Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 14 februari 2020 20:00

Uitgelicht: verzekeraars beleven verschillende week

 Afgelopen donderdag kwamen de verzekeraars NN Group en Aegon met de rapportages over het vierde kwartaal van 2019. De cijfers werden door de beleggers totaal verschillend ontvangen. NN Group wist die dag met een mooie winst van 10,8 procent af te sluiten terwijl Aegon blij mocht zijn dat het verlies donderdag beperkt bleef tot 5,3 procent. 

Op weekbasis was NN de grootste stijger in de AEX met 11,4 procent. Aegon was in de onderste regionen te vinden met een verlies van 2,2 procent.

Resultaten

De resultaten deze week laten zien wat het verschil is of je met een goede balans begint of een slechte balans, stelde Corné van Zeijl van Actiam. "Bij NN is duidelijk het eerste het geval. Het bedrijf profiteert ook van de synergievoordelen van de overname van Delta Loyd. De performance is ten opzichte van Aegon een stuk beter."

NN Group boekte een nettowinst van 329 miljoen euro, nadat een jaar eerder nog een fors verlies werd geboekt van 533 miljoen euro, door de afwaardering van goodwill van de overname van Delta Lloyd. De winst was hoger dan de verwachting van analisten van 276 miljoen euro.

De nettowinst Van Aegon steeg van 253 miljoen een jaar eerder naar 910 miljoen euro maar bleef hiermee wel achter bij de verwachtingen. Analisten hadden gerekend op 942 miljoen euro.

Het operationele resultaat bij NN in het vierde kwartaal was ongeveer 12 procent hoger dan de consensusverwachting, vooral dankzij sterker dan voorspelde resultaten bij de Nederlandse schadeverzekeraar en het bankbedrijf. De bank profiteerde wel van een eenmalige meevaller van 20 miljoen euro, merkte analist Fulin Liang van Morgan Stanley op.

Het onderliggende resultaat bij Aegon viel vooral tegen door de lagere bijdrage uit de Verenigde Staten. De bruto premie-inkomsten voor de groep stegen, maar dit wordt tenietgedaan door de uitstroom in de Amerikaanse markt.

Aegon is voor ongeveer 60 procent afhankelijk van de omzet uit de VS, zo liet Analist Robin van den Broek van Mediobanca weten. "Het blijft maar wachten tot het commerciële momentum in de VS eens aan zal trekken. Dit was wederom een teleurstelling."

Verhoging dividend

Het dividend van 2,16 euro in 2019 dat NN wil uitkeren is 14 procent hoger dan een jaar eerder en 6 procent hoger dan de consensusverwachting, volgens Morgan Stanley. De aandeleninkoop van 250 miljoen euro is misschien iets lager dan de 300 miljoen euro waar de amerikaanse zakenbank op hoopte op hoopte, maar komt misschien wel eerder dan sommige beleggers hadden voorzien.

Analist Robin van den Broek van Mediobanca noemde het terugkerende karakter van de aandeleninkoop als motor van de koersstijging van donderdag. "Ik denk dat de markt hier niet op had gerekend. Het management geeft de eigen flexibiliteit op ten aanzien van kapitaalmanagement ten gunste van de aandeelhouder"

De payout ratio neemt hierdoor fors toe van 50 procent naar zo'n 75 procent, berekende Van Den Broek. "Dit is een sterk signaal en geeft beleggers een hoge mate van zekerheid."

Beleggingsspecialist Wubbe Bos van online broker LYNX sloot zich daarbij aan. "Het aandeleninkoopprogramma van NN is voor beleggers een duidelijk teken dat er vertrouwen is in het bedrijf.

"Verder zien beleggers dat bij NN de overnames ingepast kunnen worden in het bedrijf Deze overnames zorgen ervoor dat de winst kan blijven groeien. En dit kan als effect hebben dat het dividend kan blijven groeien", aldus Bos.

Ook Aegon verhoogde het dividend. De verzekeraar zal een slotdividend uitkeren over 2019 van 0,16 euro per aandeel. Daarmee komt het jaardividend uit op 0,31 euro per aandeel, een stijging van 7 procent op jaarbasis. "Dit was niet echt een verrassing", aldus Van den Broek.

