fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 24 februari 2020 14:36

Beursblik: winstgevendheid OCI stond onder druk

 OCI heeft in 2019 waarschijnlijk een lager bedrijfsresultaat geboekt als gevolg van dalende stikstofprijzen. Dit schreven de analisten van Berenberg in aanloop naar de jaarcijfers van de producent van kunstmest, melamine en methanol.

Berenberg rekent voor het vierde kwartaal op een EBITDA van 213,0 miljoen dollar. Voor het hele boekjaar rekent de bank op een bedrijfsresultaat inclusief NatGas van 724 miljoen dollar, tegenover 938 miljoen dollar in 2018. 

Onder de streep resteert naar verwachting een verlies van 89 miljoen dollar, tegenover een verlies van 49 miljoen dollar in 2018. De omzet daalde waarschijnlijk van bijna 3,3 miljard naar 3,0 miljard dollar.

Tijdens de publicatie van de resultaten over het derde kwartaal schreef OCI de dalende resultaten toe een een omvangrijk reorganisatieplan in combinatie met lagere prijzen voor methanol en ammonia.

OCI meldde destijds er van uit te gaan dat de volumes in het vierde kwartaal en daarna "significant” zouden stijgen. Daarnaast zei de fabrikant te verwachten dat de lage gasprijzen in Europa en de Verenigde Staten het bedrijf in de kaart zouden spelen.

De analisten van Berenberg stelden daarentegen begin februari hun ramingen voor de EBITDA in 2020 en 2021 met circa 4 procent neerwaarts bij, juist vanwege een voorzichtige blik op de volumegroei. De analisten blijven echter wel onverminderd positief over het aandeel OCI, dat tegen een flinke korting wordt verhandeld ten opzichte van Amerikaanse sectorgenoten.

Berenberg hanteert een koopadvies op OCI met een koersdoel van 22,00 euro. De analisten onderbouwen hun koopaanbeveling op basis van een verwachte snelle afbouw van de schulden, dankzij een combinatie van afnemende investeringen en een sterk winstmomentum. 

Daarnaast rekenen de analisten van Berenberg op krapte in de markt voor stikstofmeststof en menen zij dat OCI tegen de laagste kosten in de sector kan produceren, wat de marge ten goede zal komen.

De kunstmestproducent publiceert dinsdag de jaarcijfers. 

Het aandeel OCI noteerde maandagmiddag op een rood Damrak 6,3 procent lager op 15,38 euro.

De Aandeelhouder TV

april 3, 2020

AEX index week 14 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 3, 2020

Eisen Trump aan oliesector onrealistisch

april 3, 2020

Olieprijs spuit omhoog | 3 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 2, 2020

AEX 2 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
02 apr 14:27 Redactie

7 Sterke Aandelen om te kopen om de Coronavirus-crisis te overleven

02 apr 11:12 Redactie

Extra Lunch Webinar Nico Bakker: TA en turbulente markten

02 apr 10:22 Bas Heijink

Lager top lijkt te zijn gezet