Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 10 februari 2020 10:27

Beursblik: Vopak boekt vermoedelijk hoger bedrijfsresultaat

 Vopak zal naar verwachting bij de publicatie van de resultaten over het vierde kwartaal van 2019 een hoger bedrijfsresultaat, exclusief eenmalige posten, rapporteren. Dit is de verwachting van analisten geraadpleegd door ABM Financial News.

Bij de resultaten over het derde kwartaal begin november gaf het tankopslagbedrijf geen concrete outlook af voor het hele boekjaar. Vopak herhaalde wel dankzij de uitbreiding van de capaciteit en het voortdurende kostenefficiëncyprogramma een "significante" verbetering van het bedrijfsresultaat te voorzien.

Jefferies verwacht dat Vopak in het vierde kwartaal een onderliggende, dat wil zeggen exclusief eenmalige posten, EBITDA zal rapporteren van 210,0 miljoen euro, tegenover 180,7 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder en een consensusverwachting van 201,0 miljoen euro. Daarmee zou Vopak in heel 2019 uitkomen op 835,0 miljoen euro, een stijging van bijna 14 procent in vergelijking tot 2018. Jefferies heeft een koopadvies op Vopak met een koersdoel van 56,00 euro.

ING zei te mikken op een aangepast bedrijfsresultaat van 190 miljoen euro. De bank baseert zich daarbij op het geboekte resultaat van 202 miljoen euro in het derde kwartaal. "In vergelijking met die periode zijn de omstandigheden niet zoveel veranderd, behalve misschien wat de eerste bijdrage van IMO2020 betreft en het ontbreken van enkele extra kostenposten”, zei analist Quirijn Mulder.

Het tankopslagebedrijf ligt volgens Mulder wel op koers voor betere resultaten in 2020 en 2021, "maar er zijn uitdagingen", waarschuwde Mulder. De algemene marktomstandigheden zijn volgens hem niet sterk. Ook ondersteunt het macro-economische beeld de opslagvraag voor chemicaliën niet. Daarentegen stonden de resultaten van Vopak in 2018 en 2019 onder druk door de nieuwe regelgeving van de IMO, de internationale scheepvaartorganisatie. Nu zou Vopak moeten gaan profiteren van de implementatie van deze nieuwe regels, evenals de recente uitbreiding van de capaciteit.

Mulder voorziet tevens dat Vopak, in navolging op de in april aangekondigde verkoop van terminals in Algeciras, Amsterdam en Hamburg voor 723 miljoen euro, een dividend zal voorstellen van 1,50 euro per aandeel, vergeleken met 1,10 euro per aandeel in 2018. Daarnaast verwacht ING dat het opslagbedrijf een aandeleninkoopprogramma ter waarde van 200 miljoen euro zal aankondigen. Mulder hanteert een Houden advies op Vopak met een koersdoel van 45,00 euro.

Het tankopslagbedrijf publiceert woensdag voorbeurs de resultaten. Het aandeel Vopak noteerde maandagochtend op een rood Damrak 0,4 procent lager op 69,96 euro.

De Aandeelhouder TV

april 9, 2020

AEX week 15 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 9, 2020

Just Eat Takeaway scoort goed | 9 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 8, 2020

AEX 8 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 8, 2020

Nog steeds geen goed koopmoment

Columns

Nieuw
09 apr 20:17 Redactie

Het grote crisiswebinar: AEX 300? Professor Koelewijn & Nico Bakker

09 apr 16:34 Redactie

5 sterkte aandelen om te kopen, terwijl de rest afbrokkelt

09 apr 08:31 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Duurzaamheid en veerkracht in volatiele markten