fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - dinsdag, 11 februari 2020 06:50

Europese beurzen openen hoger

De Europese beurzen gaan dinsdag een hogere opening tegemoet, na winsten maandagavond op Wall Street.

IG voorziet een openingswinst van 113 punten voor de Duitse DAX, een plus van 38 punten voor de Franse CAC 40 en een stijgiing van 46 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn maandag vlak tot licht lager gesloten. Bij gebrek aan richtinggevend nieuws focusten beleggers op het coronavirus.

"De Europese beurzen zijn grofweg wat lager gesloten, na opspelende zorgen omtrent het coronavirus", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets.

"De verliezen van vandaag komen bovenop die van vrijdag, waarbij beleggers wat geld van tafel halen na de winsten van eerder vorige week.

De 'bullish run' van vorige week lijkt verleden tijd, zo merkte de marktvorser op. "Die stijging was te danken aan het beleid van de Chinese autoriteiten, aldus Madden, wijzend op onder meer het verbieden van shortbeleggen, het verlagen van importtarieven en een geldinjectie. "Maar nu de aandelenmarkten het op eigen kracht moeten doen, zakken de koersen wat weg."

Bedrijfsnieuws
 
Airbus sloot 0,1 procent lager, na het nieuws dat de vliegtuigbouwer vergevorderde gesprekken voert over de overname van het belang van 34 procent van Bombardier in het gezamenlijke programma voor de A220.

Exor voert gesprekken over de verkoop van herverzekeringsmaatschappij PartnerRe aan de Franse verzekeraar Covéa Cooperations. Volgens een persoon bekend met de situatie wordt PartnerRe gewaardeerd op circa 9 miljard dollar. Exor steeg 4,1 procent.

Volkswagen houdt de deuren van een aantal fabrieken in China langer gesloten vanwege de aanhoudende verspreiding van het coronavirus. Het aandeel daalde 1,7 procent.

Sectorgenoot Daimler wil meer snijden in het personeelsbestand en in plaats van 10.000 nu 15.000 medewerkers laten vertrekken. Dat schreef het Duitse Handelsblatt maandag. Het aandeel Daimler steeg 0,5 procent.

Air France-KLM heeft in januari meer passagiers vervoerd dan in dezelfde maand een jaar eerder, terwijl het vrachtvervoer weer afnam. Het aandeel sloot 0,5 procent lager.

Euro STOXX 50           3.793,18 (-0,1%)
STOXX Europe 600       424,61 (+0,1%)
DAX                           13.494,03 (-0,2%)
CAC 40                        6.015,67 (-0,2%)
FTSE 100                    7.446,88 (-0,3%)
SMI                             11.039,78 (+0,4%)
AEX                               617,10 (+0,1%)
BEL 20                        4.101,80 (+0,2%)
FTSE MIB                24.507,70 (+0,1%)
IBEX 35                       9.816,00 (+0,1%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag in het groen.

De Amerikaanse beurzen zijn maandag hoger gesloten.

"Beleggers op Wall Street zijn voorzichtig optimistisch, gezien zij blijven kopen ondanks dat de crisis rond het coronavirus verergert", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. "De Amerikaanse aandelenmarkten lagen er al sterk bij voorafgaand aan de crisis en gaven weinig terrein prijs toen de zorgen onder beleggers eind vorige maand flink toenamen."

Volgens Madden zijn beleggers mogelijk nog optimistisch over het "solide" banenrapport van vrijdag. Afgelopen maand was sprake van een groei van 225.000 banen, terwijl de markt rekende op een groei met slechts 158.000 banen.

Er zijn inmiddels ruim 40.500 besmettingen wereldwijd met het coronavirus bevestigd, vrijwel allemaal in China. In totaal zijn er inmiddels 910 mensen overleden aan het virus. Dat brengt de sterftegraad op 2,2 procent.  

"De rol van China als dé toeleverancier vergroot de kans dat de problemen die het virus met zich meebrengt zich ook naar andere landen zal verspreiden", aldus econoom Neil Shearing van onderzoeksbureau Capital Economics.

De huidige economische omgeving van lage maar positieve groei in combinatie met lage rentestanden rechtvaardigt de hoge aandelenkoersen, stelde Shearing. "Maar hoe langer het doorgaat, hoe groter het risico dat de zaadjes voor een volgende grote economische neergang geplant worden."

De consumentenprijzen in China zijn in januari in een veel hoger tempo gestegen dan verwacht. Op jaarbasis kwam de inflatie uit op 5,4 procent. Geraadpleegde economen rekenden gemiddeld op een inflatie van 4,9 procent in januari. Deze stijging was vooral het gevolg van hogere voedselprijzen. Die namen met meer dan 20 procent toe.

