Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 7 februari 2020 19:00

Uitgelicht: nieuwe strategie Wereldhave overtuigt nog niet

 Beleggers keken met spanning uit naar een strategie-update van Wereldhave, maar de nieuwe plannen wisten vooralsnog niet te bekoren.

Dat er iets bij het vastgoedfonds moest gebeuren, was wel duidelijk, maar welke maatregelen de nieuwbakken CEO Matthijs Storm hiervoor in gedachten had, dat zou vrijdag onthuld worden.

Donderdagavond was het echter al zo ver. Het vastgoedfonds zet zijn Franse portefeuille in de verkoop en wil de andere winkelcentra omvormen tot zogeheten full service centra. Wereldhave trekt daar 300 tot 350 miljoen euro voor uit.

Het vastgoedbedrijf zei te blijven streven naar een dividenduitkering van 75 tot 85 procent van de EPRA-winst. Het dividend over 2020 zal 1,76 euro per aandeel bedragen, in vergelijking met 2,52 euro over 2019.

JPMorgan Cazenove zei op basis van de pay-out ratio in de toekomst zelfs rekening te houden met een dividend van 1,05 euro per aandeel. Wereldhave waarschuwde donderdagavond dat “de nieuwe realiteit is dat de winst per aandeel geleidelijk daalt”, en daarbij houdt het fonds rekening met 1,50 tot zelfs 1,40 euro per aandeel, na afronding van de desinvesteringen. 

Een punt van zorg onder beleggers in aanloop naar de strategie-update was de mogelijke verwatering van het aandeel in het geval het vastgoedfonds zich gedwongen zou zien nieuwe aandelen om de nieuwe plannen te kunnen financieren.

Wereldhave probeerde die vrees weg te nemen, en gaf aan verschillende opties te hebben om de plannen te kunnen financieren. Ook bieden de bankconvenanten volgens het fonds voldoende ruimte om een uitgifte te voorkomen.

Wereldhave streeft naar een zogeheten loan to value tussen 30 en 40 procent. Deze ltv ultimo december 2019 op 44,8 procent, in vergelijking met 37,5 procent eind 2018. Na de recente verkoop van winkelcentrum WoensXL in Eindhoven voor 25,7 miljoen euro is de ratio iets gedaald naar 44,3 procent.

Vrijdag volgde een toelichting op de resultaten en de nieuwe strategie. Maar daarmee wist het management het openingsverlies niet weg te werken. 

CEO Storm zei naast de Franse portefeuille ook te gaan snijden in de portefeuille in de Benelux. Naast het recent verkochte WoensXL staan nog vier objecten op de verkooplijst. De Franse bezittingen, met een netto waarde van 806 miljoen euro, zullen geleidelijk worden verkocht. 

Acquisities in de Benelux worden overigens niet uitgesloten door Wereldhave, "mits de kapitaalmarkt dat toelaat", aldus Storm. "In Nederland is het momenteel niet opportuun om te kopen", voegde hij toe.

Wereldhave rapporteerde over 2019 een verlies van 319 miljoen euro. Het directe resultaat bedroeg 129 miljoen euro positief, maar er moest voor bijna 450 miljoen euro worden afgewaardeerd op het vastgoed, vooral in Nederland en Frankrijk, waar de huren daalden door het overaanbod van lege winkelruimte.

De EPRA-winst per aandeel kwam afgelopen jaar uit op 2,81 euro. Bij de halfjaarcijfers liet het bedrijf nog weten dat dit waarschijnlijk iets minder zou worden dan 2,80 euro. Een kleine meevaller dus.

Voor 2020 ziet Wereldhave het EPRA-resultaat dalen tot circa 2,40 euro per aandeel, met een marge van 5 eurocent erboven of eronder.

Het aandeel Wereldhave sloot vrijdag 13,7 procent lager op 15,09 euro. Op weekbasis leverde het aandeel ruim 9 procent in.

--

De Aandeelhouder TV

september 30, 2020

AEX 30 sep 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 30, 2020

Debat in chaos | 30 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 29, 2020

AEX 29 sep – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 29, 2020

Live debat in focus | 29 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:18

  TA van Edward Loef – AEX positief, neutraal of negatief in Q4?

 • 09:38

  ETF van de week: iShares US Biotechnology ETF (2B70)

 • 08:00

  Bitsig debat tussen Biden en Trump – Monsterboete voor JPMorgan

 • 16:55

  TA van Edward Loef – Het EUR/USD debat

 • 08:59

  Centrale banken zwaaien de plak – Eerste televisiedebat tussen Biden en Trump

 • 17:16

  TA van Edward Loef – Close the gap aandelen

 • 11:30

  Technische Analyse AEX – AEX in dalende wig & ING veert op vanaf steun

 • 08:20

  VS leggen sancties op aan Chinese chipmaker SMIC & beurzen hoger van start

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
30 sep 10:59 Bas Heijink

TA AEX: Neerwaartse druk neemt toe

29 sep 09:35 Nico Bakker

ABNAMRO in de rebound

29 sep 08:43 Albert Jellema

Blik op de Nederlandse aandelenmarkt