Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 17 februari 2020 18:57

Europese beurzen hoger gesloten

 De Europese beurzen zijn maandag in de plus gesloten, terwijl Wall Street de deuren gesloten hield in verband met een feestdag.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,3 procent tot 431,98 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,3 procent op 13.783,89 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,3 procent op 6.085,95 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,3 procent hoger op 7.433,25 punten.

Markten haalden maandag wereldwijd steun uit het nieuws dat de Chinese centrale bank de rente voor eenjarige middellange kredieten verlaagt van 3,25 naar 3,15 procent, in een poging de economie te stabiliseren en de impact van de uitbraak van het coronavirus te beperken.

De beslissing versterkte het vertrouwen van beleggers dat Beijing de noodzakelijke stappen neemt om te voorkomen dat het coronavirus tot een aanzienlijke vertraging van de Chinese economie leidt.

"De Chinese autoriteiten zijn zeer actief op monetair vlak", zei marktstrateeg Sophie Chardon van Lombard Odier. "Ze benaderen de situatie pro-actief in een poging de kortetermijneffecten van het virus te verkleinen."

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de bouwsector in de eurozone in november op maandbasis 0,7 procent meer heeft geproduceerd, terwijl op jaarbasis sprake was van een stijging met 1,4 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,0835. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0840 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0830 op de borden.

Olie noteerde maandag vlak.

Bedrijfsnieuws 

De Verenigde Staten gaan een importheffing op Europese vliegtuigen verhogen. Dit maakte de regering van president Donald Trump vrijdag bekend. Reden dat de VS hiertoe besloten, is dat de Europese Unie ongeoorloofde subsidies verstrekte aan Airbus, zo oordeelde de Wereldhandelsorganisatie. "De VS blijven bereid om over een schikking te onderhandelen", zei Amerika. Het aandeel van Airbus won desondanks 0,9 procent.

Kone ziet af van een overname van de liftentak van Thyssenkrupp. Hoewel Kone vertrouwen had in een combinatie van de eigen activiteiten met die van Thyssenkrupp, moet een overname wel in het belang zijn van de aandeelhouders, werknemers en klanten, lichtte Kone het besluit om af te haken toe. Kone zei eerder circa 17 miljard euro over te hebben voor de liftentak van Thyssenkrupp. Kone daalde 4,6 procent, terwijl Thyssenkrupp 3,0 procent verloor.

Een jury in de VS oordeelde tegen Bayer en BASF en kende 265 miljoen dollar toe aan een perzikboer in Missouri, die beweerde gewasschade te hebben gehad na gebruik van een onkruidverdelger. Bayer daalde 1,9 procent en BASF werd 1,0 procent minder waard.

Alstom heeft overeenstemming bereikt over de acquisitie van Bombardier Transportation. Met de overname is een bedrag tussen de 5,8 miljard en 6,2 miljard euro gemoeid. Dit wordt deels in contanten en deels in nieuwe aandelen Alstom betaald. Alstom steeg 3,5 procent.

Volkswagen heeft de heropening van een deel van zijn Chinese fabrieken opnieuw uitgesteld vanwege de bezorgdheid over het coronavirus. "Wanneer de productie in een fabriek wordt hervat, zal een veilige en gezonde omgeving moeten worden gewaarborgd door preventieve maatregelen, zoals regelmatige desinfectie van de werkruimtes, distributie van maskers aan werknemers en temperatuurcontrole bij de ingang van werkfaciliteiten", aldus Volkswagen.

Delivery Hero heeft een groter belang in Just Eat Takeaway.com gemeld. Delivery Hero meldde een kapitaalbelang van 10,58 procent met een stemrecht van eveneens 10,58 procent. Op 31 januari dit jaar meldde Delivery Hero nog een kapitaalbelang van 4,73 procent met een dito stemrecht.

De regering van president Donald Trump overweegt nieuwe handelsrestricties voor China om het gebruik van Amerikaanse apparatuur voor het maken van halfgeleiders te beperken. ASML daalde 1,5 procent, Infineon 1,6 procent en STMicroelectronics 2,6 procent. 

Duitse autofabrikanten deden het goed. BMW won een procent, Daimler 1,4 procent en Volkswagen 1,2 procent. In Parijs steeg Peugeot ook een procent, maar Renault werd 4,3 procent goedkoper.

Slotstanden Wall Street

Wall Street houdt vandaag de deuren gesloten vanwege de viering van President's Day.

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 0,2 procent hoger op 3.380,16 punten. De Dow Jones index eindigde 0,1 procent in het rood op 29.398,08 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,2 procent tot 9.731,18 punten.


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

juli 3, 2020

AEX week 27 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 3, 2020

Chart Reading en Charting Tools | Candlesdtick Koerspatronen

juli 3, 2020

Ahold draait goed in VS | 3 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juli 2, 2020

Chart Reading en Charting Tools | Trading Range

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:18

  TA: ‘Tencent volgt een Chinese wijsheid ‘

 • 11:19

  De beste zilvermijnaandelen van 2020

 • 09:40

  TA: ‘Energieke aandelen op het netvlies’

 • 08:28

  Sterk banenrapport, maar zwak slot in de VS

 • 08:09

  Covid-19-hoop & Tesla meest waardevolle autobouwer

 • 17:46

  TA: ‘Als een raket of als een virus?’

 • 09:45

  ETF van de week: iShares Nasdaq Biotech ETF (BTEC)

 • 08:44

  Chipmakers in trek & goud blijft floreren

 • 17:13

  TA: ‘Hang Seng index is niet meer veilig’

Masterclasses

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 21 juli

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

Columns

Nieuw
02 jul 08:51 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Een onzekere toekomst voor big oil

01 jul 11:14 Bas Heijink

Zware weerstandszone AEX intact

29 jun 11:45 Nico Bakker

Offensieve koopkans PROSUS