Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 21 februari 2020 19:00

Uitgelicht: ING kan op zoek naar nieuwe topman

 De koers van ING kwam woensdag onder druk te staan, zonder dat er nieuws was. Uiteindelijk werd door de bank bevestigd dat de uitgifte van 1 miljard aan risicodragende Additional Tier 1-obligaties was uitgesteld. Er zou nieuwe informatie beschikbaar zijn gekomen, maar een woordvoerder van ING wilde de zaak niet verder duiden.

Portefeuillemanager Albert Jellema van Deaandeelhouder.nl zei tegen ABM Financial News het een opmerkelijke kwestie te vinden. Wellicht was ING iets te scherp geweest in de condities van de coco, maar in de ogen van de portefeuillemanager rechtvaardigde dit niet zo’n sterke koersafstraffing.

Later die avond bleek dat Jellema het bij het rechte eind had. CEO Ralph Hamers stapt over van ING naar het Zwitserse UBS.

Hamers vertrekt na 29 jaar werkzaam te zijn geweest bij ING en zal per 1 september in dienst treden bij UBS. Per 1 november zal Hamers vervolgens de rol van CEO op zich nemen. 

"Het is een moeilijke beslissing geweest", aldus Hamers in een toelichting. "Tegelijk voel ik mij vereerd dat ik de kans krijg om aan het roer te staan bij een gevestigde instelling als UBS."

Hamers blijft tot 30 juni CEO van ING en zegt samen met het bestuur te zorgen voor een soepele overdracht. Wie die opvolger wordt, dat is nog onduidelijk.

Wel werd duidelijk dat Hamers al maandenlang met voorzitter Axel Weber van UBS in gesprek was, nadat was besloten dat de termijn van CEO Sergio Ermotti niet zou worden verlengd. 

Analisten reageerden teleurgesteld op het bericht dat Hamers ING zal verlaten.

Analist Jason Kalamboussis van KBC Securities sprak van verontrustend nieuws. Een goede opvolger vinden zal volgens de kenner geen eenvoudige opgave blijken. Hamers slaagde er volgens Kalamboussis in om van ING een voorloper in digitalisering te maken.

"Ralph zal gemist worden, in elk geval door ons", schrijft analist Jason Kalamboussis van KBC Securities in een reactie. Maar wellicht niet overal in Nederland, voegt hij daaraan toe, refererend aan ophef die ontstond toen Hamers een flinke salarisverhoging zou krijgen, maar die werd ingetrokken na de grote publieke verontwaardiging. 

Een ander smetje op het blazoen van Hamers is de boete die ING kreeg voor het slecht naleven van de antiwitwasregels.

Toch overheerst bij Kalamboussis het visionaire van Hamers. "Zijn visie was het zeer onderscheidende kenmerk dat we missen bij veel andere CEO's van banken die wij volgen."

Maar de klus van Hamers is nog niet klaar, en dat maakt het vinden van een opvolger een lastige kwestie, denkt de analist van KBC.

Ook bij Keper Cheuvreux vinden de analisten dat ING een topper ziet vertrekken.

"Hij was de laatste man die nog overeind stond in het vijandige klimaat tegenover banken in Nederland", aldus Kepler.

De heldere strategie van Hamers is gekopieerd door veel andere topmannen bij banken, volgens de analisten. Hamers begon 2 tot 3 jaar eerder dan sectorgenoten te investeren in digitalisering, hij sloot filialen en besloot tot een ingrijpende reorganisatie in de Benelux, en focuste op groei. "Hij is duidelijk een CEO van de nieuwe generatie."

Een eventuele opvolger zou volgens Kepler Cheuvreux uit eigen gelederen kunnen komen in de persoon van Chief Risk Officer Steven van Rijswijk.

Voor de camera van ABM Financial News gaf vermogensbeheerder Stan Westerterp van Bond Capital Partners een reactie op het aanstaande vertrek van Hamers. "Hij heeft uitstekend werk geleverd", aldus Westerterp. Hij wees daarvoor naar de verhouding tussen kosten en inkomsten, die bij ING beter is dan bij veel andere banken, in Nederland en in Europa.

"Ik denk dat UBS een slimme zet doet", aldus Westerterp. En bij ING had men dat ook door. De koers daalde afgelopen week bijna acht procent.

Klik hier voor: Terpstra over vertrek Hamers

De Aandeelhouder TV

januari 20, 2021

AEX 20 jan 21 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

januari 20, 2021

Opmerkelijk sterk vierde kwartaal ASML

januari 20, 2021

ASML te voorzichtig? | 20 januari 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 19, 2021

Deleted video

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:46

  Nieuwe all-time highs voor S&P 500 en Nasdaq 100 & Europa start groen

 • 17:14

  TA van Edward Loef – Rendement sprokkelen

 • 09:09

  ETF van de week: iShares 600 Utilities (EXH9)

 • 08:01

  Netflix blinkt uit & ASML overtreft eigen verwachtingen

 • 17:47

  TA van Edward Loef – TSMC waarschuwing

 • 08:24

  Beleggers negeren strengere coronamaatregelen & stevige winsten in Azië

 • 17:14

  TA van Edward Loef – Europese bankaandelen tonen veerkracht

 • 12:24

  AEX op weg naar 671,5 punten

 • 08:18

  Europa lager van start & Chinese economie groeit met 2,3%

Masterclasses

 • 21 januari

  Voorspellen de grafieken verdere koersstijgingen?

Columns

Nieuw
21 jan 07:46 Redactie

Dure markt? Deze 3 aandelen zijn spotgoedkoop

20 jan 13:53 Van Eck

Goud, een reddingsboei na het vaccin

19 jan 12:49 Redactie

Webinar: Favoriete aandelen 2021