Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - donderdag, 20 februari 2020 08:18

Vlakke opening Damrak voorzien

De Amsterdamse beurs gaat donderdag vermoedelijk een vlakke opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden ruim een half uur voor de openingsgong fractioneel in het rood. Op woensdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 0,6 procent hoger op 629,20 punten.

"Het vertrouwen dat centrale banken en overheden de druk op de economie van het coronavirus kunnen beperken, zorgt ervoor dat aandelen er goed bij liggen", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. Toch blijven beleggers nog wel voorzichtig, zo merkte Hewson op, hetgeen zich laat zien in de hogere dollar. De dollar koerste op het hoogste niveau in drie jaar, aldus Hewson. De goudprijzen stegen zelfs tot de hoogste niveaus sinds 2013.

Wall Street sloot woensdag hoger, waarbij de S&P 500 en Nasdaq opnieuw records realiseerden. Beleggers leken te spreken over de maatregelen die de Chinese centrale bank treft om de impact van het coronavirus te beperken. De notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve stemden ook tot optimisme.

De beleidsmakers van de Fed zagen tijdens de vergadering op 28 en 29 januari dat de verwachtingen voor de economie een stuk gunstiger waren dan in de beleidsvergadering een maand eerder, al blijven de neerwaartse risico's prominent.

In de notulen werd het coronavirus acht keer benoemd. De beleidsmakers erkenden dat het virus voor mogelijke disruptie kan zorgen en zeggen de gevolgen ervan nauwlettend in de gaten te houden.

Verder lieten de notulen zien dat er een voorstel ligt om na april de tweeweekse leningen die de Fed uitgeeft vanwege krapte op de markt voor een bepaald type kortetermijnfinanciering, de zogeheten repurchase agreements of 'repo's, langzaam stop te zetten. Tegen die tijd verwachten de beleidsmakers dat de Fed genoeg heeft geholpen bij het opbouwen van de reserves van banken en hedgefunds.

De Aziatische beurzen noteerden donderdag verdeeld, nadat de Chinese centrale bank de rentetarieven op leningen conform verwachting neerwaarts bijstelde. De rentetarieven op leningen met een looptijd van 1 en 5 jaar werden met respectievelijk 10 en 5 basispunten verlaagd. Eerder verlaagde de People's Bank of China al de rentes op middellange leningen om de economische impact van de uitbraak van het coronavirus in het land te beperken.

Volgens marktanalist Stephen Innes van AxiTrader is de maatregel van de Chinese bank vanochtend niet genoeg. De markt had volgens Innes op meer gerekend. "De centrale bank moet aan de marktverwachtingen voldoen en kan in dit klimaat niet tekortschieten", aldus Innes.

De zorgen over de impact van het coronavirus op de wereldwijde economie blijven de markten domineren. Wel nam de groei van het aantal nieuwe besmettingen ook op donderdag af, met slechts 397 nieuwe besmettingsgevallen ten opzichte van een dag eerder.

De olieprijs sloot woensdag 2,4 procent, ofwel 1,24 dollar, hoger op 53,29 dollar op de New York Mercantile Exchange, het hoogste niveau in drie weken. De olieprijzen profiteerden in de afgelopen dagen van afnemende zorgen over het coronavirus en van mogelijke productiebeperkingen in Libië en Venezuela. De olieprijzen vonden woensdag bovendien de weg omhoog, na signalen dat het rapport over de wekelijkse olievoorraden, dat vandaag wordt verwacht, mogelijk positief zal uitpakken voor de oliemarkt.

De euro/dollar noteerde op 1,0796. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,0803.

Op macro-economisch vlak krijgen beleggers onder meer inzicht in cijfers over het consumentenvertrouwen in de eurozone, de Britse detailhandelsverkopen en de Duitse producentenprijzen. Ook komen de notulen van de Europese Centrale Bank naar buiten. Vanochtend werd al bekend dat de stemming onder Nederlandse consumenten iets verbetert, terwijl de werkloosheid verder daalde. De Duitse consument werd iets voorzichtiger.

