Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 3 februari 2020 11:01

Beursupdate: bescheiden winsten in Amsterdam

De Amsterdamse beurs koerste maandag licht hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,2 procent op 590,37 punten.

"Ondanks diverse maatregelen die door China werden genomen, ging het toch flink los vanochtend op de aandelenmarkten in het land", aldus beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij.

De People's Bank of China pompte maandag 1,2 biljoen renminbi in het financiële systeem nu de markten weer opengingen na een ruime week vakantie. Met deze enorme injectie wilde de centrale bank maandag voldoende liquiditeit in het banksysteem hebben en de geldmarkt goed laten functioneren. Ook konden shorters geen posities innemen op de Chinese aandelenmarkten, zo merkte Schutte op.

De Chinese staatskrant Financial Newset meldde vanochtend dat het coronavirus vermoedelijk op korte termijn een beperkte impact heeft op de Chinese economie. De krant, die wordt gerund door de Chinese centrale bank, meent dat er op de Chinese aandelenmarkten vanochtend sprake was van paniek gedreven door kuddegedrag. De Shanghai Composite Index daalde met 7,7 procent, na meer dan een week gesloten te zijn geweest.

De licht hogere koersen in Europa vanochtend duiden er volgens Schutte op dat de markten een flinke daling van de Chinese aandelenmarkten al hadden ingeprijsd. De beleggingsadviseur zag bovendien dat de Amerikaanse futures nog redelijk stand hielden.

Schutte stelde dat het met de onrust dan ook wel meevalt op de beurzen. "De hoge volatiliteit van vrijdagmiddag is inmiddels gezakt, maar ligt nog wel wat hoger dan gemiddeld in de afgelopen weken het geval was", aldus Schutte. "Maar beleggers zetten geen grootschalige beschermingsconstructies op voor hun beleggingsportefeuille. Er wordt eerder gekeken of er hier en daar wat aandelen opgeraapt kunnen worden."
Vooral naar materials, energie-gerelateerde aandelen en Europese dividendaandelen wordt gekeken, nadat deze in de afgelopen tijd flink zijn afgestraft, aldus Schutte. Van koopjes is volgens hem echter nog geen sprake.

"De markten zullen nu vooral uitkijken naar het moment dat de uitbraak van het coronavirus stabiliseert."

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de activiteit in de industrie van de eurozone in januari minder hard is gekrompen. De inkoopmanagersindex voor de industrie steeg van 46,3 in december naar 47,9 afgelopen maand. De voorlopige raming lag op 47,8.

In vrijwel alle regio's was er nog krimp, maar wel minder sterk dan in december. In Frankrijk nam het groeitempo toe en in Nederland was weer bijna sprake van een break-even niveau, terwijl  de Britse industrie exact een pas op de plaats maakte.

Econoom Chris Williamson van IHS Markit sprak van de eerste tekenen van herstel. Vooral de ontwikkeling van het orderboek noemde de econoom bemoedigend. Schutte noemde de inkopersdata grofweg in lijn met de verwachting, maar Italië lag er minder zwak bij dan voorzien. Hij merkte wel op dat de impact van het coronavirus nog niet in de cijfers in verwerkt.

Het muntpaar euro/dollar koerste op 1,1071. De olieprijzen leverden opnieuw 0,4 procent in.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen ging Prosus aan kop met een koerswinst van 2,0 procent. ASML won 0,7 een procent. Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell was met een verlies van 1,3 procent de grootste daler, nadat de oliereus vorige week al één van de grootste dalers in de AEX was.

In de AMX won Intertrust 1,3 procent. Signify won opnieuw 1,6 procent op 30,60 euro, na vrijdag al 7,0 procent hoger te zijn gesloten na publicatie van kwartaalcijfers. Kepler Cheuvreux kwam maandag met een koersdoelverhoging 27,00 naar 28,50 euro bij handhaving van het Houden advies. JPMorgan Cazenove verhoogde vrijdag al het koersdoel voor Signify van 24,00 naar 27,00 euro, maar handhaafde het advies wel op Onderwogen.

Arcadis verloor 2,9 procent.

Onder de kleinere aandelen verloren Lucas Bols en ICT Group tot 1,5 procent.

Het lokaal genoteerde Curetis schoot 14,1 procent omhoog.

De Aandeelhouder TV

mei 27, 2020

AEX klaar voor uitbraak naar boven

mei 27, 2020

NL op ramkoers met Air France | 27 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 26, 2020

AEX 26 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 26, 2020

Moody’s zet Wereldhave op junkstatus | 26 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
26 mei 10:02 Bas Heijink

Waar eindigt deze herstelbeweging?

25 mei 14:07 Redactie

Terugkijken het ‘Tweede Grote CrisisWebinar’ met Albert Jellema en Nico Bakker

25 mei 12:29 Marco Knulst

Nasdaq100