen", voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak werd dinsdag bekend dat de Duitse economie in het vierde kwartaal op kwartaalbasis een pas op de plaats heeft gemaakt. Op jaarbasis was sprake van een stijging van het bruto binnenlands product van 0,4 procent. De cijfers waren conform een voorlopige raming.

Het vertrouwen van Franse ondernemers in de economie is in februari gelijk gebleven. De index voor het ondernemersklimaat noteerde in februari, net als in de voorgaande maanden, op 105.

De euro/dollar noteerde op 1,0851. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0855 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0852 op de borden.

Olie noteerde dinsdag tot 0,3 procent lager.

Stijgers en dalers
 
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 9 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Galapagos met een winst van 1,2 procent, gevolgd door Ahold Delhaize en Adyen met winsten tot 1,0 procent.

Philips verloor 2,5 procent, nadat het concern waarschuwde voor de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus. De uitbraak van het coronavirus beïnvloedt het openbare leven en de productie in China, en is ook van invloed op de vraag naar de consumentenartikelen van Philips in China. Daarnaast heeft het virus effect op de wereldwijde aanvoerketens van het bedrijf.  "Hoewel dit [het virus] naar verwachting een negatieve impact zal hebben op de financiële prestaties van Philips in het eerste kwartaal van 2020, kan het bedrijf de omvang en duur van de impact op dit moment niet kwantificeren", zei Philips.

ASR Nederland noteerde 1,6 procent lager, terwijl ING en ABN AMRO beiden 1,3 procent lager noteerden.

In de Midkap ging OCI aan kop, hoewel het concern het afgelopen kwartaal dieper in de rode cijfers is gedoken, publiceerde OCI een sterke outlook voor het hele boekjaar. Analist Frank Claassen van Degroof Petercam sprak van gemengde resultaten. Het bedrijfsresultaat was volgens de analist beter dan verwacht, terwijl de schuldreductie nog even op zich laat wachten. De outlook die OCI afgaf, was daarentegen positief, zei Claassen. En ook analist Henk Veerman van Kempen was goed te spreken over de door OCI afgegeven outlook. Veerman wees ook op de strategische evaluatie van de methanol-activiteiten en de kansen die OCI ziet voor herfinanciering.

BAM won 3,3 procent hoger, terwijl Boskalis 1,5 procent steeg.

Besi verloor 0,6 procent. ING verhoogde dinsdag het koersdoel voor BE Semiconductor Industries evenwel van 40,00 naar 45,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling.

Air France-KLM verloor 2,2 procent. UBS heeft dinsdag het koersdoel voor Air France-KLM verlaagd van 10,15 naar 9,50 euro met een onveranderd Neutraal advies. De analisten oordeelden na de jaarcijfers van de luchtvaartmaatschappij dat Air France-KLM progressie boekt met zijn reorganisatie, maar merkten ook op dat er op korte termijn tegenwind is van het coronavirus, waardoor de winsttaxaties voor dit jaar omlaag gingen.

Flow Traders leverde 2,2 procent in, terwijl Basic-Fit 1,5 procent daalde.

Bij de kleinere fonds ging Ajax aan kop met winst van 2,6 procent, Kiadis Pharma won 1,6 procent en Accsys steeg 0,8 procent. Van Lanschot bungelde onderaan met een verlies van 2,1 procent.

B&S noteerde 1,9 procent lager. Kepler Cheuvreux heeft dinsdag het koersdoel voor B&S Group verlaagd van 14,00 naar 12,50 euro met een onveranderde koopadvies, in reactie op de jaarcijfers van B&S.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Beurs_update

De Aandeelhouder TV

mei 16, 2022

Business Class | Aflevering 15 mei 2022 | Wierda en Partners Vermogensbeheer

mei 16, 2022

Aandeel AMG technische analyse 16 mei 2022 – Door Nico Bakker

mei 16, 2022

Musk zet Twitter in spagaat | 16 mei 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 13, 2022

Week 19 AEX, DAX, BEL20 – 19mei22

Het laatste beursnieuws

updates

 • 13:16

  Positieve divergentie voor de AEX en Alibaba

 • 11:09

  Technische Analyse BEL 20 en Walmart

 • 08:39

  Beurzen lager van start na zwakke Chinese retailcijfers

 • 18:39

  TA van Edward Loef – Pfizer en BioNTech opnieuw technisch bekeken

 • 13:00

  Delta: de optiegriek om te begrijpen

 • 12:00

  Gamma: de onderschatte optiegriek

 • 08:23

  Rally Amerikaanse futures neemt Azië en Europa op sleeptouw

 • 12:00

  De optiegrieken: delta, gamma, vega en theta

 • 08:20

  Wall Street sell-off continues en Europa opent 2% lager

Masterclasses

Columns

Nieuw
16 mei 15:18 Nico Inberg

Inflatie up, Groei down.

16 mei 10:11 Marco Knulst

Uitgebreide AEX-analyse: Crash of herstel?

16 mei 10:48 Cees Smit

Column: Crashende Crypto