fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 24 februari 2020 17:53

Coronavirus drukt AEX flink in het rood

De Amsterdamse beurs is maandag met flinke verliezen gesloten, nadat de zorgen omtrent het coronavirus toenamen. De AEX daalde 3,9 procent tot 593,30 punten, het grootste dagverlies sinds het voorjaar van 2016. Op 24 juni dat jaar daalde de AEX 5,7 procent.

"De angst voor de verspreiding van het coronavirus houdt de beurzen in haar greep", aldus vermogensbeheerder Martine Hafkamp van Fintessa Vermogensbeheer. "Voorlopig kan nog niemand een zinnig woord zeggen over hoe ver de gevolgen zullen reiken. Enerzijds lijkt het aantal ziektegevallen in China minder hard op te lopen, anderzijds maken landen als Zuid-Korea en Italië zich grote zorgen", aldus Hafkamp. 

Het aantal besmettingen in de regio Noord-Lombardije steeg de afgelopen dagen sterk. Het aantal besmettingen liep op van slechts 3 op vrijdag naar 230 bevestigde besmettingen op maandag, waarbij 6 personen aan de gevolgen van het virus zouden zijn overleden. 

Bijna een dozijn steden is inmiddels door de autoriteiten afgesloten van de buitenwereld. In Venetië, waar ook twee gevallen werden gerapporteerd, werd het jaarlijkse carnaval twee dagen eerder beëindigd.

"Dat de beursindices in Europa vandaag forse dalingen laten zien, komt meer doordat de volatiliteit in de markten oploopt waardoor allerlei verkoopprogramma’s automatisch in gang treden die de dalende koersen nog eens versterken", aldus Hafkamp. "Dat heeft weinig te maken met gezond verstand."

Volgens de vermogensbeheerder is het niet verwonderlijk dat er af en toe onder invloed van onzekerheid wat gas terug wordt genomen, nadat de beurzen in de afgelopen weken nog bijna in een rechte lijn omhoog zijn gegaan. "Als je belegt kun je nu eenmaal niet verwachten dat de beurzen iedere dag stijgen."

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Ifo index voor het ondernemersklimaat in Duitsland in februari onverwacht is gestegen van 96,0 naar 96,1. Economen hadden een daling naar 95,3 verwacht. 
"Dat lijkt erop te duiden dat de ondervraagden ervan uitgaan dat de desbetreffende autoriteiten de uitbraak onder controle krijgen voor er verdere schade wordt toegebracht aan de Chinese en dus de wereldeconomie", aldus Hafkamp. "Nu heeft de Duitse economie het natuurlijk al zwaar te verduren gehad door de dalende autoverkopen en de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, dus daar lijkt de meeste pijn toch al wel genomen te zijn."

Olie noteerde maandag fors lager. Een april-future West Texas Intermediate daalde 4,8 procent tot 50,72 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0858. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0817 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0849 op de borden.

Gezien de meest recente ontwikkelingen in Italië rond het coronavirus valt de druk op de Europese munt volgens marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank nog mee. De analist verwacht dat de euro/dollar op 1,08 of 1,07 stand zal houden, met name omdat de Europese munt de laatste weken al heeft moeten inleveren. Als dit niveau toch niet stand houdt, dan is 1,05 nog "een mooie bodem", merkte Mevissen op.

Stijgers en dalers
 
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten alle 25 aandelen in het rood. Galapagos was de grootste daler met een verlies van maar liefst 8,8 procent, ondanks een koersdoelverhoging van Jefferies. De Amerikaanse zakenbank verhoogde het koersdoel van van 170,00 naar 225,00 euro bij een ongewijzigd Houden advies. Analist Peter Welford blijft in het succes van filgotinib voor de behandeling van reumatoïde artritis geloven. ArcelorMittal leverde 6,7 procent in. 

Randstad daalde 6,2 procent. Analisten van ABN AMRO voorzien dat de autonome omzetkrimp doorzet in het eerste kwartaal. In het vierde kwartaal ging het om een afname van 2,8 procent. Wel verhoogde ABN AMRO het koersdoel voor Randstad met 6,00 euro naar 51,00 euro.

In de AMX was er één fonds dat in het groen sloot, te weten Flow Traders. De flitshandelaar gedijt over het algemeen bij volatiliteit op de beurzen. Het aandeel steeg 6,6 procent.

PostNL heeft in het vierde kwartaal van 2019 meer omzet en resultaat behaald dan vooraf voorzien. Maar het aandeel werd niet beloond voor de resultaten. Het aandeel leverde 4,1 procent in. Analisten wezen dan ook allemaal op de tegenvallende outlook van het postbedrijf. "Over het algemeen werd al wel gerekend dat 2020 een moeilijk jaar zou worden voor het bedrijf omdat het het overgenomen Sandd moet integreren, maar we denken dat de markt wellicht moeite zal hebben om door de zwakke kasstroomgeneratie heen te kijken, omdat dit de kans vergroot dat het dividend de komende twee jaar niet wordt hervat", schreef Berenberg.

Air France-KLM stond net als andere luchtvaartmaatschappijen onder druk en daalde 8,7 procent. Fugro werd 13,2 procent minder waard. AMG, dat woensdag met cijfers komt, verloor 9,0 procent.

TomTom en Pharming waren de slechtst presterende aandelen bij de kleinere fondsen met verliezen van respectievelijk van 8,4 en 10,4 procent.

B&S Group kende eveneens een zwakke handelsdag na de publicatie van de jaarcijfers. In de 2019 steeg de omzet met 13 procent van 1,7 miljard naar krap 2 miljard euro, waarbij de autonome omzetgroei 4,9 procent bedroeg. Maar tegen constante wisselkoersen was dit maar 3,3 procent. De analisten van Morgan Stanley waren uitgegaan van 4,0 procent. De impact van het coronaviuris is nog lastig in te schatten, gaf CEO Bert Meulman in gesprek met ABM Financial News aan. "We hebben het zelf natuurlijk ook geanalyseerd. Wat in ieder geval voor ons positief is, is dat het eerste kwartaal voor ons in die regio een laagseizoen is. Het effect is zo op die manier wel beperkter, is onze schatting." Het aandeel daalde 1,4 procent.
Het lokaal genoteerde Avantium heeft zijn bioaromatica-patentenportfolio verkocht aan TNO. Op de beurs verloor het bedrijf 5,0 procent aan waarde. Stern daalde 7,3 procent.

CM.com moest op z'n tweede beursdag nog eens 6,7 procent inleveren, na de afstraffing op vrijdag.

Centenfonds Esprite daalde 20,6 procent na een boete van toezichthouder AFM.

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de Europese beurzen noteerden de belangrijkste Amerikaanse indexen diep in het rood, al zijn de verliezen iets beperkter dan in Europa.

De Aandeelhouder TV

april 3, 2020

AEX index week 14 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 3, 2020

Eisen Trump aan oliesector onrealistisch

april 3, 2020

Olieprijs spuit omhoog | 3 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 2, 2020

AEX 2 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
02 apr 14:27 Redactie

7 Sterke Aandelen om te kopen om de Coronavirus-crisis te overleven

02 apr 11:12 Redactie

Extra Lunch Webinar Nico Bakker: TA en turbulente markten

02 apr 10:22 Bas Heijink

Lager top lijkt te zijn gezet