Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 21 februari 2020 11:51

Beursupdate: BAM onderuit op rood Damrak

 De Amsterdamse beurs levert vrijdagochtend opnieuw in. De AEX verloor 0,3 procent op 602,33 punten.

"De gehele Aziatische economie is in de ban van het [corona]virus", constateerde marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank. Dat bleek ook uit de inkoopmanagersindex van Japan, die over de brede linie op krimp wees. "Een technische recessie lijkt dan ook onvermijdelijk", meent de analist, "en nieuwe stimuleringsmaatregelen lijken dus al in de pijplijn te zitten".

Naast een aantal bedrijfsresultaten waren de ogen van beleggers vooral gericht op de voorlopige inkoopmanagersindexen.

In de eurozone groeit de dienstensector in februari iets harder. De industrie krimpt nog altijd, maar wel in een lager tempo, waarbij het break-even punt alweer in zicht is.

De economie in de eurozone weet weer een tandje bij te schakelen, aldus econoom Chris Williamson van Markit. Hij schat de groei dit kwartaal in op 0,2 procent.

"Maar de vooruitzichten blijven hoogst onzeker", waarschuwde Williamson. Vooral omdat het coronavirus de aanvoerketens kan verstoren. 

De inflatie in de eurozone werd door Eurostat bevestigd op 1,4 procent.

De euro/dollar handelde 1,0802 en olie werd 1,5 procent goedkoper.

Stijgers en dalers

In de AEX ging slechts een handjevol aandelen hoger. Galapagos won 2,7 procent. Galapagos heeft in 2019 de kaspositie flink versterkt en de omzet zien toenemen dankzij de omvangrijke R&D-deal met samenwerkingspartner Gilead Sciences. "In 2020 verwachten we in totaal meer dan 80 klinische studies uit te voeren, waardoor we onze brede klinische pijplijn van kandidaatmedicijnen met nieuwe werkingsmechanismes in indicaties met hoge onvervulde medische behoeften blijven uitbreiden", aldus Galapagos. Vooral dit hoge aantal studies stipte Berenberg in een rapport aan.

DSM, dat de overname van Glycom aankondigde, won 0,8 procent. Volgens ING gaat het om een stevige overname, maar zou DSM ook in staat moeten zijn om de groei van de overnameprooi te versnellen.

Onderin de index noteerden zwaargewicht Royal Dutch Shell en staalreus ArcelorMittal met verliezen van respectievelijk 1,5 en 1,9 procent. ABN AMRO verloor ook 1,5 procent, na een koersdoelverlaging door Berenberg.

In de Midcap ging Arcadis 1,2 procent hoger en won ASMI ook 1,2 procent. 

WDP won 1,6 procent. Het verlies van de FBI-beleggingsstatus in Nederland drukt de winst van WDP wat, zo meldde het vastgoedbedrijf.

Fugro, dat deze week met cijfers en een emissie kwam, daalde vandaag 7,0 procent. 

BAM verloor 5,1 procent na cijfers. Het was met name de "tamme" outlook volgens ING waarom het aandeel onder druk stond. Afgelopen jaar werd het margedoel gehaald, maar wel nadat die eerst al eens neerwaarts bijgesteld moest worden.

Bij de smallcaps viel Nedap op met een winst van 2,4 procent. Nedap kwam donderdagavond met cijfers en die boden volgens NIBC weinig verrassing. Door de verkoop van Nedap France was er wel een stevig dividend van 4,50 euro per aandeel.

Ordina kreeg een koersdoelverhoging van NIBC en steeg 0,6 procent. Het koersdoel ging 0,40 euro omhoog naar 2,80 euro. NIBC meent dat Ordina op koers ligt om zijn margedoel te halen en ziet ruimte om de aandeelhouder te belonen.

Heijmans daalde 2,4 procent. ING verlaagde het koersdoel voor Heijmans van 14,45 naar 10,50 euro, maar handhaafde het aandeel wel op de koopprijs. ING is vooral te spreken over het hervatten van het dividend door de bouwer, maar door de problemen rondom PFAS en stikstof ging het koersdoel wel omlaag.

Beursdebutant CM.com handelde op 20,40 euro.

De Aandeelhouder TV

mei 27, 2020

AEX klaar voor uitbraak naar boven

mei 27, 2020

NL op ramkoers met Air France | 27 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 26, 2020

AEX 26 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 26, 2020

Moody’s zet Wereldhave op junkstatus | 26 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
26 mei 10:02 Bas Heijink

Waar eindigt deze herstelbeweging?

25 mei 14:07 Redactie

Terugkijken het ‘Tweede Grote CrisisWebinar’ met Albert Jellema en Nico Bakker

25 mei 12:29 Marco Knulst

Nasdaq100