Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 24 februari 2020 06:43

Europese beurzen openen lager

De Europese beurzen gaan maandag een lagere opening tegemoet. Beleggers maken zich zorgen over de snelle verspreiding van het coronavirus buiten China.

IG voorziet een openingsverlies van 256 punten voor de Duitse DAX, een min van 108 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 92 punten voor de Britse FTSE 100.

De zorgen over het coronavirus hielden ook vrijdag aan. Inmiddels zijn er wereldwijd bijna 77.000 besmettingen en steeds meer bedrijven waarschuwen voor de gevolgen. Coca-Cola zei vrijdag dat de impact van het virus de resultaten in het huidige eerste kwartaal zal beïnvloeden.

Op macro-economisch vlak was er aandacht voor inkoopdata uit de eurozone, Azië en de VS. In de eurozone vielen de inkoopmanagersindexen mee. Volgens econoom Chris Williamson van Markit is dit bemoedigend maar blijft de outlook onzeker door de corona-uitbraak.

In Japan en de VS was het beeld niet rooskleurig. Voorlopige data over de maand februari toonden voor het eerst in vier jaar een krimp in de Amerikaanse dienstensector. Volgens econoom Williamson duiden de huidige inkoopdata op een magere groei van 0,6 procent in februari. Op langere termijn zijn Amerikaanse inkoopmanagers wel positief, aldus de econoom.

Bedrijfsnieuws

Allianz heeft in het vierde kwartaal van 2019 een licht lagere operationele winst gerapporteerd ten opzichte van een jaar eerder. De verzekeraar kondigde verder een aandeleninkoopprogramma aan ter waarde van 1,5 miljard euro en het dividend wordt verhoogd. Het aandeel Allianz sloot vrijdag 1,2 procent hoger.

Een opvallende koersbeweging was er het Franse Sopra Steria, dat 12,2 procent steeg na beter dan verwachte resultaten. Ook werd de overname van Sodifrance aangekondigd, voor 17,10 euro per aandeel. Sodifrance werd vrijdag 6,5 procent minder waard.

Pearson daalde 3,9 procent in Londen. De Britse uitgever kwam vrijdag met een tegenvallende outlook voor het huidige boekjaar.

Het aandeel Proximus stond onder druk nadat het teleurstellende jaarcijfers presenteerde. Het aandeel moest 6,0 procent prijsgeven.

Euro STOXX 50          3.800,38 (-0,6%)
STOXX Europe 600       428,07 (-0,5%)
DAX                           13.579,33 (-0,6%)
CAC 40                        6.029,72 (-0,5%)
FTSE 100                    7.406,50 (-0,4%)
SMI                               11.112,50 (-0,4%)
AEX                                 617,33 (-0,8%)
BEL 20                        4.076,70 (-1,0%)
FTSE MIB                 24.773,15 (-1,2%)
IBEX 35                       9.886,20 (-0,5%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures maandag in het rood.

Markten zagen zich eerder deze week juist nog gesteund door de hoop dat de virusuitbraak in China mogelijk onder controle zou zijn. Beleggers twijfelden vrijdag of ze aanvankelijk niet te optimistisch waren.

Naar onze mening heeft de economische neergang van China duidelijk een negatieve impact op de wereldeconomie, stelde analist Olai Milhoj van Danske Banke "Het is de vraag of het monetaire beleid hier daadwerkelijk wat tegen kan doen."

Strateeg Bruno Braizinha van BofA Global Research liet weten dat het virus zich kan ontwikkelen tot een zwarte zwaan gebeurtenis.

De volledige economische impact van de ziekte is onduidelijk, maar de eerste indicaties laten zien dat het in ieder geval de autoverkopen in China fors lijkt aan te tasten. De Chinese verkoopcijfers van personenauto's voor de eerste twee weken van februari lieten een daling van 92% op jaarbasis zien, zo meldde Bloomberg News.

Naast het coronavirus kreeg de beurs ook een tik van de inkoopmanagersindex van de VS. De economische activiteit in de dienstensector in de Verenigde Staten is in februari voor het eerst in vier jaar gekrompen.

Salestrader Gert Berendse merkte op dat beleggers de veilige haven goud weer weten te vinden. Het edelmetaal dikte 1,5 procent aan. "Naast goud worden de Amerikaanse obligaties ook gezocht door de belegger."

De april-future voor een vat ruwe olie sloot op de New York Mercantile Exchange 0,50 dollar lager, of 0,9 procent, op 53,38 dollar. Saoedi-Arabië overweegt een verdere productieverlaging binnen de OPEC, zonder de steun van bondgenoot Rusland. Dit schreef The Wall Street Journal vrijdag op basis van bronnen.

