Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - woensdag, 19 februari 2020 20:23

Federal Reserve positief over economie

 De Federal Reserve heeft een groeiend optimisme over de Amerikaanse economie gezien in de afgelopen maand, voordat het coronavirus in China de verwachtingen voor 2020 temperden. Dit viel woensdag op te maken uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank.  

De beleidsmakers van de Fed zagen tijdens de vergadering op 28 en 29 januari dat de verwachtingen voor de economie een stuk gunstiger positiever waren dan in de beleidsvergadering een maand eerder, al blijven de neerwaartse risico's prominent. 

In de notulen werd het coronavirus acht keer benoemd. De beleidsmakers erkenden dat het virus voor mogelijke disruptie kan zorgen en zeggen de gevolgen ervan nauwlettend in de gaten te houden. 

In de afgelopen twee bijeenkomsten, in januari en december, handhaafde de Fed de bandbreedte van de rente tussen 1,5 en 1,75 procent. De centrale bank liet weten geen noodzaak te zien om aan de rentetarieven te tornen. 

Het coronavirus blijft voor de Fed een punt van zorg en de impact van het virus laat zich nog moeilijk inschatten. Het is mogelijk dat de uitbraak, zoals bij SARS in 2003, binnen enkele weken onder controle is en geen grote gevolgen zal hebben op de economie. Maar de situatie kan nijpender worden als het aantal besmettingen met het virus flink blijft oplopen. 

Voorzitter Jerome Powell van de Fed zei vorige week nog nauwlettend in de gaten te houden hoe het coronavirus zich verspreidt. "We kijken met name nauwlettend naar de ontwikkeling van het coronavirus, die kan leiden tot verstoringen in China en wat kan overslaan naar de rest van de wereldeconomie", zei Powell.

Hij merkte ook op dat bepaalde andere risico's voor de wereldwijde handel juist recent zijn afgenomen. 

De notulen lieten woensdagavond zien dat de meeste beleidsmakers vorig maand vertrouwen hadden in een solide economische groei, waarbij de inflatie langzaam richting de doelstelling van 2 procent zal gaan.  

Verder lieten de notulen zien dat er een voorstel ligt om na april de tweeweekse leningen die de Fed uitgeeft vanwege krapte op de markt voor een bepaald type kortetermijnfinanciering, de zogeheten repurchase agreements of 'repo's, langzaam stop te zetten. Tegen die tijd verwachten de beleidsmakers dat de Fed genoeg heeft geholpen bij het opbouwen van de reserves van banken en hedgefunds.

De Aandeelhouder TV

mei 27, 2020

AEX klaar voor uitbraak naar boven

mei 27, 2020

NL op ramkoers met Air France | 27 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 26, 2020

AEX 26 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 26, 2020

Moody’s zet Wereldhave op junkstatus | 26 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
26 mei 10:02 Bas Heijink

Waar eindigt deze herstelbeweging?

25 mei 14:07 Redactie

Terugkijken het ‘Tweede Grote CrisisWebinar’ met Albert Jellema en Nico Bakker

25 mei 12:29 Marco Knulst

Nasdaq100