fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 24 februari 2020 22:06

Wall Street onderuit door virusvrees

De Amerikaanse beurzen zijn maandag flink lager gesloten. De toonaangevende S&P 500 index verloor 3,4 procent op 3.225,90 punten, terwijl de Dow Jones-index 3,6 procent inleverde op 27.961,01 punten. Techbeurs Nasdaq daalde met 3,7 procent tot 9.221,28 punten. 

"De snelle verspreiding van het coronavirus in Italië houdt ook Wall Street bezig", zo merkte marktanalist David Madden van CMC Markets op. "Beleggers vrezen dat het coronavirus een mondiaal probleem gaat worden, waar eerst nog werd gedacht dat de viruscrisis vooral in China speelde."

De zorgen over het virus komen volgens Madden bovenop zwakke macro-economische cijfers afgelopen week. De marktanalist wees vooral op cijfers over de Amerikaanse dienstensector over februari. 

De inkoopmanagersindex zoals Markit die samenstelt, kwam uit op 49,4, ten opzichte van 53,4 in januari. Daarmee was er voor het eerst in vier jaar sprake van krimp. De index voor de industrie toonde met 50,8 nog wel groei maar er was ten opzichte van januari wel sprake van een daling. "Beleggers houden nu de zwakke punten van de Amerikaanse economie in de gaten om een beeld te krijgen van de mogelijke impact van een verdere verspreiding van het virus in Europa", aldus Madden.

Zaterdag waarschuwde het Internationaal Monetair Fonds dat de virusuitbraak dit jaar de wereldwijde economische groei met 0,1 procent zou kunnen verminderen, en de jaarlijkse groei van China met 0,4 procentpunt lager zou kunnen uitvallen dan de schattingen van januari.

Zuid-Korea verhoogde zondag het alarm voor besmettelijke ziekten naar code-rood.
 
"Dit zou een wake-up call kunnen zijn voor Japan en andere Aziatische economieën, die kwetsbaar zijn voor de gevolgen van het virus", merkte analist Margaret Yang van CMC  op.

"De wereldwijde verspreiding van het virus ook bij patiënten die geen banden hebben met China, suggereert dat het extreem problematisch gaat worden en dat de marktomstandigheden deze week exponentieel kunnen verergeren", aldus hoofdstrateeg Stephen Innes van AxiTrader.

De uitbreiding van het coronavirus kan de Federal Reserve ertoe aanzetten om de rente al in maart te verlagen, stelden analisten van Evercore ISI. "Als er nieuwe informatie komt die zeer zorgwekkend is, dan zou de Fed al in maart kunnen handelen, en als het de rente verlaagt, zal het waarschijnlijk met meer dan alleen 25 basispunten zijn."

Positief nieuws was er ook. Vrijwel alle Chinezen fabrieken van Volkswagen zijn weer operationeel. "Wij werken hard om de dagelijkse gang zaken te hervatten", aldus Volkswagen.

De olieprijzen zijn maandag flink lager gesloten, in navolging van de mondiale aandelenmarkten. De april-future voor een vat ruwe olie sloot op de New York Mercantile Exchange 1,95 dollar lager, of 3,7 procent, op 51,43 dollar. Dit markeerde het grootste dagverlies sinds 8 januari dit jaar. 

"Oliebeleggers maken zich zorgen dat het coronavirus de olievraag flink zal aantasten en dat de oliemarkt als gevolg te kampen krijgt met een fors overaanbod", aldus analist Phil Flynn van The Price Futures Group.

De euro/dollar noteerde op 1,0852. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0817 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0849 op de borden.

Gezien de meest recente ontwikkelingen in Italië rond het coronavirus valt de druk op de Europese munt volgens marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank nog mee. De analist verwacht dat de euro/dollar op 1,08 of 1,07 stand zal houden, met name omdat de Europese munt de laatste weken al heeft moeten inleveren. Als dit niveau toch niet stand houdt, dan is 1,05 nog "een mooie bodem", merkte Mevissen op.

Bedrijfsnieuws

Apple, dat eerder al waarschuwde dat de omzetverwachtingen door het coronavirus niet zullen worden gehaald, sloot bijna vijf procent lager.
 
PepsiCo koopt voor 705 miljoen dollar het Chinese online snackbedrijf Be & Cheery van Haoxiangni Health Food. Be & Cheery verkoopt onder meer noten, gedroogd fruit en vleessnacks. De verkoop vindt louter online plaats. Afgelopen jaar was Be & Cheery goed voor een jaaromzet van 5 miljard yuan, omgerekend circa 712 miljoen dollar. Wel moeten aandeelhouders van Haoxiangni Health Food de deal nog goedkeuren. Het aandeel PepsiCo daalde met circa twee procent.

Ebay overweegt om zijn advertentietak te verkopen, waaronder ook het Nederlandse Marktplaats valt. Dit bevestigde het online veilinghuis dit weekend aan The Wall Street Journal. Private equity firma's als TPG en Blackstone zouden geïnteresseerd zijn, net als Naspers, de grootaandeelhouder van het in Amsterdam genoteerde Prosus. Ook het Duitse Axel Springer wordt genoemd als één van de gegadigden. De advertentietak van eBay heeft een waarde van circa 10 miljard dollar. Het gehele bedrijf is zo'n 30 miljard dollar waard. Het aandeel Ebay sloot ruim twee procent lager.

Bronnen melden dat het boekhoudsoftwarebedrijf Intuit op het punt staat staat om personal-finance portal Credit Karma te kopen voor ongeveer 7 miljard dollar in contanten en aandelen. De aandelen Intuit werden krap vier procent lager gezet.

HP verloor circa twee procent. Nabeurs opent de fabrikant van PC's, printers en andere hardware de boeken. 

De Aandeelhouder TV

april 5, 2020

Ahold Delhaize, Galapagos en Shell favoriet voor april

april 3, 2020

AEX index week 14 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 3, 2020

Eisen Trump aan oliesector onrealistisch

april 3, 2020

Olieprijs spuit omhoog | 3 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
02 apr 14:27 Redactie

7 Sterke Aandelen om te kopen om de Coronavirus-crisis te overleven

02 apr 11:12 Redactie

Extra Lunch Webinar Nico Bakker: TA en turbulente markten

02 apr 10:22 Bas Heijink

Lager top lijkt te zijn gezet