fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 14 februari 2020 06:54

Europese beurzen openen in het groen

De Europese beurzen gaan vrijdag een hogere opening tegemoet. 

IG voorziet een openingswinst van 31 punten voor de Duitse DAX, een plus van 9 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 13 punten voor de Britse FTSE 100.

Woensdag waren beleggers nog optimistisch omdat het aantal besmettingen met het coronavirus minder hard leek toe te nemen. Donderdag werd echter bekend dat het aantal besmettingen met het virus in één dag tijd is gestegen van 44.700 naar ruim 60.000 vanwege een nieuwe methode van de Chinese overheid om besmetting vast te stellen.

"Dit zaaide twijfels over de recente recordstanden [op de beurzen]", volgens marktanalist Connor Campbell van Spreadex.

De consumentenprijzen van Duitsland over januari kwamen in een definitieve lezing 1,7 procent hoger uit en dat kwam overeen met de verwachtingen. Op maandbasis daalden de Duitse consumentenprijzen met 0,6 procent en ook dat was overeenkomstig de prognoses.  

Verder handhaafde de Europese Unie de groeiramingen voor 2020 en 2021 en is men iets positiever over de inflatie-ontwikkeling. Met betrekking tot het coronavirus zei de EU in zijn kwartaalrapport, te verwachten dat de uitbraak in het eerste kwartaal zal pieken en dat de impact op de mondiale economie beperkt zal blijven. Een risico blijft echter hoe lang de uitbraak duurt en hoe deze wordt bestreden.

Bedrijfsnieuws

Commerzbank heeft een nettoverlies gerapporteerd in het laatste kwartaal van 2019, vanwege een herstructureringslast. Het dividend werd verlaagd naar 0,15 euro per aandeel. De Duitse bank denkt dit dividend in 2020 wel te kunnen handhaven. Het aandeel steeg 8,9 procent.

Thyssenkrupp heeft in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar het verlies zien oplopen, maar handhaafde de outlook voor het volledige jaar. Het bedrijf mikt op een stabiele aangepaste EBIT, een dalende vrije kasstroom en een “beduidend” hoger nettoverlies. De koers van het aandeel steeg 0,2 procent.

Nestlé heeft in 2019 meer winst geboekt, mede dankzij de desinvestering van de divisie voor huidverzorging. Het dividend werd verhoogd en Nestlé kondigde een nieuw aandeleninkoopprogramma aan. Het aandeel verloor 2,2 procent.

Airbus presteerde in het vierde kwartaal beter dan verwacht en verwacht dit jaar 880 vliegtuigen af te leveren. Hierin zit de eventuele impact van het coronavirus nog niet verwerkt. Het aandeel daalde 2,8 procent.

Aegon heeft in de tweede helft van 2019 een lager onderliggend resultaat behaald, als gevolg van de lage rente en een uitstroom bij de pensioen- en annuiteitenbedrijven in de Verenigde Staten. Het aandeel daalde 5,3 procent.

Sectorgenoot NN Group deed het beter. Het aandeel won donderdag liefst 10,8 procent nadat de resultaten in het vierde kwartaal beter waren dan verwacht. Verder zei NN dat het een progressief dividend gaat uitkeren en jaarlijks voor ten minste 250 miljoen euro aan eigen aandelen wil inkopen.

AkzoNobel verwacht in de periode 2021 tot en met 2023 om minstens te groeien in lijn met de markt en wil een verdere verbetering van de winstgevendheid realiseren. Dit maakte het bedrijf donderdag bekend tijdens een beleggersdag in Londen. AkzoNobel zag de beurswaarde met 5,1 procent toenemen.

RELX boekte in 2019 meer omzet en een hoger operationeel resultaat, hetgeen werd beloond met een koerswinst van 2,3 procent.
 
Unibail-Rodamco-Westfield begon de dag nog goed na de cijfers van woensdagavond nabeurs, maar wist de winst niet vast te houden en sloot 1,4 procent lager. Volgens analisten van Berenberg waren de jaarresultaten van het vastgoedbedrijf iets beter dan verwacht. Het koopadvies werd gehandhaafd, maar Berenberg verlaagde wel het koersdoel van 155,00 naar 150,00 euro.

