Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 21 februari 2020 19:00

Uitgelicht: ING kan op zoek naar nieuwe topman

 De koers van ING kwam woensdag onder druk te staan, zonder dat er nieuws was. Uiteindelijk werd door de bank bevestigd dat de uitgifte van 1 miljard aan risicodragende Additional Tier 1-obligaties was uitgesteld. Er zou nieuwe informatie beschikbaar zijn gekomen, maar een woordvoerder van ING wilde de zaak niet verder duiden.

Portefeuillemanager Albert Jellema van Deaandeelhouder.nl zei tegen ABM Financial News het een opmerkelijke kwestie te vinden. Wellicht was ING iets te scherp geweest in de condities van de coco, maar in de ogen van de portefeuillemanager rechtvaardigde dit niet zo’n sterke koersafstraffing.

Later die avond bleek dat Jellema het bij het rechte eind had. CEO Ralph Hamers stapt over van ING naar het Zwitserse UBS.

Hamers vertrekt na 29 jaar werkzaam te zijn geweest bij ING en zal per 1 september in dienst treden bij UBS. Per 1 november zal Hamers vervolgens de rol van CEO op zich nemen. 

"Het is een moeilijke beslissing geweest", aldus Hamers in een toelichting. "Tegelijk voel ik mij vereerd dat ik de kans krijg om aan het roer te staan bij een gevestigde instelling als UBS."

Hamers blijft tot 30 juni CEO van ING en zegt samen met het bestuur te zorgen voor een soepele overdracht. Wie die opvolger wordt, dat is nog onduidelijk.

Wel werd duidelijk dat Hamers al maandenlang met voorzitter Axel Weber van UBS in gesprek was, nadat was besloten dat de termijn van CEO Sergio Ermotti niet zou worden verlengd. 

Analisten reageerden teleurgesteld op het bericht dat Hamers ING zal verlaten.

Analist Jason Kalamboussis van KBC Securities sprak van verontrustend nieuws. Een goede opvolger vinden zal volgens de kenner geen eenvoudige opgave blijken. Hamers slaagde er volgens Kalamboussis in om van ING een voorloper in digitalisering te maken.

"Ralph zal gemist worden, in elk geval door ons", schrijft analist Jason Kalamboussis van KBC Securities in een reactie. Maar wellicht niet overal in Nederland, voegt hij daaraan toe, refererend aan ophef die ontstond toen Hamers een flinke salarisverhoging zou krijgen, maar die werd ingetrokken na de grote publieke verontwaardiging. 

Een ander smetje op het blazoen van Hamers is de boete die ING kreeg voor het slecht naleven van de antiwitwasregels.

Toch overheerst bij Kalamboussis het visionaire van Hamers. "Zijn visie was het zeer onderscheidende kenmerk dat we missen bij veel andere CEO's van banken die wij volgen."

Maar de klus van Hamers is nog niet klaar, en dat maakt het vinden van een opvolger een lastige kwestie, denkt de analist van KBC.

Ook bij Keper Cheuvreux vinden de analisten dat ING een topper ziet vertrekken.

"Hij was de laatste man die nog overeind stond in het vijandige klimaat tegenover banken in Nederland", aldus Kepler.

De heldere strategie van Hamers is gekopieerd door veel andere topmannen bij banken, volgens de analisten. Hamers begon 2 tot 3 jaar eerder dan sectorgenoten te investeren in digitalisering, hij sloot filialen en besloot tot een ingrijpende reorganisatie in de Benelux, en focuste op groei. "Hij is duidelijk een CEO van de nieuwe generatie."

Een eventuele opvolger zou volgens Kepler Cheuvreux uit eigen gelederen kunnen komen in de persoon van Chief Risk Officer Steven van Rijswijk.

Voor de camera van ABM Financial News gaf vermogensbeheerder Stan Westerterp van Bond Capital Partners een reactie op het aanstaande vertrek van Hamers. "Hij heeft uitstekend werk geleverd", aldus Westerterp. Hij wees daarvoor naar de verhouding tussen kosten en inkomsten, die bij ING beter is dan bij veel andere banken, in Nederland en in Europa.

"Ik denk dat UBS een slimme zet doet", aldus Westerterp. En bij ING had men dat ook door. De koers daalde afgelopen week bijna acht procent.

Klik hier voor: Terpstra over vertrek Hamers

De Aandeelhouder TV

juli 10, 2020

AEX week 28 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 10, 2020

Indicator analyse | De Swingteller

juli 10, 2020

ING sluit kantoren | 10 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juli 9, 2020

AEX 9 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:05

  TA: ‘Hoofdschouderpatronen gesignaleerd!’

 • 10:57

  Aandeel Tesla: staat de Tesla-bubbel op knappen?

 • 08:52

  Coronavirus blijft om zich heen slaan & beleggers doen een stapje terug

 • 17:44

  TA: ‘Goudprijs onderweg naar recordniveau’

 • 08:43

  Traditionele bedrijven hebben het zwaar, maar tech-aandelen trekken de kar

 • 16:58

  TA: ‘Gaming aandelen bieden meer vermaak’

 • 09:15

  ETF van de week: WT Physical Palladium ETF (VZLB)

 • 08:06

  Amerikaanse beurs omlaag en vaccinontwikkelaar Novavax schiet de lucht in

 • 17:56

  TA: ‘Novavax krijgt een (koers)injectie’

Masterclasses

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

Columns

Nieuw
10 jul 14:34 Redactie

Webinar: Visie Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

10 jul 14:48 Marco Knulst

GOLDEN CROSS S&P 500

09 jul 08:33 Cor Wijtvliet

De oliesector bereidt zich voor op het onvermijdelijke