Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 10 februari 2020 13:08

Beursblik: licht hogere resultaten DSM verwacht

DSM heeft in het vierde kwartaal van 2019 vermoedelijk zowel de omzet als de winstgevendheid zien toenemen ten opzichte van een jaar eerder, maar op kwartaalbasis zal waarschijnlijk wel sprake zijn van een kleine daling. Dit verwachten analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus van het speciaalchemiebedrijf.

Voor het vierde kwartaal rekenen analisten op een omzet van 2.252 miljoen euro en een aangepaste EBITDA van 392 miljoen euro. In dezelfde drie maanden in 2018 behaalde DSM een omzet van 2.208 miljoen euro en een aangepaste EBITDA van 370 miljoen euro.

In vergelijking met het derde kwartaal van 2019 zou op basis van de analistenconsensus sprake zijn van een afname. Toen werd een omzet behaald van 2.265 miljoen euro, wat een aangepaste EBITDA opleverde van 426 miljoen euro.

Kijkend naar de omzetontwikkeling in het vierde kwartaal bij de belangrijkste divisies, voorspellen de analisten voor Nutrition een omzet van 1.513 miljoen euro en bij Materials van 676 miljoen euro.

Analisten van JPMorgan Cazenove waarschuwden onlangs in een rapport wel voor tegenwind bij Nutrition in het vierde kwartaal, omdat de tak last zou hebben "van een aantal beperkingen voor de aanvoer van grondstoffen voor vitamine E en ook spelen de lagere prijzen voor vitamine C en in mindere mate voor vitamine A DSM meer parten dan aanvankelijk voorzien."

Onder de streep resteerde in het vierde kwartaal vermoedelijk een nettowinst voor bijzondere posten en uit voortgezette activiteiten van 186 miljoen euro, fractioneel hoger dan een jaar eerder.

Over heel boekjaar 2019 rekent DSM zelf op een hoge enkelcijferige groei van de aangepaste EBITDA ten opzichte van een jaar eerder. De verwachte groei is exclusief het effect van hogere vitamineprijzen waar DSM in 2018 van profiteerde.

Analisten gaan voor heel 2019 uit van een aangepaste EBITDA van 1.680 miljoen euro en een omzet van 9.110 miljoen euro.

Outlook

Voor 2020 voorspellen de geraadpleegde analisten een omzet van 9.507 miljoen euro en een aangepaste EBITDA van 1.763 miljoen euro.

Analisten van JPMorgan voorzien in de eerste zes maanden van 2020 echter wel tegenwind voor DSM, onder meer vanwege de duurdere Zwitserse frank.

DSM zelf mikt voor de middellange termijn op een autonome omzetgroei van ongeveer 5 procent. Daarbij is de onderneming bereid om 6,5 procent van de jaaromzet te investeren in de groei. Analisten van Credit Suisse, die DSM recent op hun verkooplijst zetten, gaan uit van een magere groei van 2 procent in 2020 en denken dat verdere groei af zal hangen van grotere overnames.

DSM opent donderdag voorbeurs de boeken. Maandagmiddag noteerde het aandeel 1,1 procent hoger op 115,35 euro.

De Aandeelhouder TV

april 8, 2020

AEX 8 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 8, 2020

Nog steeds geen goed koopmoment

april 8, 2020

Beleggers massaal actief op de beurs | 8 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 7, 2020

AEX 7 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
08 apr 11:02 Bas Heijink

Let op nieuwe verzwakkingen

07 apr 14:10 Marco Knulst

DEAD CROSS wereldwijde inflatie gecorrigeerde staatsleningen

07 apr 09:12 Redactie

Extra Lunch Webinar Nico Bakker: TA en turbulente markten