De solvabiliteit van Aegon Nederland verbeterde in 2019 tot 171 procent, wat boven het minimum van 155 procent is dat Aegon zelf aanhoudt. Daarom kon in februari, in het nieuwe boekjaar, 100 miljoen euro naar de holding worden gesluisd vanuit Nederland.

"Naast het dividend zijn er nog wat bekende tegenvallers voor de Nederlandse solvabiliteit. Daardoor is het nu de vraag of Aegon Nederland later dit jaar nog een keer in staat zal zijn om dividend uit te keren, mogelijk moeten ze het weer opschorten. Bij Aegon zijn er op dat gebied nog vraagtekens."

Ten opzichte van NN zit er bij Aegon veel meer onduidelijkheid over het te ontvangen dividend.

Het probleem bij Aegon is dat om de kapitaalpositie te versterken er tekens belangen moeten worden afgestoten en herverzekeringscontracten moeten worden afgesloten, zo stelde beleggingsspecialist Wubbe Bos. "De winst zal hierdoor de komende jaren onder druk kunnen blijven staan en de vragen over de kapitaalpositie blijven deels onbeantwoord."

Nieuwe CEO

Vorig jaar werd bekend gemaakt dat Lard Friese met ingang van 1 maart 2020 in dienst zal treden als CEO bij Aegon. Friese was voorheen CEO bij NN Group.

Hij moet wel beseffen dat hij niet in zo'n comfortabele positie zit als bij Aegon, stelde Corné van Zeijl.

De verzekeraar moet volgens KBC stevig sleutelen om bij te blijven en wil zijn iconische Transamericagebouw in San Francisco verkopen. Dat zegt voldoende, aldus de analisten, én geeft meer dan genoeg reden om te verwachten dat de nieuwe CEO vanaf mei de bezem er flink doorheen zal halen.

Analist Robin van den Broek van Mediobanca gaf aan de nieuwe CEO met interesse te zullen volgen. "Het zal niet makkelijk worden. Aegon is een complex bedrijf met veel variabelen waardoor het lastig is de juiste aandeelhouders geinteresseerd te krijgen."

De taak voor Friese is aandeelhouderswaarde creëren, zo meent Van den Broek. "Hij moet long only fondsen (bijvoorbeeld pensioenfondsen) aan zijn kant krijgen. De telefoonnummers heeft hij wel in z'n rolodex staan, dus dat is een voordeel."

Doorgaan op dezelfde manier maar dan beter is vermoedelijk niet voldoende. Friese zal harde keuzes voor Aegon moeten maken, waardoor er meer structuur ontstaat. Als hij erin slaagt een overtuigend plan te presenteren kan Aegon de weg omhoog vinden, zo voegde de analist van Mediobanca tot slot toe.  

De Aandeelhouder TV

oktober 24, 2020

Wat is een aandeel? – #Beursspel 2020

oktober 23, 2020

AEX maakt zich op voor sterke correctie

oktober 23, 2020

AEX week 43 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 23, 2020

Besi kan naar 50 euro

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:17

  TA van Edward Loef – Wereldhave klimt uit het dal

 • 08:38

  Lagarde laadt het monetair kanon & Remdesivir krijgt goedkeuring FDA

 • 17:04

  TA van Edward Loef – Speculoos Speculeren

 • 16:52

  Euro dollar handelen – alles over de euro/dollar futures

 • 08:23

  Tesla onder stroom & Europese bedrijven in moeilijkheden

 • 17:25

  TA van Edward Loef – Intensive Care aandelen

 • 16:31

  Amerikaanse rentefuture (ZN) – handelen in de 10 Year US Treasury Note future

 • 09:24

  ETF van de week: WT Physical Silver ETF (VZLC)

 • 08:18

  Vooruitgang tijdens gesprekken over steunpakket VS & Netflix stelt teleur

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
23 okt 10:00 Bas Heijink

AEX op weg naar 530

23 okt 08:58 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – verkiezingen in de VS: Alles wat u moet weten

22 okt 11:21 Marco Knulst

Bitcoin naar hoogste niveau 2020