Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 17 februari 2020 10:57

Beursblik: bedrijfsresultaat PostNL onder druk

PostNL heeft in het vierde kwartaal van 2019 vermoedelijk het onderliggend contante bedrijfsresultaat onder druk zien staan in vergelijking met een jaar eerder, terwijl de omzet aantrok. Dit is de verwachting van 10 analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus.

Analisten rekenen voor het vierde kwartaal op een omzet van 826 miljoen euro, in vergelijking met een omzet van 636 miljoen euro in het derde kwartaal van 2019 en van 794 miljoen euro een jaar eerder. In de consensus wordt al rekening gehouden met de impact van de consolidatie met Sandd.

De postvolumes in Nederland zijn het afgelopen kwartaal vermoedelijk met 10 procent gedaald. Vorig jaar daalde de volumes nog met 10,2 procent en in het derde kwartaal met 10,6 procent.

Het onderliggende contante bedrijfsresultaat wordt voor het vierde kwartaal van 2019 ingeschat op 72 miljoen euro, tegenover 100 miljoen euro een jaar eerder en 25 miljoen euro in het derde kwartaal.

Volgens ING zal het voor PostNL een uitdaging worden om aan de verwachtingen voor het onderliggende contante bedrijfsresultaat te voldoen, omdat er wordt uitgegaan van een versnelde volumegroei bij pakketbezorging. Bovendien wordt verwacht dat de EBIT-marge in lijn zal zijn met de margeverwachting voor heel 2019, hetgeen betekent dat de operationele leverage is verbeterd in het vierde kwartaal. "Dit lijkt wat ambitieus na de tegenvallers en de inflatoire druk in het derde kwartaal", aldus analisten van ING.

ING mikt zelf op een onderliggende contante bedrijfsresultaat over het afgelopen kwartaal van 62 miljoen euro, hetgeen door de bank haalbaar wordt geacht vanwege de consolidatie met Sandd en beter dan voorziene resultaten bij postbezorging. "Er lijkt evenwel weinig ruimte voor een positieve verrassing", aldus ING.

Voor het hele boekjaar voorzien analisten die bijdroegen aan de consensus een onderliggend contant bedrijfsresultaat van 169 miljoen euro op een omzet van net geen 2,9 miljard euro.

Outlook

De outlook voor 2019 werd tijdens de publicatie van de cijfers over het derde kwartaal in november door PostNL gehandhaafd. Dit betekent dat het bedrijf nog steeds mikt op een onderliggend contant bedrijfsresultaat van 170 miljoen tot 200 miljoen euro.

PostNL rekent op een daling van de briefpostvolumes in Nederland met 8 tot 10 procent.

Voor 2020 is er nog geen concrete consensus beschikbaar.

"Het gebrek aan een consensus voor 2020 suggereert dat analisten moeite hebben om de basis van PostNL op waarde te schatten. De schattingen zijn nu nog veel te hoog", vindt ING.

Desondanks stellen analisten van de bank dat, in het licht van de recent gedaalde koers van het aandeel PostNL, één en ander al is ingeprijsd. "Maar we zijn er niet van overtuigd dat de markt rationeel zal blijven kijken naar de waardering. Er kan een flinke schommeling in de koers van het aandeel komen na de resultaten."

Het belooft volgens analisten van Berenberg een moeilijk jaar te worden voor PostNL. Het dividend is opgeschort en de investeringen in pensioenbetalingen zitten op een piek. Verder moet het overgenomen Sandd worden geïntegreerd.

"Wij denken dat het de moeite is om hier doorheen te kijken naar 2021, als de synergieën goed beginnen bij te dragen en een stabiele groei van de pakketten de winst en de vrije kasstroom begint aan te jagen", schreven de analisten.

Ook voorziet Berenberg dat de druk op de postvolumes zal afnemen als Sandd eenmaal is geïntegreerd. ING denkt dat het postbedrijf mogelijk meer synergievoordelen kan halen uit de fusie dan eerder werd aangenomen, omdat PostNL minder werknemers overneemt van Sandd. Recent rondde PostNL de samenvoeging van de postnetwerken van Sandd af.

Door de fusie met Sandd verwacht Berenberg niet dat PostNL in de komende 12 maanden dividend zal uitkeren.

ING en Berenberg hebben elk een koopadvies op PostNL met een koersdoel van respectievelijk 2,75 en 2,70 euro. Het aandeel PostNL koerste maandagochtend 0,8 procent hoger op 1,67 euro.

De Aandeelhouder TV

mei 28, 2020

AEX 28 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 28, 2020

Buitenlandse rookworst? | 28 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 27, 2020

AEX 27 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 27, 2020

AEX klaar voor uitbraak naar boven

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:32

  Indices verder omhoog & biedt het faillissement van Hertz kansen?

 • 17:49

  TA: ‘Experimenteren met koersuitbraken’

 • 15:31

  Online activiteiten steeds belangrijker voor aandeel Ahold Delhaize

 • 09:56

  ETF van de week: WT Physical Silver ETF (VZLC)

 • 08:18

  Spanningen tussen VS & China lopen op & toespraak van ECB-president Lagarde

 • 16:33

  TA: ‘Koersuitbraken & koopsignalen’

 • 08:45

  Aandelenbeurzen fors hoger door hoop op coronavaccin

 • 17:49

  TA: ‘Long en/of Short in Duitsland?’

 • 12:33

  Technische analyse AEX – Komt er een tweede daling?

Masterclasses

 • 28 mei

  5 Aandelentips van Nico Inberg

 • 02 juni

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

 • 16 juni

  Actief inspelen op draaipunten in de markt

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

Columns

Nieuw
28 mei 10:07 Bas Heijink

De zoektocht naar de 1e lagere top

28 mei 08:35 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Nieuwe trends in digitale technologie

26 mei 10:02 Bas Heijink

Waar eindigt deze herstelbeweging?