Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 21 februari 2020 19:55

AEX doet stap terug

 De AEX heeft afgelopen week een stap terug gedaan. Op een slot van 617,33 punten op vrijdag, daalde de hoofdgraadmeter 1,9 procent op weekbasis. Vorige week eindigde de AEX op 629,23 punten.

De impact van het coronavirus blijft de markten parten spelen. Inmiddels zijn bijna 77.000 besmettingen wereldwijd.

Deze week waarschuwde Apple voor de gevolgen van het virus. De fabrikant van de iPhone verwacht de eigen omzetverwachting voor het lopende kwartaal niet te halen. Ook Coca-Cola verwacht dat de winst per aandeel in het huidige kwartaal lager uitkomt.

De waarschuwing van Apple kwam voor beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij niet als een verrassing. "De vraag is nu vooral hoe lang de gevolgen van het coronavirus merkbaar zullen zijn." De beleggingsadviseur wees op een rapport van Goldman Sachs, waarin analisten verwachten dat de impact van het virus ook in het tweede kwartaal van dit jaar voelbaar zal zijn, waarna in de tweede helft van het jaar een herstel kan optreden.

Schutte noemt het begrijpelijk dat de beurzen een stap terug doen. "De markt realiseert zich dat het in de afgelopen tijd teveel met een roze bril naar de situatie heeft gekeken."

De beleggingsadviseur verwacht dat de aandelenmarkten het lastig zullen krijgen om de weg naar boven te vinden. "Beleggers zullen een stuk voorzichtiger zijn."

De Chinese centrale bank blijft ondertussen geld in het financiële systeem pompen en verlaagde de rentes om de economie te ondersteunen.

Notulen van de laatste vergaderingen van de Federal Reserve en Europese Centrale Bank bevatten deze week weinig verrassingen. Beide centrale banken werden iets positiever maar het coronavirus is een onzekere factor.

Op macro-economisch vlak was er verder aandacht voor inkoopdata uit de eurozone, Azië en de VS. In de eurozone vielen de inkoopmanagersindexen mee, maar de Japanse industrie liet een flinke dip zien, vermoedelijk vanwege de impact van het coronavirus.

"Een technische recessie lijkt dan ook onvermijdelijk", meent analist Teeuwe Mevissen van Rabobank.

In de VS was het beeld ook niet rooskleurig. Voorlopige data over de maand februari toonden voor het eerst in vier jaar een krimp in de Amerikaanse dienstensector. Volgens econoom Chris Williamson van Markit duiden de huidige inkoopdata op een magere groei van 0,6 procent in februari. Op langere termijn zijn Amerikaanse inkoopmanagers wel positief, aldus Williamson.

De euro daalde deze week aanvankelijk tot onder de 1,08 dollar maar veerde vervolgens weer op tot 1,0851 op vrijdag. Olie werd deze week 2 procent meer waard.

Stijgers en dalers

Galapagos voerde de AEX deze week aan en steeg 4,1 procent. Het biotechbedrijf heeft in 2019 de kaspositie flink versterkt en de omzet zien toenemen dankzij de omvangrijke R&D-deal met samenwerkingspartner Gilead Sciences. "In 2020 verwachten we in totaal meer dan 80 klinische studies uit te voeren", aldus Galapagos. Vooral dit hoge aantal studies viel analisten van Berenberg op.

ING verloor 7,8 procent en droeg daarmee de rode lantaarn. Deze week werd bekend dat CEO Ralph Hamers vertrekt om topman te worden bij UBS. Analisten reageerden teleurgesteld en vinden dat Hamers goed werk heeft verricht.

In de Midcap ging Corbion aan kop, met 11,3 procent winst op weekbasis.

Fugro verloor 3,2 procent. De bodemonderzoeker presenteerde afgelopen week de jaarcijfers en gaf aandelen uit. Er werd bijna 82 miljoen euro opgehaald met 8,35 miljoen aandelen van 9,80 euro per stuk. Dit neemt onzekerheid weg, aldus KBC Securities. Fugro loste ook voor 161 miljoen euro aan obligaties af.

Een van de grootste dalers was BAM, dat 7,0 procent verloor. Het was met name de "tamme" outlook bij de jaarcijfers volgens ING waarom het aandeel onder druk stond. Afgelopen jaar werd het margedoel gehaald, maar wel nadat die eerst al eens neerwaarts bijgesteld moest worden. Deze week werd ook bekend dat CEO Ron van Wingerden vertrekt bij de aanstaande jaarvergadering op 15 april.

Air France-KLM leverde 5,0 procent in. De resultaten van de luchtvaartmaatschappij trekken aan, maar, zo waarschuwde ING, het coronavirus domineert op korte termijn.

Fagron verloor op weekbasis 4,0 procent. Analisten van Kepler Cheuvreux haalden het aandeel van de favorietenlijst. Na de recente koersrally is Fagron volgens de analisten van Kepler inmiddels correct gewaardeerd. Ook ABN AMRO haalde het bedrijf van de kooplijst.

In de AScX was Ordina koploper, met een winst van 16,2 procent. Zowel NIBC als ING verhoogden deze week het koersdoel.

Heijmans volgde op afstand met een plus van 3,9 procent. Solide resultaten, oordeelde ING, dat positief was over het feit dat de bouwer weer dividend uitkeert.

Kendrion verloor 4,1 procent. Het bedrijf zag in het vierde kwartaal van 2019 de omzet verder teruglopen en bovendien een nettoverlies onder de streep. Toch blijft het bedrijf vertrouwen houden in de toekomst. ING noemde de cijfers solide.

Sterkste daler in de Smallcap was Vivoryon, dat 6,5 procent liet gaan ten opzichte van vorige week.

Lokaal was er aandacht voor CM.com. Dutch Star One fuseerde deze week met het communicatieplatform. Het gecombineerde bedrijf maakte vrijdag zijn beursdebuut op 20,80 euro en sloot de dag op 17,00 euro, een verlies van 18,3 procent.


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

juli 8, 2020

Beperkt opwaarts potentieel in AEX

juli 8, 2020

AEX 8 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 8, 2020

Indicator analyse | De Gemiddelde Lijn

juli 8, 2020

AEX stapje terug | 8 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:58

  TA: ‘Gaming aandelen bieden meer vermaak’

 • 09:15

  ETF van de week: WT Physical Palladium ETF (VZLB)

 • 08:06

  Amerikaanse beurs omlaag en vaccinontwikkelaar Novavax schiet de lucht in

 • 17:56

  TA: ‘Novavax krijgt een (koers)injectie’

 • 09:21

  Beleggen in waterstof: Ontdek de beste waterstof aandelen van 2020

 • 08:36

  Groene zee overspoelt beleggersland

 • 16:48

  TA: ‘Europese banken aan kop’

 • 12:56

  Technische analyse AEX – AEX-index vecht met de weerstand

 • 08:32

  China zorgt voor risk-on sentiment op de beurzen

Masterclasses

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

Columns

Nieuw
08 jul 13:52 Marco Knulst

GOLDEN CROSS Zilver in EUR

08 jul 08:29 Cor Wijtvliet

Hoe gaan we beleggen in de postcorona periode?

06 jul 10:49 Nico Bakker

Nieuwe SBM Offshore bullenparade