Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - dinsdag, 25 februari 2020 08:15

AEX start vermoedelijk in het groen na dieprode maandag

De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,3 procent.

De AEX daalde maandag nog met maar liefst 3,9 procent tot 593,30 punten, nadat de zorgen omtrent het coronavirus flink toenamen. Hiermee was sprake van het grootste dagverlies sinds 24 juni 2016, toen de index als reactie op de uitslag van het brexitreferendum 5,7 procent prijs gaf.

"De snelle verspreiding van het coronavirus in Italië houdt ook Wall Street bezig", zo merkte marktanalist David Madden van CMC Markets dinsdagavond op. "Beleggers vrezen dat het coronavirus een mondiaal probleem gaat worden, waar eerst nog werd gedacht dat de crisis vooral in China speelde."

Op Wall Street sloot de toonaangevende S&P 500 index dinsdagavond 3,4 procent lager. De beurzen in Azië hielden de verliezen vanochtend evenwel relatief beperkt.

In Tokio heropende de beurs in Japan na een feestdag zijn deuren en de Nikkei index daalde meer dan drie procent. De MSCI Azië index exclusief Japan noteerde vanochtend echter fractioneel in het groen, waarbij hoop op een medische oplossing voor het virus het sentiment een duwtje in de rug gaf.

Op Wall Street koerste het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Gilead maandagavond krap vijf procent hoger, nadat een medewerker van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO had opgemerkt dat het medicijn Remdesivir mogelijk het dodelijke coronavirus kan bestrijden.

WHO-functionarissen voegden eraan toe dat er momenteel klinische proeven met Remdesivir bij mensen plaatsvinden en dat de resultaten binnen enkele weken beschikbaar kunnen zijn. Direct zicht op een halt toeroepen van de wereldwijde verspreiding van het virus is er echter nog niet.

Ondertussen wordt de impact van het coronavirus steeds groter. In Hong Kong werd vanochtend bekend gemaakt dat de scholen tot zeker midden april dicht blijven, terwijl de uitbraak van het virus in Zuid-Korea en Italië  steeds ernstigere vormen aanneemt. Vraagtekens rond het doorgaan van de Olympische Spelen in Tokio vanaf 24 juli worden dan ook steeds groter.

De uitbreiding van het coronavirus kan de Federal Reserve ertoe aanzetten om de rente al in maart te verlagen, stelden analisten van Evercore ISI. "Als er nieuwe informatie komt die zeer zorgwekkend is, dan zou de Fed al in maart kunnen handelen, en als het de rente verlaagt, zal het waarschijnlijk met meer dan alleen 25 basispunten zijn."

De olieprijzen koersten maandag flink lager, in navolging van de mondiale aandelenmarkten. De april-future voor een vat ruwe olie sloot op de New York Mercantile Exchange 3,7 procent lager op 51,43 dollar. Dit betekende het grootste dagverlies sinds 8 januari dit jaar.

"Oliebeleggers maken zich zorgen dat het coronavirus de vraag naar olie flink zal raken en dat de oliemarkt als gevolg te kampen krijgt met een fors overaanbod", aldus analist Phil Flynn van The Price Futures Group.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend stabiel op 1,0857.

Beleggers hebben vandaag oog voor onder meer de vrijgave van de Case Shiller huizenprijzenindex in december en het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Conform eerdere cijfers bleek vanochtend reeds dat de Duitse economie in het vierde kwartaal een pas op de plaats maakte.

Bedrijfsnieuws

OCI boekte over het afgelopen kwartaal een nettoverlies van 90,8 miljoen dollar bij een omzet van 847,8 dollar. Het aangepaste bedrijfsresultaat kwam uit op 90,8 miljoen dollar. OCI voorziet voor 2020 een "gezonde" toename van de productie- en verkoopvolumes.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index verloor maandag 3,4 procent op 3.225,90 punten, terwijl de Dow Jones index 3,6 procent inleverde op 27.961,01 punten. Techbeurs Nasdaq daalde met 3,7 procent tot 9.221,28 punten.

De Aandeelhouder TV

september 30, 2020

AEX 30 sep 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 30, 2020

Debat in chaos | 30 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 29, 2020

AEX 29 sep – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 29, 2020

Live debat in focus | 29 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:18

  TA van Edward Loef – AEX positief, neutraal of negatief in Q4?

 • 09:38

  ETF van de week: iShares US Biotechnology ETF (2B70)

 • 08:00

  Bitsig debat tussen Biden en Trump – Monsterboete voor JPMorgan

 • 16:55

  TA van Edward Loef – Het EUR/USD debat

 • 08:59

  Centrale banken zwaaien de plak – Eerste televisiedebat tussen Biden en Trump

 • 17:16

  TA van Edward Loef – Close the gap aandelen

 • 11:30

  Technische Analyse AEX – AEX in dalende wig & ING veert op vanaf steun

 • 08:20

  VS leggen sancties op aan Chinese chipmaker SMIC & beurzen hoger van start

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
30 sep 10:59 Bas Heijink

TA AEX: Neerwaartse druk neemt toe

29 sep 09:35 Nico Bakker

ABNAMRO in de rebound

29 sep 08:43 Albert Jellema

Blik op de Nederlandse aandelenmarkt