In Londen verloor gasproducent Centrica 15,3 procent na zwakke jaarcijfers, waarbij een verlies van meer dan een miljard Britse pond werd gedraaid.

Euro STOXX 50          3.846,74 (-0,2%)
STOXX Europe 600       431,08 (-0,0%)
DAX                           13.745,43 (-0,0%)
CAC 40                        6.093,14 (-,2%)
FTSE 100                    7.452,03 (-1,1%)
SMI                               11.092,35 (+0,0%)
AEX                                 629,14 (+0,0%)
BEL 20                        4.182,78 (-0,0%)
FTSE MIB                 24.892,15 (+0,1%)
IBEX 35                       9.909,80 (-0,3%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures vrijdag hoger.

De markten begonnen wat lager aan de donderdag nadat de zorgen bij beleggers over het coranavirus weer toenamen. Vervolgens herstelden de beurzen, maar in het laatste uur kwam er weer wat druk op de koersen.

Besmettingen in de Chinese provincie Hubei worden naast een test nu ook gebaseerd op een klinische diagnose en dat leidde tot een scherpe toename van het aantal besmettingen. 

De sterke toename van gerapporteerde gevallen die donderdag werd gemeld, is een eenmalige verandering vanwege de methodiek en betekent op zichzelf geen versnelling van het infectietempo, stelde hoofdstrateeg Seema Shah bij Principal Global. "Het kan wel zo zijn de markt even een schokreactie heeft gehad naar aanleiding van de nieuwe rapporten over de uitbraak."

"De afgelopen dagen hebben de markten er in toenemende mate vertrouwen in gekregen dat het virus snel zal zwakken. Maar als de verandering in methodologie echter leidt tot een toename van het groeipercentage van gerapporteerde gevallen, dan zal het marktsentiment onvermijdelijk verslechteren", aldus Seema Shah.

Het ministerie van Justitie van Amerika heeft een nieuwe strafrechtelijke vervolging ingesteld tegen de Chinese tech-gigant Huawei en twee van zijn Amerikaanse dochterondernemingen.

Federale aanklagers in Brooklyn meldden dat de nieuwe aanklachten verband houden met een poging van Huawei en haar dochterondernemingen, zowel in de VS als in China, om intellectueel eigendom te stelen, waaronder van zes Amerikaanse technologiebedrijven. De aanklagers zeiden dat de inspanningen van Huawei succesvol waren.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat de consumentenprijzen in de Verenigde Staten in januari zijn gestegen met 0,1 procent op maandbasis. Op jaarbasis was sprake van een inflatie van 2,5 procent.

Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is in de week eindigend op 8 februari licht gestegen. Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering nam met 2.000 naar 205.000.

De maart-future voor een vat ruwe olie sloot donderdag op de New York Mercantile Exchange 0,25 dollar hoger, of 0,5 procent, op 51,42 dollar. De vraag naar olie zal dit kwartaal voor het eerste sinds meer dan 10 jaar onder druk staan als gevolg van het coronavirus, zo bleek uit een rapport van het Internationaal Energie Agentschap. De gerapporteerde vraaguitval van het International Energy Agency was echter "geen schok", stelde analist Phil Flynn van The Price Futures Group. "Ik denk dat de handelaren zelfs een grotere afname al hadden ingeprijsd."

Bedrijfsnieuws

Het aandeel Tesla noteerde 4,7 procent hoger. De fabrikant van elektrische auto's kondigde voorbeurs aan voor ongeveer 2 miljard dollar te willen ophalen met de een aandelenuitgifte.

CEO Elon Musk zal meedoen met de uitgifte voor zo'n 10 miljoen dollar. Ook bestuurslid Larry Ellison zal voor 1 miljoen dollar aan nieuwe aandelen kopen. De opbrengst moet de balans versterken en zal voor algemene doeleinden worden aangewend, stelde Tesla.

