NED25 *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM vrijdag, 21 februari 2020 19:32

Uitgelicht:  Fugro pakt schuldenberg aan

 De Nederlandse bodemonderzoeker Fugro heeft een bewogen week achter de rug. Woensdag publiceerde Fugro de jaarcijfers en kondigde een herfinanciering aan, waarbij het ook hintte op de uitgifte van nieuwe aandelen.

Analist Henk Veerman van zakenbank Kempen zei in een eerste reactie dat de herfinanciering het meest significante nieuws van de jaarrapportage was.

Fugro schreef het afgelopen jaar opnieuw rode cijfers, maar wel bij een hogere omzet en een lichte verbetering van de EBIT-marge, wat in lijn was met de eigen prognoses.

Het aandeel Fugro leverde woensdag 4,5 procent in.

Kort nabeurs bevestigde de bodemonderzoeker inderdaad 8,35 miljoen nieuwe aandelen, circa 10 procent van het uitstaand aandelenkapitaal, uit te geven via een zogeheten versnelde boekprocedure.

Een paar uur later meldde Fugro 81,8 miljoen euro opgehaald te hebben. 

"Fugro is razendsnel te werk gegaan en heeft, toch vrij probleemloos, met succes nieuwe aandelen uitgegeven", zei analist Martin Crum van IEX.

De aandelen werden geplaatst voor 9,80 euro per stuk, een volgens Crum "zeer bescheiden" korting van 3,9 procent op de slotkoers van woensdag. Fugro zei de opbrengst van de emissie te gaan gebruiken voor de herfinanciering van de schulden en voor algemene doeleinden.  

Wie de aandelen heeft gekocht is nog onduidelijk, maar Crum zou het niet verbazen als een deel is gekocht door partijen die short in het aandeel zitten en de emissie aangrepen om hun posities te verkleinen.

"Immers: als deze partijen op de open markt flink moet kopen, stijgt de koers. Dus onderhands kopen via die emissie is gunstiger, zeker vanwege de korting."

Analisten van KBC Securities zijn blij dat Fugro zo de onzekerheid rondom het bedrijf heeft weggenomen en de balans aanzienlijk heeft weten te versterken.

Dit vertaalde zich donderdag, ondanks de emissie, in een koerswinst voor het aandeel van 7,5 procent.

Dezelfde dag nabeurs bevestigde  Fugro voor ruim 161 miljoen euro aan converteerbare obligaties met een looptijd tot 2021 en een coupon van 4 procent afgelost te hebben.

Vrijdag meldde Fugro vervolgens de uitgifte van obligaties met een looptijd tot 2025. Zal wil de bodemonderzoeker nog eens 500 miljoen euro ophalen. De opbrengst zal, net als die van de aandelenuitgifte, worden gebruikt voor het aflossen van schulden. 

Outlook

Fugro zegt voor 2020 over alle marktsegmenten positief te zijn, vanwege de aanhoudende groei van offshore wind, olie- en gas-infrastructuur. De bodemonderzoeker blijft werken aan een terugkeer naar zwarte cijfers.

Technisch analist Edward Loef constateerde dat Fugro het vertrouwen van de markt lijkt te herwinnen. "In het afgelopen jaren leek het aandeel Fugro voortdurend op zoek naar nieuwe bodems. Eindelijk lijkt het tij voor langere tijd in positieve zin te keren", zei hij.

"Vanaf november tekent zich een proces af van hogere opeenvolgende bodems, waarvan de meeste recente bodem eind januari op 9,07 euro. De koersstijging hierna leverde ook een hogere bodem op in het vierweeks gemiddelde. Dit is allemaal technisch bewijs voor terugkerend vertrouwen in de koersperspectieven", zei Loef.

Het aandeel Fugro sloot vrijdag 7,2 procent lager op 10,18 euro. Op weekbasis daalde het aandeel 3,2 procent.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Uitgelicht

De Aandeelhouder TV

mei 16, 2022

Business Class | Aflevering 15 mei 2022 | Wierda en Partners Vermogensbeheer

mei 16, 2022

Aandeel AMG technische analyse 16 mei 2022 – Door Nico Bakker

mei 16, 2022

Musk zet Twitter in spagaat | 16 mei 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 13, 2022

Week 19 AEX, DAX, BEL20 – 19mei22

Het laatste beursnieuws

updates

 • 13:16

  Positieve divergentie voor de AEX en Alibaba

 • 11:09

  Technische Analyse BEL 20 en Walmart

 • 08:39

  Beurzen lager van start na zwakke Chinese retailcijfers

 • 18:39

  TA van Edward Loef – Pfizer en BioNTech opnieuw technisch bekeken

 • 13:00

  Delta: de optiegriek om te begrijpen

 • 12:00

  Gamma: de onderschatte optiegriek

 • 08:23

  Rally Amerikaanse futures neemt Azië en Europa op sleeptouw

 • 12:00

  De optiegrieken: delta, gamma, vega en theta

 • 08:20

  Wall Street sell-off continues en Europa opent 2% lager

Masterclasses

Columns

Nieuw
16 mei 15:18 Nico Inberg

Inflatie up, Groei down.

16 mei 10:11 Marco Knulst

Uitgebreide AEX-analyse: Crash of herstel?

16 mei 10:48 Cees Smit

Column: Crashende Crypto