Na de publicatie van goede en in een aantal gevallen beter dan verwachte inkoopmanagersindices voor de belangrijkste eurolanden en het Verenigd Koninkrijk, is de euro vrijdag weer even 'los' van de 1,08 dollar en niveaus hieronder. "Mocht de euro vandaag boven de 1,0820 dollar sluiten, dan ligt er voor de Europese munt ruimte naar 1,09 dollar", aldus valutahandelaar Chris Jongbloed van Saxo Bank vrijdag tegen ABM Financial News.

De euro/dollar noteerde op 1,0849. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0796 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0783 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel Ebay steeg 1,4 procent na een rapport van The Wall Street Journal dat mogelijk de advertentie-activiteiten van het e-commercebedrijf verkocht gaan worden. De activiteiten zouden ongeveer 10 miljard dollar waard zijn.

Dropbox noteerde 22,0 procent hoger. De online opslagdienst rapporteerde donderdag nabeurs over het vierde kwartaal beter dan verwachte resultaten.

Coca-Cola verwacht in navolging van techreus Apple dat de uitbraak van  het coronavirus de resultaten zal drukken. Het aandeel steeg 0,7 procent.

Deere & Co heeft over het eerste kwartaal van het lopende gebroken boekjaar de omzet licht zien dalen, maar de winstgevendheid wel zien toenemen en herhaalde de winstverwachting voor het hele jaar. Het aandeel koerste 7,0 procent hoger.

De Amerikaanse president Donald Trump liet in een tweet weten dat de boeren in Amerika die aanvullende hulp nodig hebben totdat de handelsovereenkomsten met onder andere China, Mexico en Canada daadwerkelijk hun intrede doen, die hulp zullen krijgen van de overheid. "De hulp zal betaald worden van het geld dat we met de forse importtarieven binnen halen."  

Fitbit steeg 0,3 procent. De omzet van de Amerikaanse maker van fitness wearables is in het vierde kwartaal naar het laagste niveau sinds zijn beursgang gedaald.

First Solar heeft het afgelopen kwartaal onverwacht een verlies geboekt. Ook de omzet viel tegen. Het aandeel verloor 14,7 procent.

Six Flags zei de plannen om uit te breiden in China te hebben geschrapt. Het aandeel won 2,3 procent.

Sprint en T-Mobile US hebben nieuwe afspraken gemaakt voor hun fusie. De ruilverhouding van de deal, die volledig in aandelen wordt gedaan, biedt nun een gunstigere ruilverhouding voor de moedermaatschappij van T-Mobile, Deutsche Telekom. Elk aandeel T-Mobile is nu goed voor 11 stukken van Sprint. Dat was eerder 9,75. Sprint steeg 6,0 procent, terwijl T-Mobil US 0,9 procent verloor.

Domino's Pizza verloor 0,3 procent. 's Werelds grootste pizzaketen heeft in het vierde kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. Zowel de winst als de omzet overtroffen de verwachtingen.

S&P 500 index                   3.337,75 (-1,1%)
Dow Jones index            28.992,41 (-0,8%)
Nasdaq Composite           9.576,59 (-1,8%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden maandag [LAGER/HOGER], waarbij de beurs van Tokio de deuren gesloten hield in verband met een feestdag. 

Nikkei 225                     23.386,74 (slotkoers 21 februari)
Shanghai Composite      3.036,38(-0,1%)
Hang Seng                    26.938,84 (-1,4%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0819. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar nog op 1,0849.

USD/JPY Yen   111,58
EUR/USD Euro  1,0819
EUR/JPY Yen   120,73
 

MACRO-AGENDA:
00:00 Nikkei gesloten (Jap)
10:00 Ifo ondernemersvertrouwen - Februari (Dld)
14:30 Chicago Fed activiteitsindex - Januari (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
07:00 B&S Group - Cijfers vierde kwartaal
07:00 PostNL - Cijfers vierde kwartaal
22:00 HP Inc - Cijfers eerste kwartaal (VS)

De Aandeelhouder TV

mei 27, 2020

AEX klaar voor uitbraak naar boven

mei 27, 2020

NL op ramkoers met Air France | 27 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 26, 2020

AEX 26 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 26, 2020

Moody’s zet Wereldhave op junkstatus | 26 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
26 mei 10:02 Bas Heijink

Waar eindigt deze herstelbeweging?

25 mei 14:07 Redactie

Terugkijken het ‘Tweede Grote CrisisWebinar’ met Albert Jellema en Nico Bakker

25 mei 12:29 Marco Knulst

Nasdaq100