Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - dinsdag, 18 februari 2020 11:18

Beursupdate: zorgen over coronavirus domineren op rood Damrak

 De Amsterdamse beurs koerste dinsdagochtend lager. Rond de klok van elf uur verloor de AEX 0,8 procent op 624,03 punten. 

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij zag dat "de gebruikelijke namen" weer onder druk stonden door de toegenomen zorgen over het coronavirus. Vooral de halfgeleiders hadden het moeilijk.

Maandagavond waarschuwde Apple voor de gevolgen van het coronavirus. De fabrikant van onder meer de iPhone verwacht de eigen omzetverwachting voor het lopende kwartaal niet te halen. Apple rekende voor dit kwartaal op een omzet van 63 miljard tot 67 miljard dollar met een brutomarge van 38 tot 39 procent.

De omzetwaarschuwing kwam niet als een verrassing voor Schutte. "De vraag is nu vooral hoe lang de gevolgen van het coronavirus merkbaar zullen zijn." De beleggingsadviseur wees op een rapport van Goldman Sachs, waarin analisten verwachten dat de impact van het virus ook in het tweede kwartaal van dit jaar voelbaar zal zijn, waarna in de tweede helft van het jaar een herstel kan optreden. "Maar de analisten houden wel een slag om de arm", aldus Schutte. "Nog steeds komen bedrijven in China mensen en materiaal tekort."

Schutte noemt het begrijpelijk dat de beurzen een stap terug doen. "De markt realiseert zich dat het in de afgelopen tijd teveel met een roze bril naar de situatie heeft gekeken."

De beleggingsadviseur verwacht dat de aandelenmarkten het lastig zullen krijgen om de weg naar boven te vinden. "Beleggers zullen een stuk voorzichtiger zijn."

Er zijn inmiddels meer dan 73.000 besmettingen wereldwijd met het coronavirus bevestigd, waarbij de meeste besmettingen zijn geconstateerd op het vasteland van China. In totaal zijn er inmiddels 1.873 mensen overleden aan het coronavirus. Dat brengt de sterftegraad op 2,6 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,0829. Bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0835 op de borden. Aziatische valuta stonden vanochtend onder druk ten opzichte van de dollar, vanwege de zorgen over de impact van het virus. 

De olieprijzen daalden met 2,2 procent. 

Op macro-economisch vlak krijgen beleggers nog inzicht in onder meer de Amerikaanse Empire State-index. Het Duitse sentiment verslechterde. De ZEW-verwachtingsindex daalde van 26,7 in januari naar 8,7 voor deze maand. Economen hadden op een daling tot 21,0 gerekend. De index die het vertrouwen in de huidige omstandigheden weergeeft, daalde van 9,5 punten negatief vorige maand naar 15,7 negatief voor februari.

Stijgers en dalers

In de AEX leverde ASML 1,7 procent in. De halfgeleidersector heeft het vandaag moeilijk, na de omzetwaarschuwing van Apple.

Ahold Delhaize profiteerde van een koersdoelverhoging van Kepler Cheuvreux en met een koerswinst van 0,3 procent ging het aandeel aan de leiding in de AEX. Na de recente kwartaalcijfers heeft Kepler de ramingen voor Ahold Delhaize verhoogd. 

Vopak leverde 2,9 procent in nadat Credit Suisse het aandeel van de kooplijst haalde. Op basis van het koersdoel van 53,00 euro ziet Credit Suisse te weinig opwaarts potentieel.

In de AMX daalde ASMI 5,0 procent en Besi leverde 4,4 procent in. Flow Traders won 0,3 procent.

Na cijfers was Kendrion met een koersverlies van 5,2 procent de grootste daler in de AScX. Kendrion zag in het vierde kwartaal van 2019 de omzet verder teruglopen bij scherp gedaalde resultaten en bovendien een nettoverlies onder de streep, maar het bedrijf blijft vertrouwen houden in de toekomst. ING noemde de cijfers in het vierde kwartaal solide.

Alfen leverde 2,7 procent in, maar Ordina steeg met 1,3 procent. Het aandeel schoot op maandag al met ruim acht procent omhoog na een koersdoelverhoging door ING. 

Lokaal viel Alumexx op met een winst van 6,0 procent op 0,53 euro na het afgeven van een update.

De Aandeelhouder TV

mei 27, 2020

AEX klaar voor uitbraak naar boven

mei 27, 2020

NL op ramkoers met Air France | 27 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 26, 2020

AEX 26 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 26, 2020

Moody’s zet Wereldhave op junkstatus | 26 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
26 mei 10:02 Bas Heijink

Waar eindigt deze herstelbeweging?

25 mei 14:07 Redactie

Terugkijken het ‘Tweede Grote CrisisWebinar’ met Albert Jellema en Nico Bakker

25 mei 12:29 Marco Knulst

Nasdaq100