Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - donderdag, 20 februari 2020 06:53

Europese beurzen openen lager

 De Europese beurzen gaan donderdag een lagere opening tegemoet. 

IG voorziet een openingsverlies van 42 punten voor de Duitse DAX, een min van 14 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 19 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn woensdag nog hoger gesloten en maakten daarmee een deel van het verlies van dinsdag goed.    

"Het sentiment was woensdag positief, nu beleggers hoopvol zijn dat de Chinese autoriteiten de economie blijven ondersteunen om disruptie te voorkomen in de huidige crisis", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets.

Volgens Madden wordt er gespeculeerd dat de Chinese centrale bank de leentarieven wil verlagen om de economie een handje te helpen en om het vertrouwen op de aandelenmarkten aan te jagen. "Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus daalde voor de tweede dag op rij, waardoor de zorgen over het virus wat naar de achtergrond verschoven", aldus Madden. "Beleggers lijken van mening dat het ergste voorbij is."

Er zijn meer dan 75.000 besmettingen wereldwijd met het coronavirus bevestigd, de meeste in China. In totaal zijn er inmiddels 2.014 mensen overleden aan het coronavirus.  

De consumentenprijzen van het Verenigd Koninkrijk lieten vorige maand op jaarbasis een stevigere stijging zien dan verwacht. De producentenprijzen liepen in januari op jaarbasis meer op dan in december vorig jaar werd gemeten.

Bedrijfsnieuws

Deutsche Telekom heeft het afgelopen jaar een hogere omzet en winst geboekt en voorziet in het komende jaar een verdere stijging. Het aangepast bedrijfsresultaat zal naar verwachting circa 25,5 miljard euro bedragen. Deutsche Telekom zag zijn aandelenkoers 4,2 procent oplopen.

Telefonica Deutschland heeft het afgelopen kwartaal het nettoverlies weten terug te dringen, dankzij de groei bij mobiel en het aantal postpaid-abonnees, maar deed het desondanks slechter dan analisten hadden verwacht. Het bedrijf zei voor de mobiele markt in 2020 een stabiele prijsomgeving te voorzien. Het telecombedrijf rekent op jaarbasis op een vlakke tot licht positieve omzetontwikkeling. Het aandeel sloot 1,1 procent lager.

Puma zag de omzet in het vierde kwartaal met 18 procent oplopen naar 1,47 miljard euro. Het sportkledingbedrijf uitte woensdag wel zijn zorg over het effect van het coronavirus, maar hield toch vast aan de doelstellingen voor dit jaar. De koers van het aandeel steeg 11,3 procent.

Verzekeraar Atos zag zijn omzet en operationele winst in 2019 oplopen, maar wist met die verbeteringen de verwachtingen niet te overtreffen. Het aandeel verloor 3,7 procent.

ASR Nederland behaalde in 2019 een operationeel rendement op het eigen vermogen van 15,1 procent, wat ruim boven de nagestreefde bandbreedte van 12 tot 14 procent. Het lopende boekjaar 2020 lijkt vooralsnog goed te zijn gestart. ASR verhoogde het dividend donderdag en kondigde aan 75 miljoen euro aan eigen aandelen te gaan inkopen. Het aandeel zakte woensdag 1,1 procent.

Euro STOXX 50          3.865,18 (+0,8%)
STOXX Europe 600       433,59 (+0,8%)
DAX                         13.789,00 (+0,8%)
CAC 40                       6.111,24 (+0,9%)
FTSE 100                   7.457,02 (+1,0%)
SMI                               X.XXX,XX (+1,1%)
AEX                                 629,20 (+0,6%)
BEL 20                        4.139,26 (-0,6%)
FTSE MIB                 25.477,55 (+1,0%)
IBEX 35                       10.083,60 (+0,8%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures donderdag in het rood.

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag hoger gesloten.

"De stemming op Wall Street is opperbest, vanwege de hoop op stimuleringsmaatregelen door de Chinese centrale bank en door solide economische cijfers vanuit de VS", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets.

Berichten dat een groot aantal fabrieken in China de productie herstart, na een langdurige stilstand als gevolg van de uitbraak van het coronavirus, werden positief opgevat.

Verder zou Beijing bereid zijn om de luchtvaartsector te hulp te schieten, vanwege de impact van de virusuitbraak. Volgens handelaren van ABN AMRO zet dit Wall Street hoger.

Wall Street sloot dinsdag nog lager, na een omzetwaarschuwing van techreus Apple vanwege de impact van het coronavirus op de verkopen.

Op macro-economisch vlak werd woensdag voorbeurs bekend dat het aantal in aanbouw genomen woningen in de Verenigde Staten in januari op maandbasis met 3,6 procent is gedaald, terwijl het aantal afgegeven bouwvergunningen voor woningen op maandbasis juist steeg met 9,2 procent. Op jaarbasis stegen zowel de vergunningen als het aantal in aanbouw genomen woningen met dubbelecijfers. Het aantal hypotheekaanvragen in de Verenigde Staten is vorige week gedaald met 6,4 procent.

De Amerikaanse producentenprijzen zijn januari op maandbasis met 0,5 procent gestegen. Volgens Madden schetsten de overwegend beter dan voorziene macrocijfers van woensdag een positief beeld van de Amerikaanse economie.

Woensdagavond volgden ook de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve. De beleidsmakers van de Fed zagen tijdens de vergadering op 28 en 29 januari dat de verwachtingen voor de economie een stuk gunstiger positiever waren dan in de beleidsvergadering een maand eerder, al blijven de neerwaartse risico's prominent.

In de notulen werd het coronavirus acht keer benoemd. De beleidsmakers erkenden dat het virus voor mogelijke disruptie kan zorgen en zeggen de gevolgen ervan nauwlettend in de gaten te houden.