Cisco Systems heeft in het tweede kwartaal van zijn lopende boekjaar boven verwachting gepresteerd maar kon de markt daar woensdag nabeurs niet mee overtuigen. Het aandeel noteerde 5,2 procent lager.

Kraft Heinz heeft de omzet in het vierde kwartaal van 2019 zien afnemen, maar wist de winstverwachting te overtreffen. Het aandeel verloor 7,6 procent.  

Applied Materials steeg 3,1 procent, nadat de Amerikaanse toeleverancier aan de halfgeleiderindustrie woensdagavond over het afgelopen kwartaal de winst- en omzetverwachtingen overtrof.

PepsiCo rapporteerde voorbeurs over het afgelopen kwartaal een winst van 1,26 dollar per aandeel op een omzet van 20,6 miljard dollar. Daarnaast kondigde het concern een 7 procent hoger dividend aan van 4,09 dollar per aandeel. Het aandeel noteerde 0,3 procent hoger.

MGM Resorts International daalde 5,5 procent na de publicatie van tegenvallende cijfers over het vierde kwartaal en de mededeling dat CEO Jim Murren zijn contract niet gaat verlengen.

Ralph Lauren liet weten dat de impact van het coronavirus op het fiscale jaar 2020 op kan lopen tot 70 miljoen dollar. Het aandeel werd 0,6 procent minder waard.

Amazon heeft donderdag een tijdelijk beperkend bevel bij federale rechtbank gewonnen om de toekenning van een 10 miljard dollar cloud computing-contract van het Pentagon voor Microsoft te blokkeren. Vorig jaar sleepte Microsoft het miljardencontract van het Pentagon in de wacht ten koste van Amazon. Beide aandelen moesten 0,5 procent in waarde achteruit.

Mattel en Nvidia komen donderdag nabeurs met kwartaalcijfers.

S&P 500 index                   3.373,94 (-0,2%)
Dow Jones index            29.423,31 (-0,4%)
Nasdaq Composite           9.711,97 (-0,1%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag verdeeld, met een min voor de Japanse Nikkei en winst voor de Chinese Shanghai Composite.

Nikkei 225                     23.667,21 (-0,7%)
Shanghai Composite      2.911,90 (+0,2%)
Hang Seng                    27.844,03 (+0,4%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0834. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,0841 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0851 op de borden.

USD/JPY Yen   109,80
EUR/USD Euro  1,0834
EUR/JPY Yen   118,97

MACRO-AGENDA:
00:00 Handelsbalans - December (Bel)
08:00 Economische groei - Vierde kwartaal (Dld)
11:00 Economische groei - Vierde kwartaal 2e raming (eur)
11:00 Werkgelegenheid - Vierde kwartaal (eur)
14:30 Detailhandelsverkopen - Januari (VS)
14:30 Importprijzen - Januari (VS)
15;15 Industriële productie - Januari (VS)
16:00 Bedrijfsvoorraden - December (VS)
16:00 Consumentenvertrouwen Michigan - Februari vlpg. (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
07:00 Credit Agricole - Cijfers vierde kwartaal (Fra)
07:00 Renault - Cijfers vierde kwartaal (Fra)
07:30 Brunel - Cijfers vierde kwartaal
08:00 Royal Bank of Scotland - Cijfers vierde kwartaal (VK)
00:00 Canopy Growth - Cijfers vierde kwartaal (Can)
00:00 VEON - Cijfers vierde kwartaal

De Aandeelhouder TV

februari 25, 2020

Licht herstel na bloedrode sessie | 25 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 24, 2020

AEX 24 februari 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

februari 24, 2020

Cijfers PostNL overschaduwt door virus | 24 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 21, 2020

AEX week 8 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
25 feb 17:28 Redactie

3 Dingen die Beleggers moeten onthouden nu dat het Coronavirus de markt doet dalen

25 feb 09:26 Superperformance SAS

Aankoop van de Classic Turbo short

25 feb 09:56 Shaun Stevens

De controle terugpakken – REIT’s in een tijdperk van hernieuwde huurregulering