"Je ziet hier duidelijk de invloed van het coronavirus. De stijging van consumentenprijzen met 5,4 procent is de grootste sprong sinds 2011", aldus Aslam.

Op een settlement van 49,57 dollar werd een vat West Texas Intermediate maandag 1,5 procent, ofwel 0,75 dollar, minder waard. De olieprijs sloot op het laagste niveau in dertien maanden, nadat er vooralsnog geen akkoord werd bereikt tussen OPEC en andere olielanden over verdere productiebeperkingen. Ook blijft de oliemarkt zich zorgen maken over de Chinese vraag naar olie in het licht van het coronavirus.

Bedrijfsnieuws

Boeing heeft een nieuwe kredietfaciliteit afgesloten, met een waarde van 13 miljard dollar. Dit bleek vrijdagavond laat uit een melding van het bedrijf aan de Securities and Exchange Commission. Het gaat om een tweejarige kredietfaciliteit die is afgesloten met een syndicaat van banken, waaronder JPMorgan, Citigroup en Wells Fargo. De lening moet de Amerikaanse vliegtuigbouwer helpen het hoofd te bieden aan de crisis met de 737 MAX. Het aandeel sloot ruim twee procent hoger.

De koers van Apple stond vandaag met een plus van enkele tienden van een procent niet onder druk nadat Foxconn, één van de grootste leveranciers van de iPhone, zijn fabriek vandaag gesloten hield vanwege de virusuitbraak, zo gaf analist Aslam van Avatrade aan. Eerder werd verwacht dat Foxconn vandaag zijn fabriek weer zou gaan openen. In de voorbeurshandel koerste het aandeel Apple nog 1,3 procent lager.

Mattel heeft twee fabrieken in Azië gesloten en is van plan er ook nog één in Canada te sluiten. Het speelgoedbedrijf wil zo kosten besparen. Het aandeel steeg met krap twee procent.

Facebook en de IRS gaan de strijd aan bij de Amerikaanse belastingrechter. Deze zaak zou de de sociale media-gigant meer dan 9 miljard dollar kunnen gaan kosten. De IRS betoogt dat een groter deel van de winst van het bedrijf tegen hogere tarieven had moeten worden belast in de VS, in plaats van tegen de tarieven van haar Ierse dochteronderneming. Facebook steeg fractioneel.

Overnamespeculatie in Forbes lijkt het aandeel Tesla weer hoger te zetten. Volgens het artikel zou Google mogelijk 1.500 dollar per aandeel Tesla willen betalen. Tesla sloot krap drie procent hoger.

S&P 500 index                  3.352,09 (+0,7%)
Dow Jones index            29.276,82 (+0,6%)
Nasdaq Composite          9.628,39 (+1,1%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag hoger, waarbij de Japanse beurs de deuren gesloten hield.

Nikkei 225                     23.685,98 (slotstand 10 februari)
Shanghai Composite      2.906,88 (+0,6%)
Hang Seng                    27.622,02 (+1,4%)

VALUTA
De euro/dollar noteerde op 1,0909. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,0913.

USD/JPY Yen   109,88
EUR/USD Euro  1,0909
EUR/JPY Yen   119,88

MACRO-AGENDA:

00:00 Nikkei gesloten (Jap)
10:30 Economische groei - Vierde kwartaal vlpg. (VK)
10:30 Industriële productie - December (VK)
10:30 Handelsbalans - December (VK)
12:00 Ondernemersvertrouwen mkb - Januari (VS)
16:00 Vacatures - December (VS)
16:00 Federal Reserve - Verklaring Powell voor Congres

BEDRIJFSNIEUWS:

00:00 TUI - Cijfers eerste kwartaal (Dld)
00:00 Delivery Hero - Jaarcijfers (Dld)
00:00 Daimler - Cijfers vierde kwartaal (Dld)
22:00 Lyft - Cijfers vierde kwartaal (VS)

De Aandeelhouder TV

februari 25, 2020

Licht herstel na bloedrode sessie | 25 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 24, 2020

AEX 24 februari 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

februari 24, 2020

Cijfers PostNL overschaduwt door virus | 24 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 21, 2020

AEX week 8 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
25 feb 09:26 Superperformance SAS

Aankoop van de Classic Turbo short

25 feb 09:56 Shaun Stevens

De controle terugpakken – REIT’s in een tijdperk van hernieuwde huurregulering

25 feb 09:08 Bas Heijink

Krachtige neerwaartse draai