Verder lieten de notulen zien dat er een voorstel ligt om na april de tweeweekse leningen die de Fed uitgeeft vanwege krapte op de markt voor een bepaald type kortetermijnfinanciering, de zogeheten repurchase agreements of 'repo's, langzaam stop te zetten. Tegen die tijd verwachten de beleidsmakers dat de Fed genoeg heeft geholpen bij het opbouwen van de reserves van banken en hedgefunds.

De future voor een vat ruwe olie sloot woensdag 2,4 procent, ofwel 1,24 dollar, hoger op 53,29 dollar op de New York Mercantile Exchange. Daarmee sloot de olieprijs op het hoogste niveau in drie weken. De olieprijzen profiteerden in de afgelopen dagen van afnemende zorgen over het coronavirus en van mogelijke productiebeperkingen in Libië en Venezuela. De olieprijzen vonden woensdag bovendien de weg omhoog, na signalen dat het rapport over de wekelijkse olievoorraden, dat donderdag wordt verwacht, mogelijk positief zal uitpakken voor de oliemarkt.  

Bedrijfsnieuws

Garmin presteerde in 2019 beter dan verwacht. Zowel de omzet als de winst viel hoger uit dan in de door de navigatiespecialist afgegeven outlook. Ook voor 2020 voorziet Garmin een stijging van de omzet en de winst. Het dividend werd verhoogd. Het aandeel sloot krap zeven procent hoger.
 
Boeing sloot licht lager. De Amerikaanse vliegtuigfabrikant is opnieuw op problemen gestuit met zijn 737 MAX vliegtuigen. Boeing meldde vuil te hebben gevonden in de brandstoftanks van de vliegtuigen.

General Electric is met Airbus in gesprek over het ontwerp en de levering van een motor voor het nieuwe A330neo van Airbus. Het aandeel sloot circa een procent lager.

Agilent Technologies, producent van laboratoriuminstrumenten, zei dat de outlook voor het hele boekjaar wordt beïnlvoed door het coronavirus. Het aandeel won krap een procent.

Bed Bath & Beyond won meer dan zeven procent, nadat de nieuwe CEO Mark Tritton zijn visie presenteerde voor de toekomst van het bedrijf. Ruimere winkels staan hoog op zijn wensenlijstje.

Herbalife Nutrition waarschuwde ook voor een wezenlijk effect op zijn activiteiten in het eerste kwartaal vanwege het coronavirus. Het aandeel daalde met ruim een procent.

Analog Devices steeg ruim vier procent, na beter dan verwachte kwartaalcijfers.
 
Groupon is van plan om tegen het einde van het jaar te stoppen met de verkoop van producten, vanwege het "zeer competitieve en in sommige gevallen economische irrationele retaillandschap". Het aandeel daalde circa 44 procent.

Apple sloot woensdag ruim een procent hoger, na dinsdag 1,8 procent aan beurswaarde te zijn verloren na de omzetwaarschuwing.

S&P 500 index                   3.386,15 (+0,5%)
Dow Jones index            29.348,03 (+0,4%)
Nasdaq Composite           9.817,18 (+0,9%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden donderdag verdeeld.

Nikkei 225                     23.473,42 (+0,3%)
Shanghai Composite      3.001,60 (+0,9X%)
Hang Seng                    27.459,38 (-0,7%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0796. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,0803.

USD/JPY Yen   111,38
EUR/USD Euro  1,0796
EUR/JPY Yen   120,25

MACRO-AGENDA:

06:30 Werkloosheid - Januari (NL)
06:30 Investeringen - December (NL)
06:30 Consumptie huishoudens - December (NL)
06:30 Consumentenvertrouwen - Februari (NL)
08:00 Consumentenvertrouwen GfK - Maart (Dld)
08:00 Producentenprijzen - Januari (Dld)
08:45 Inflatie - Januari (Fra)
10:30 Detailhandelsverkopen - Januari (VK)
13:30 Europese Centrale Bank - Notulen (eur)
14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
14:30 Philadelphia Fed index - Februari (VS)
16:00 Consumentenvertrouwen - Februari vlpg. (eur)
16:00 Leidende indicatoren - Januari (VS)
17:00 Olievoorraden - Wekelijks (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

07:00 Bouygues - Cijfers vierde kwartaal (Fra)
07:15 Air France-KLM - Cijfers vierde kwartaal (Fra)
08:00 Lloyds - Cijfers vierde kwartaal (VK)
22:00 Dropbox - Cijfers vierde kwartaal (VS)


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

juli 3, 2020

AEX week 27 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 3, 2020

Chart Reading en Charting Tools | Candlesdtick Koerspatronen

juli 3, 2020

Ahold draait goed in VS | 3 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juli 2, 2020

Chart Reading en Charting Tools | Trading Range

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:18

  TA: ‘Tencent volgt een Chinese wijsheid ‘

 • 11:19

  De beste zilvermijnaandelen van 2020

 • 09:40

  TA: ‘Energieke aandelen op het netvlies’

 • 08:28

  Sterk banenrapport, maar zwak slot in de VS

 • 08:09

  Covid-19-hoop & Tesla meest waardevolle autobouwer

 • 17:46

  TA: ‘Als een raket of als een virus?’

 • 09:45

  ETF van de week: iShares Nasdaq Biotech ETF (BTEC)

 • 08:44

  Chipmakers in trek & goud blijft floreren

 • 17:13

  TA: ‘Hang Seng index is niet meer veilig’

Masterclasses

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 21 juli

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

Columns

Nieuw
02 jul 08:51 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Een onzekere toekomst voor big oil

01 jul 11:14 Bas Heijink

Zware weerstandszone AEX intact

29 jun 11:45 Nico Bakker

Offensieve koopkans PROSUS