Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 24 februari 2020 07:33

Meevallende kwartaalcijfers PostNL

 PostNL heeft in het vierde kwartaal van 2019 meer omzet en resultaat behaald dan vooraf voorzien. Dit bleek maandag uit cijfers van het postbedrijf.

"2019 was een cruciaal jaar voor onze transformatie naar dé postale en logistieke dienstverlener in de Benelux. De afronding van de samenvoeging van de postnetwerken van PostNL en Sandd, de focus op volume en waarde bij Pakketten en de verkoop van een aantal niet-kernactiviteiten waren allemaal belangrijke stappen voor de realisatie van onze strategie voor groei", aldus CEO Herna Verhagen maandag in een toelichting op de cijfers.

In het vierde kwartaal boekte PostNL een omzet van 843 miljoen euro. Analisten rekenden op een omzet van 826 miljoen euro, in vergelijking met een omzet van 636 miljoen euro in het derde kwartaal van 2019 en van 794 miljoen euro een jaar eerder.

De briefpostvolumes daalden in Nederland met 9,6 procent, of 10,3 procent gecorrigeerd voor één werkdag. De consensus rekende op een krimp van 10 procent. PostNL zelf rekende op een volumedaling van met 8 tot 10 procent. Vorig jaar daalden de volumes nog met 10,2 procent en in het derde kwartaal met 10,6 procent.

Het onderliggend contante bedrijfsresultaat daalde van 100 miljoen naar 79 miljoen euro. Volgens analisten zou het resultaat ook onder druk staan in vergelijking met een jaar eerder. Zij rekenden op 72 miljoen euro.

Volgens ING zou het voor PostNL een uitdaging worden om aan de verwachtingen voor het onderliggende contante bedrijfsresultaat te voldoen, omdat er werd uitgegaan van een versnelde volumegroei bij pakketbezorging. ING mikte zelf op een onderliggende contante bedrijfsresultaat over het afgelopen kwartaal van 62 miljoen euro

In de consensus werd al rekening gehouden met de impact van de consolidatie met Sandd.

Voor het hele boekjaar voorzagen analisten die bijdroegen aan de consensus een onderliggend contant bedrijfsresultaat van 169 miljoen euro op een omzet van net geen 2,9 miljard euro. PostNL kwam uit op een omzet van 2,8 miljard euro en een onderliggend resultaat van 176 miljoen euro.

PostNL mikte zelf op een onderliggend contant bedrijfsresultaat van 170 miljoen tot 200 miljoen euro.

Vanwege de aankoop van Sandd heeft PostNL het dividend tijdelijk opgeschort. Dit betekent dat er geen slotdividend zal worden voorgesteld, nadat er al een interimdividend van 0,08 euro per aandeel werd uitgekeerd.

Zolang de schuldratio boven de circa 2 ligt, wordt het dividend niet hervat. Eind 2019 was die ratio 2,6.

PostNL denkt dat het dividend binnen 12 tot 24 maanden kan worden hervat.

Desinvestering

Verder meldde PostNL een akkoord te hebben bereikt met Mutares over de verkoop van een belang van 80 procent in Nexive, de Italiaanse activiteiten van PostNL.

Hoeveel er met de verkoop gemoeid is, meldde PostNL niet.

De deal moet nog worden goedgekeurd door de autoriteiten en naar verwachting van PostNL wordt de transactie in het tweede kwartaal van 2020 afgerond.

Outlook

"In 2020 verwachten we te profiteren van de getroffen maatregelen om de klantwaarde te vergroten om een betere balans tussen volumegroei, winstgevendheid en duurzame cashflow te realiseren. We hebben er vertrouwen in dat Pakketten een goede uitgangspositie heeft om te blijven profiteren van en mede vorm te geven aan de markt voor e-commerce in de Benelux", aldus Verhagen.

PostNL rekent op een genormaliseerde EBIT van 110 tot 130 miljoen euro, rekening houdend met hogere pensioenkosten en het effect van de nieuwe Wet Arbeid in Balans.

Daarnaast rekent PostNL op een negatieve vrije kasstroom van 285 tot 315 miljoen euro, inclusief een laatste storting in het pensioenfonds voor overgangsregelingen van circa 300 miljoen euro in 2020.

Verder voorziet PostNL een volumegroei bij pakketten van 7 tot 9 procent en een volumedaling bij briefpost in Nederland van 8 tot 10 procent.

Er is voor 2020 nog geen consensus beschikbaar. "Het gebrek aan een consensus voor 2020 suggereert dat analisten moeite hebben om de basis van PostNL op waarde te schatten", schreef ING.

Het belooft volgens analisten van Berenberg een moeilijk jaar te worden voor PostNL. Het dividend is opgeschort en de investeringen in pensioenbetalingen zitten op een piek. Verder moet het overgenomen Sandd worden geïntegreerd.

"Wij denken dat het de moeite is om hier doorheen te kijken naar 2021, als de synergieën goed beginnen bij te dragen en een stabiele groei van de pakketten de winst en de vrije kasstroom begint aan te jagen", schreven de analisten.

Daarnaast voorziet Berenberg dat de druk op de postvolumes zal afnemen als Sandd eenmaal is geïntegreerd.

Door de fusie met Sandd verwacht Berenberg niet dat PostNL in de komende 12 maanden dividend zal uitkeren.

ING en Berenberg hebben elk een koopadvies op PostNL met een koersdoel van respectievelijk 2,75 en 2,70 euro.


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

juli 2, 2020

Chart Reading en Charting Tools | Trading Range

juli 2, 2020

Optimisme beursexperts daalt verder

juli 2, 2020

AEX 2 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 2, 2020

Tour Tips & Trades Portaal

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:09

  Covid-19-hoop & Tesla meest waardevolle autobouwer

 • 17:46

  TA: ‘Als een raket of als een virus?’

 • 09:45

  ETF van de week: iShares Nasdaq Biotech ETF (BTEC)

 • 08:44

  Chipmakers in trek & goud blijft floreren

 • 17:13

  TA: ‘Hang Seng index is niet meer veilig’

 • 16:52

  Zilverprijs verwachting 2020 – Waar gaat de zilverprijs heen?

 • 10:40

  De beste goudmijnaandelen van 2020

 • 08:42

  Boeing geeft Wall Street vleugels & Amerikaanse huizenmarkt veerkrachtig

 • 16:22

  TA: ‘BREXIT door een technische bril’

Masterclasses

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 21 juli

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

Columns

Nieuw
02 jul 08:51 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Een onzekere toekomst voor big oil

01 jul 11:14 Bas Heijink

Zware weerstandszone AEX intact

29 jun 11:45 Nico Bakker

Offensieve koopkans PROSUS