Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 21 februari 2020 19:32

Uitgelicht:  Fugro pakt schuldenberg aan

 De Nederlandse bodemonderzoeker Fugro heeft een bewogen week achter de rug. Woensdag publiceerde Fugro de jaarcijfers en kondigde een herfinanciering aan, waarbij het ook hintte op de uitgifte van nieuwe aandelen.

Analist Henk Veerman van zakenbank Kempen zei in een eerste reactie dat de herfinanciering het meest significante nieuws van de jaarrapportage was.

Fugro schreef het afgelopen jaar opnieuw rode cijfers, maar wel bij een hogere omzet en een lichte verbetering van de EBIT-marge, wat in lijn was met de eigen prognoses.

Het aandeel Fugro leverde woensdag 4,5 procent in.

Kort nabeurs bevestigde de bodemonderzoeker inderdaad 8,35 miljoen nieuwe aandelen, circa 10 procent van het uitstaand aandelenkapitaal, uit te geven via een zogeheten versnelde boekprocedure.

Een paar uur later meldde Fugro 81,8 miljoen euro opgehaald te hebben. 

"Fugro is razendsnel te werk gegaan en heeft, toch vrij probleemloos, met succes nieuwe aandelen uitgegeven", zei analist Martin Crum van IEX.

De aandelen werden geplaatst voor 9,80 euro per stuk, een volgens Crum "zeer bescheiden" korting van 3,9 procent op de slotkoers van woensdag. Fugro zei de opbrengst van de emissie te gaan gebruiken voor de herfinanciering van de schulden en voor algemene doeleinden.  

Wie de aandelen heeft gekocht is nog onduidelijk, maar Crum zou het niet verbazen als een deel is gekocht door partijen die short in het aandeel zitten en de emissie aangrepen om hun posities te verkleinen.

"Immers: als deze partijen op de open markt flink moet kopen, stijgt de koers. Dus onderhands kopen via die emissie is gunstiger, zeker vanwege de korting."

Analisten van KBC Securities zijn blij dat Fugro zo de onzekerheid rondom het bedrijf heeft weggenomen en de balans aanzienlijk heeft weten te versterken.

Dit vertaalde zich donderdag, ondanks de emissie, in een koerswinst voor het aandeel van 7,5 procent.

Dezelfde dag nabeurs bevestigde  Fugro voor ruim 161 miljoen euro aan converteerbare obligaties met een looptijd tot 2021 en een coupon van 4 procent afgelost te hebben.

Vrijdag meldde Fugro vervolgens de uitgifte van obligaties met een looptijd tot 2025. Zal wil de bodemonderzoeker nog eens 500 miljoen euro ophalen. De opbrengst zal, net als die van de aandelenuitgifte, worden gebruikt voor het aflossen van schulden. 

Outlook

Fugro zegt voor 2020 over alle marktsegmenten positief te zijn, vanwege de aanhoudende groei van offshore wind, olie- en gas-infrastructuur. De bodemonderzoeker blijft werken aan een terugkeer naar zwarte cijfers.

Technisch analist Edward Loef constateerde dat Fugro het vertrouwen van de markt lijkt te herwinnen. "In het afgelopen jaren leek het aandeel Fugro voortdurend op zoek naar nieuwe bodems. Eindelijk lijkt het tij voor langere tijd in positieve zin te keren", zei hij.

"Vanaf november tekent zich een proces af van hogere opeenvolgende bodems, waarvan de meeste recente bodem eind januari op 9,07 euro. De koersstijging hierna leverde ook een hogere bodem op in het vierweeks gemiddelde. Dit is allemaal technisch bewijs voor terugkerend vertrouwen in de koersperspectieven", zei Loef.

Het aandeel Fugro sloot vrijdag 7,2 procent lager op 10,18 euro. Op weekbasis daalde het aandeel 3,2 procent.


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

juli 8, 2020

Beperkt opwaarts potentieel in AEX

juli 8, 2020

AEX 8 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 8, 2020

Indicator analyse | De Gemiddelde Lijn

juli 8, 2020

AEX stapje terug | 8 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:58

  TA: ‘Gaming aandelen bieden meer vermaak’

 • 09:15

  ETF van de week: WT Physical Palladium ETF (VZLB)

 • 08:06

  Amerikaanse beurs omlaag en vaccinontwikkelaar Novavax schiet de lucht in

 • 17:56

  TA: ‘Novavax krijgt een (koers)injectie’

 • 09:21

  Beleggen in waterstof: Ontdek de beste waterstof aandelen van 2020

 • 08:36

  Groene zee overspoelt beleggersland

 • 16:48

  TA: ‘Europese banken aan kop’

 • 12:56

  Technische analyse AEX – AEX-index vecht met de weerstand

 • 08:32

  China zorgt voor risk-on sentiment op de beurzen

Masterclasses

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

Columns

Nieuw
08 jul 13:52 Marco Knulst

GOLDEN CROSS Zilver in EUR

08 jul 08:29 Cor Wijtvliet

Hoe gaan we beleggen in de postcorona periode?

06 jul 10:49 Nico Bakker

Nieuwe SBM Offshore bullenparade