Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 7 februari 2020 11:38

Valuta: euro duidelijk onder 1,10 dollar

 De euro noteerde vrijdag significant onder de 1,10 dollar, waarmee de Amerikaanse munt profiteerde van goede macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten en afgenomen politieke onzekerheid met het mislukken van de impeachmen van de Amerikaanse president Donald Trump.

"Het coronavirus lijkt voorlopig geen reden voor de stijging van de Amerikaanse munt", aldus valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO vrijdag tegen ABM Financial News. "Het zit 'm veeleer in de data. Politiek gezien is het telefonisch onderhoud tussen de staatshoofden van China en de Verenigde Staten een kleine opsteker en is het wachten verder op super tuesday, op 3 maart, waarop de Democraten met hun kandidatenrace in meerdere staten aan de bak moeten", aldus Boele.

Er vielen wat Boele betreft vrijdag nog twee minder dominante valuta op, namelijk de Noorse kroon en de Zwitserse frank. De laatste bleef in januari op peil, "waarmee het lijkt dat de centrale bank van Zwitserland geen interventie heeft toegepast. Dat roept de vraag op of dat zo blijft", aldus Boele.

De Noorse kroon ondervond enige druk, nadat de Noorse economie op maandbasis in december kromp, maar op kwartaalbasis in het vierde kwartaal wel groeide, maar minder dan verwacht.

Boele ziet voor vrijdag als eerste richtpunt het Amerikaanse banenrapport, waarbij de verwachting van ABN AMRO onder de consensus ligt. De verwachting is een groei met 158.000 banen. In december kwam de teller uit op 145.000. De werkloosheid blijft naar verwachting 3,5 procent. Het derde cijfer uit het banenrapport dat de aandacht trekt, betreft de verandering in het gemiddelde uurloon dat op maandbasis naar verwachting 0,3 procent is gestegen. In december kwam de toename uit op iets meer dan 0,1 procent.

Afgelopen woensdag viel de groei van het aantal banen in de Amerikaanse private sector veel gunstiger uit dan voorzien. 
 
"Volgende week wordt interessant vanwege flinke reeks sprekers, waaronder de voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell", aldus de valutaspecialist vrijdag.

Bank of America is voor dit jaar redelijk positief over de eurokoers, maar nadrukkelijk met de kanttekening dat de munt vooral stijgt door gebrek aan gewicht, omdat de dollar volgens de bank is overgewaardeerd en naar verwachting een neerwaartse correctie laat zien. Voor een koers van de euro hoger dan 1,15 dollar is er volgens Bank of America een betere macro-economisch beeld uit de muntunie nodig.

Rabobank gaf vrijdag apart nog aan dat de vraag naar Amerikaanse effecten de euro ten opzichte van de dollar relatief onder druk houdt.

ABN AMRO is iets optimistischer over de euro en verwacht dat de munt aan het eind van het jaar op 1,16 dollar noteert, "ook dankzij eurokracht", aldus Boele.

Duitsland zag de export op jaarbasis met 2,3 procent stijgen. Duitsland publiceerde vrijdag ook de industriële productie over december. Deze liet op maandbasis een flinke teruggang zien. Vooraf was er nog een kleine stijging met 0,1 procent voorzien, maar er werd door het Duitse statistiekbureau een min van 3,5 procent gemeld.

Frankrijk maakte eveneens de productiecijfers van de industrie bekend, en ook deze daalden op maandbasis flink, met 2,8 procent, beduidend meer dan de verwachte afname van 0,4 procent.

Vanmiddag volgen uit de Verenigde Staten ook de groothandelsvoorraden over december en het consumentenkrediet over de laatste maand van 2019.

De euro noteerde vrijdag op 1,0952 dollar, een afname van 0,3 procent. De Europese munt steeg ten opzichte van de Noorse kroon 0,3 procent naar 10,1545 Noorse kroon en zakte 0,1 procent naar 1,0693 Zwitserse frank.

De Aandeelhouder TV

september 30, 2020

AEX 30 sep 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 30, 2020

Debat in chaos | 30 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 29, 2020

AEX 29 sep – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 29, 2020

Live debat in focus | 29 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:18

  TA van Edward Loef – AEX positief, neutraal of negatief in Q4?

 • 09:38

  ETF van de week: iShares US Biotechnology ETF (2B70)

 • 08:00

  Bitsig debat tussen Biden en Trump – Monsterboete voor JPMorgan

 • 16:55

  TA van Edward Loef – Het EUR/USD debat

 • 08:59

  Centrale banken zwaaien de plak – Eerste televisiedebat tussen Biden en Trump

 • 17:16

  TA van Edward Loef – Close the gap aandelen

 • 11:30

  Technische Analyse AEX – AEX in dalende wig & ING veert op vanaf steun

 • 08:20

  VS leggen sancties op aan Chinese chipmaker SMIC & beurzen hoger van start

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
30 sep 10:59 Bas Heijink

TA AEX: Neerwaartse druk neemt toe

29 sep 09:35 Nico Bakker

ABNAMRO in de rebound

29 sep 08:43 Albert Jellema

Blik op de Nederlandse aandelenmarkt