fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - dinsdag, 11 februari 2020 11:30

Beursblik: SBM Offshore haalde eigen doelen vermoedelijk

 SBM Offshore heeft naar verwachting in 2019 de eigen doelstellingen gehaald. Dit verwachten negen analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus van de oliedienstverlener.

De analisten verwachten dat SBM Offshore, volgens de directional boekhoudmethode, waarbij de inkomsten gespreid worden geboekt, overeenkomstig de echte inkomsten, een onderliggende EBITDA zal rapporteren van 806 miljoen dollar, in vergelijking met 784 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder.

De omzet zal naar verwachting van de analisten uitkomen op 2.075 miljoen dollar, tegenover 1.703 miljoen dollar in 2018. De analisten rekenen daarbij op een omzet van 1.309 miljoen dollar voor Lease & Operate en 766 miljoen dollar voor Turnkey.

De oliedienstverlener meldde tijdens de publicatie van de resultaten over het derde kwartaal  voor het hele boekjaar uit te gaan van een omzet van 2,1 miljard dollar, waarbij Lease & Operate goed zou zijn voor een omzet van 1,3 miljard dollar en de divisie Turnkey voor ongeveer 800 miljoen dollar. 

SBM Offshore zei daarnaast een onderliggende EBITDA van circa 800 miljoen dollar te voorzien, waar de oliedienstverlener eerder in het jaar nog uitging van een bedrijfsresultaat van "meer dan" 750 miljoen dollar op een omzet van meer dan 2,0 miljard dollar.

Analist Jos Versteeg van InsingerGilissen zegt niet zo zeer naar de cijfers te kijken, maar met name benieuwd te zijn naar het lange termijn plaatje van de oliedienstverlener. De analist wijst op de bestelling van twee nieuwe multifunctionele Fast4Ward-hulls begin december.

CEO Bruno Chabas zei destijds dat SBM voldoende zicht had op potentiële nieuwe opdrachten, waardoor het zich comfortabele genoeg voelde om het programma te versnellen en zich te committeren aan twee extra bestellingen.

"Hoe gaat het daarmee? Hoe zit het met de capaciteit en kunnen we wat het Fast4Ward-programma betreft verdere capaciteitsuitbreiding verwachten? Hoeveel zicht op opdrachten heeft SBM?", vraagt de analist zich af.

Versteeg hoopt met name meer inzicht te krijgen in de omvang van de olievelden voor de kust van Guyana. Daar liggen volgens de analist voor SBM enorme mogelijkheden. 

Een tweede punt van focus is en blijft Brazilië. Ook daar liggen voor de oliedienstverlener grote kansen. Versteeg hanteert een koopadvies en koersdoel van 25,00 euro op SBM.

ING zei eind januari al van mening te zijn dat de langetermijnvooruitzichten van SBM verder zijn verbeterd, onder andere nadat ExxonMobil de geschatte winbare reserves in Guyana verhoogde, wat de oliedienstverlener nieuwe FPSO-opdrachten zou kunnen opleveren. 

Het F4W-concept van SBM maakt het volgens de analist voor Exxon heel aantrekkelijk om door te gaan met de Nederlandse oliedienstverlener als enige leverancier van FPSO's in de toekomst", zei analist Quirijn Mulder. ING hanteert een koersdoel van 20,00 euro voor SBM Offshore.

SBM komt donderdag voorbeurs met resultaten. Het aandeel SBM Offshore noteerde dinsdag op een groen Damrak 1,8 procent hoger op 15,73 euro.

De Aandeelhouder TV

april 1, 2020

AEX 1 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 1, 2020

Uitstel en afstel sleutelwoorden | 1 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 31, 2020

AEX 31 maart 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

maart 31, 2020

Outlooks 2020 sneuvelen bij bosjes | 31 maart 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
01 apr 14:17 BNP Paribas Asset Management

Enige rust na de storm

31 mrt 09:55 Redactie

Herstel beweging nog niet ten einde?

30 mrt 11:37 Nico Bakker

AEX stopt zijn rebound