Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 14 februari 2020 21:00

AEX niet bevangen door coronavirus

 De AEX is afgelopen week verder gestegen. Op een slot van 629,23 punten op vrijdag, steeg de hoofdgraadmeter 2,1 procent op weekbasis. Vorige week eindigde de AEX op 616,46 punten.

"Ik had verwacht dat de markt dieper zou corrigeren", gaf André Brouwers van Het Beleggingsinstituut aan.

Er zijn inmiddels ruim 64.000 besmettingen wereldwijd met het coronavirus bevestigd. Met name richting het eind van de week liep dit aantal snel op, vanwege een nieuwe detecteringsmethode in China.

Sommige analisten stellen dat het coronavirus rond de 0,5 tot zelfs 1,0 procent van het Chinese bruto binnenlands product zal afschaven. "Het zou me niet verbazen als dit veel hoger uit gaat vallen", aldus Brouwers.

"Met te groot gemak wordt over de economische impact heengestapt," vindt investment manager Simon Wiersma van ING. "Als zelfs winstwaarschuwingen die rechtstreeks verband houden met de virusuitbraak, bijvoorbeeld van cruise-onderneming Carnival, door beleggers beloond worden met een koersstijging, dan weet je dat er sprake is van euforie, een mentale staat waarbij er geen of nauwelijks aandacht meer lijkt te zijn voor risico", aldus de investment manager. 

Voorlopig stuwen de kwartaalcijfers van de bedrijven de beurs maar het kan zomaar zijn dat het volgende kwartaal de cijfers tegen gaan vallen, aldus vermogensbeheerder Cees Smit van Today's Groep. "Dan wordt misschien duidelijk voor beleggers wat de impact van het virus op de economie is."

Op macro-economisch vlak was het deze week allemaal niet zo spannend. Groeicijfers uit het VK en Duitsland toonden een stagnatie van de economie in het vierde kwartaal. In de eurozone als geheel kwam de groei in de laatste drie maanden van 2019 ook bijna tot stilstand.

Voor de olieprijs was het een week van herstel, hoewel de OPEC en het IEA waarschuwden dat het coronavirus in 2020 invloed zal hebben op de groeivraag naar olie. De wekelijkse olievoorraden in de VS stegen sterker dan verwacht.

De euro startte de week op 1,0950 dollar en noteerde vrijdag op 1,0857.

Stijgers en dalers

NN Group won 11,4 procent en was daarmee de sterkste stijger deze week in de AEX. Morgan Stanley was bij NN vooral te spreken over het hoger dan voorziene dividend en het nieuwe aandeleninkoopprogramma. 

Bij sectorgenoot Aegon was het onderliggende resultaat in de tweede helft van 2019 volgens Morgan Stanley een tegenvaller. Dit viel vooral tegen door de lagere bijdrage uit de VS. Het aandeel verloor op weekbasis 2,2 procent.

Onder de hoofdfondsen werden cijfers van Heineken en Randstad beloond met koerswinsten van 6,5 en 5,2 procent op weekbasis. 

Randstad zag de omzet autonoom teruglopen, en voor januari was dit niet anders. Maar volgens ING stabiliseerde de trend in de afgelopen weken. Verder waren de analisten te spreken over de dividenduitkering, mogelijk dankzij een sterke kasstroom. 

Heineken verkocht in 2019 meer bier, zoals vooraf ook werd voorzien. Heineken zal bovendien Dolf van den Brink nomineren als nieuwe CEO, als opvolger van Jean-Francois van Boxmeer, die na vijftien jaar vertrekt. Volgens Kepler Cheuvreux waren de resultaten conform verwachting, terwijl Jefferies te spreken was over de "solide" outlook.  

ABN AMRO gaf 9,4 procent prijs na cijfers en was daarmee de sterkste daler in de hoofdindex. Bank of America sprak van een zwak vierde kwartaal, met lagere inkomsten in combinatie met hogere risicokosten. Jefferies vond vooral het dividend van 1,28 euro per aandeel tegenvallen.  

Verder twijfelden beleggers over de cijfers en strategie update van AkzoNobel, dat deze week 1,1 procent lager koerste. 

In de Midkap konden de cijfers van Arcadis op een positief onthaal rekenen. Het aandeel won 15,6 procent en voerde daarmee de lijst aan. Kepler Cheuvreux sprak van sterke resultaten. Voor KBC Securities bleken de resultaten reden om het koersdoel voor Arcadis te verhogen. 

Verder schreef SBM Offshore 7,6 procent bij, na "geweldig sterke resultaten", aldus KBC.  

Fagron noteerde een verlies van 2,5 procent, ondanks de volgens ING nette resultaten. Toch schoten de resultaten tekort om een verdere stijging van het aandeel te realiseren, nadat Fagron sinds de publicatie van de derde kwartaalresultaten al flink steeg. KBC haalde het aandeel van zijn kooplijst.

Signify daalde 4,1 procent en droeg daarmee de rode lantaarn in de AMX.
 
Vastned steeg deze week met 18,4 procent na cijfers en was daarmee koploper onder de kleinere fondsen. Het direct resultaat van Vastned stond in 2019 onder druk, zoals verwacht, terwijl de bezettingsgraad flink steeg. Kepler Cheuvreux zette een koopadvies op Vastned.

Sligro stond onderaan in de AScX met een verlies van 3,0 procent.

Brunel steeg 7,3 procent op weekbasis. Brunel zag in het vierde kwartaal van 2019 de omzet iets oplopen, maar het bedrijfsresultaat flink in de min duiken. ING sprak van redelijke prestaties. 

Het lokaal genoteerde NIBC schoot 8,9 procent omhoog tot 9,69 euro, nadat het een overnamebod ontving van Blackstone van 9,85 euro per aandeel voor alle stukken die niet in handen zijn van de grootaandeelhouders. “De vraag waarom NIBC tegen de trend in aardig wist op te lopen dit jaar, lijkt beantwoord", concludeerde marktanalist Martin Crum van IEX. Omdat grootaandeelhouders J.C. Flowers en Reggeborgh al een akkoord bereikten met Blackstone, is het volgens de analist "een gedane zaak".

De Aandeelhouder TV

juli 10, 2020

AEX week 28 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 10, 2020

Indicator analyse | De Swingteller

juli 10, 2020

ING sluit kantoren | 10 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juli 9, 2020

AEX 9 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:05

  TA: ‘Hoofdschouderpatronen gesignaleerd!’

 • 10:57

  Aandeel Tesla: staat de Tesla-bubbel op knappen?

 • 08:52

  Coronavirus blijft om zich heen slaan & beleggers doen een stapje terug

 • 17:44

  TA: ‘Goudprijs onderweg naar recordniveau’

 • 08:43

  Traditionele bedrijven hebben het zwaar, maar tech-aandelen trekken de kar

 • 16:58

  TA: ‘Gaming aandelen bieden meer vermaak’

 • 09:15

  ETF van de week: WT Physical Palladium ETF (VZLB)

 • 08:06

  Amerikaanse beurs omlaag en vaccinontwikkelaar Novavax schiet de lucht in

 • 17:56

  TA: ‘Novavax krijgt een (koers)injectie’

Masterclasses

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

Columns

Nieuw
10 jul 14:34 Redactie

Webinar: Visie Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

10 jul 14:48 Marco Knulst

GOLDEN CROSS S&P 500

09 jul 08:33 Cor Wijtvliet

De oliesector bereidt zich voor op het onvermijdelijke