fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 24 februari 2020 20:45

Olieprijs flink lager gesloten

 De olieprijzen zijn maandag flink lager gesloten, in navolging van de mondiale aandelenmarkten. De april-future voor een vat ruwe olie sloot op de New York Mercantile Exchange 1,95 dollar lager, of 3,7 procent, op 51,43 dollar. Dit markeerde het grootste dagverlies sinds 8 januari dit jaar. 

"Oliebeleggers maken zich zorgen dat het coronavirus de olievraag flink zal aantasten en dat de oliemarkt als gevolg te kampen krijgt met een fors overaanbod", aldus analist Phil Flynn van The Price Futures Group.

Aandelenmarkten wereldwijd stonden maandag onder druk, na een forse stijging van het aantal nieuwe besmettingen buiten China met het coronavirus. Eind vorig jaar brak het virus uit in China en sindsdien maken beleggers zich zorgen over de wereldwijde economische groei.  

"Hoewel Chinese autoriteiten meldden dat steeds meer fabrieken hun deuren weer openen, ligt de focus nu steeds vaker op de verspreiding van het virus in de rest van de wereld", aldus analisten van JBC Energy. De virusuitbraak zal volgens de analisten wel degelijk een impact hebben op de olievraag. 

Andere analisten vinden de reactie op de ontwikkelingen rond de virusuitbraak overdreven. "De oliemarkt prijst het risico van een mondiale groeivertraging in als het virus zich verder verspreidt. "Het verleden heeft aangetoond dat dit soort momenten een interessant koopmoment vormen. Maar maak dat beleggers maar eens wijs", aldus Flynn. 

Volgens CEO Jay Park van olie- en gasbedrijf ReconAfrica stellen sommige deskundigen dat de olievraag kan teruglopen met 1 miljoen tot 3 miljoen vaten per dag. "Dat is slechts één procent van de totale olieproductie. Dat zou zich niet moeten vertalen in een daling van 13 dollar in de olieprijs", aldus Park. "De impact van het coronavirus rechtvaardigt niet een daling van 20 procent. Angst overheerst op de oliemarkt", aldus Park. 

Op 5 en 6 maart komen oliekartel OPEC en aangesloten olielanden bij elkaar in Wenen. Er wordt gespeculeerd dat Saoedi-Arabië een verdere productieverlaging binnen de OPEC zou overwegen, zonder de steun van bondgenoot Rusland. Later deed de Saoedische energieminister Abdulaziz bin Salman de berichten af als "absurd en onzin".          

De Aandeelhouder TV

april 5, 2020

Ahold Delhaize, Galapagos en Shell favoriet voor april

april 3, 2020

AEX index week 14 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 3, 2020

Eisen Trump aan oliesector onrealistisch

april 3, 2020

Olieprijs spuit omhoog | 3 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
02 apr 14:27 Redactie

7 Sterke Aandelen om te kopen om de Coronavirus-crisis te overleven

02 apr 11:12 Redactie

Extra Lunch Webinar Nico Bakker: TA en turbulente markten

02 apr 10:22 Bas Heijink

Lager top lijkt te zijn gezet