Bedrijfsnieuws

CEO Ralph Hamers vertrekt per 30 juni dit jaar bij ING en wordt CEO van het Zwitserse UBS. Hamers vertrekt na 29 jaar werkzaam te zijn geweest bij ING en zal per 1 september in dienst treden bij UBS. Per 1 november zal Hamers vervolgens de rol van CEO op zich nemen. Het is onduidelijk of ING al een opvolger voor Hamers op het oog heeft. De bank deed woensdagavond geen uitspraken over de zoektocht naar een opvolger.

BE Semiconductor Industries heeft in het vierde kwartaal aan de eigen verwachtingen voldaan, zoals analisten ook hadden voorzien. Voor het lopende eerste kwartaal mikt Besi op een stabiele omzet met een plus of min van 10 procent. Besi wees daarbij op de onzekerheid die het coronavirus met zich meebrengt, bijvoorbeeld ten aanzien van de aanlevering van systemen en het ontvangen van orders.

Fugro heeft met de uitgifte van 8,35 miljoen nieuwe aandelen 81,8 miljoen euro opgehaald. Dit maakte de bodemonderzoeker bekend nadat de emissie woensdagavond al werd aangekondigd. De aandelen worden geplaatst voor 9,80 euro per stuk, een korting van 3,9 procent op de slotkoers van woensdag.

De activistische belegger Paul Singer heeft namens Elliott Investment Management een eerste belang in NN Group gemeld. Singer meldde een kapitaalbelang van 3,04 procent met eenzelfde stemrecht. Dit belang wordt middellijk reëel gehouden.

Grootaandeelhouder Infestos heeft het belang in Alfen verder verkleind. Het belang van Infestos halveerde grosso modo naar 18,7 procent.

Heijmans heeft in de tweede helft van 2019 een hoger onderliggend bedrijfsresultaat geboekt op een eveneens hogere omzet en besloot om weer dividend uit te keren. Heijmans verwacht dat de omzet en het onderliggend bedrijfsresultaat in 2020 op een vergelijkbaar niveau zullen uitkomen als in 2019. Met name vanwege de onzekerheid door de stikstofproblematiek verwacht Heijmans dat de omzetontwikkeling stabiliseert.

Van Lanschot Kempen heeft in 2019 een kwart meer winst geboekt, dankzij lagere kosten en investeringen, terwijl ook de provisies en rentebaten aantrokken in de tweede helft van het jaar.

Flow Traders kocht de afgelopen weken voor ruim 5 miljoen euro eigen aandelen in om medewerkers te belonen. Er werden 200.000 aandelen ingekocht tussen 11 en 19 februari voor gemiddeld 19,61 euro per aandeel, of een totaalbedrag van 3,9 miljoen euro.

Dutch Star Companies One heeft in 2019 een flink verlies geleden. Afgelopen jaar kwam het nettoverlies uit op 2,2 miljoen euro tegen 0,2 miljoen euro een jaar ervoor. Dutch Star boekte afgelopen jaar geen omzet. Topman Niek Hoek liet in een reactie tegenover ABM Financial News weten dat het verlies vooral te maken had met een waardestijging van warrants. "Voor beleggers positief", aldus Hoek. Exclusief dit effect zou het verlies volgens de topman marginaal zijn.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index won woensdag 0,5 procent op een recordniveau van 3.386,15 punten, terwijl de Dow Jones index 0,4 procent steeg tot 29.348,03 punten. Techbeurs Nasdaq schreef 0,9 procent bij op 9.817,18 punten, hetgeen eveneens een recordniveau was.

De Aandeelhouder TV

april 9, 2020

AEX week 15 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 9, 2020

Just Eat Takeaway scoort goed | 9 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 8, 2020

AEX 8 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 8, 2020

Nog steeds geen goed koopmoment

Columns

Nieuw
09 apr 20:17 Redactie

Het grote crisiswebinar: AEX 300? Professor Koelewijn & Nico Bakker

09 apr 16:34 Redactie

5 sterkte aandelen om te kopen, terwijl de rest afbrokkelt

09 apr 08:31 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Duurzaamheid en veerkracht in volatiele markten