Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 31 januari 2020 19:08

Uitgelicht: Shell stelt aandeelhouder teleur

 De eerste maand van het jaar is nog geen succes geweest voor de aandeelhouders van Royal Dutch Shell. 

Begin januari steeg de koers nog even naar 27,39 euro maar daarna ging het bergafwaarts. Met name deze week na de publicatie van de cijfers over het vierde kwartaal daalde de koers van het aandeel fors. De winstdaling was forser dan verwacht en daarnaast werd het tempo van het inkopen van eigen aandelen teruggeschroefd. De beurswaarde van het olieconcern daalde deze week met 8,3 procent.

Tegenvallende winst

De zogenoemde CCS-winst, dat wil zeggen de winst op basis van geschatte actuele kosten en exclusief bijzonder posten toewijsbaar aan aandeelhouders, kwam uit 2.931 miljoen dollar. In het vierde kwartaal van 2018 was dit nog 5.688 miljoen dollar. De analisten hadden vooraf op een winstdaling gerekend, maar dachten dat 3.217 miljoen dollar haalbaar moest zijn.

De tak Integrated Gas was goed voor een winst van 1.986 miljoen dollar in het afgelopen kwartaal en bij Upstream was dat 778 miljoen dollar. Downstream droeg 1.368 miljoen dollar aan de winst bij.

Over vrijwel de hele linie vielen de resultaten tegen. Alleen Upstream wist de consensus te verslaan. 

"Het resultaat bij Upstream was met 778 miljoen 11 procent hoger dan de markt vooraf ingeschat had",  aldus UBS. De winst bij Intergrated Gas viel tegen en bij Downstream was het beeld verdeeld. "Het oliesegment presteerde boven verwachting, maar de chemietak was bijzonder zwak door lagere marges en volumes.”

ING stelde dat de resultaten bij de chemische tak en bij de raffinage zwak waren. "Dit geeft de moeilijke macro-economische omstandigheden aan."

Kasstroom 

CEO Ben van Beurden was evenwel te spreken over de kasstroom die Shell afgelopen jaar realiseerde. De topman benadrukte dat dit lukte, ondanks uitdagende macro-economische omstandigheden en lagere olie- en gasprijzen. Dat bewijst de kracht van de portfolio en de strategie van Shell, aldus Van Beurden.

De analisten sloten zich grotendeels bij de woorden van de CEO ten aanzien van de kasstroom aan.

De operationele kasstroom exclusief werkkapitaal maar inclusief rentebetalingen kwam uit op 11,3 miljard. Dit was ruim meer dan de inschatting van 8,4 miljard dollar door UBS. “Een lichtpuntje temidden van cyclische somberheid”, stelden de analisten van UBS

Ook Jefferies vond dat de operationele kasstroom beter dan voorzien was. Exclusief het werkkapitaal kwam deze op 12,3 miljard dollar uit, 11 procent beter dan vooraf ingeschat.

Terugschroeven aandeleninkoopprogramma 

De operationele kasstroom was volgens ING nog redelijk en de CCS licht lager dan verwacht. "We denken echter dat de koersdaling vooral komt door het terugschroeven van het inkoopprogramma van eigen aandelen van 2,5 miljard dollar naar 1 miljard dollar", aldus analist Quirijn Mulder.

Deze beslissing heeft te maken met de daling van de olieprijs, meent Jefferies. "Ook het verder verslechteren van de omstandigheden bij raffinage, de margedruk bij de chemische tak en de zwakke outlook voor de aardgasprijzen spelen de energiereus parten".

De analisten kunnen zich over het algemeen wel vinden in de beslissing van Shell om het tempo van de inkoop van eigen aandelen aan te passen ten behoeve van de schuldpositie.

De prioriteit lijkt nu meer te liggen bij schuldreductie dan bij het opkopen van aandelen, merkte Mulder op. 

Hoewel op de beurs het aandeel Shell werd afgestraft, steunt Credit Suisse de maatregel. "De beslissing om de waarde van het inkopen van eigen aandelen dit kwartaal te verlagen naar 1 miljard is de juiste. Zo kan voorkomen worden dat de balans verder verslechtert.”

Het vertrouwen van beleggers in Shell kan hierdoor wel een tik krijgen."Vertrouwen komt te voet en gaat te paard”, zo merkte de zakenbank op.

UBS kwalificeerde het als een teleurstellende besluit, “maar wel een realistische aangezien er druk staat op de operationele kasstroom en de gearing."

De analisten van Jefferies verdedigden ook de keuze van Shell. "De focus ligt nu meer op het verlagen van de schuldpositie, en dat is waarschijnlijk een goede keuze." De gearing van Shell zit nu op ruim 29 procent terwijl de doelstelling voor 2020 25 procent is.

Koersdoelverlagingen

Indien Shell het komende kwartaal stappen weet te zetten om de schulden terug te dringen, dan zou dat als mogelijke aanjager van de aandelenkoers kunnen dienen, denkt Credit Suisse. "Een risico aan de andere kant kan zijn dat mocht Shell niet in staat zijn om voor meer dan 5 miljard dollar te desinvesteren, de balans en daarmee mogelijk ook het aandeleninkoopprogramma verder onder druk kan komen te staan."

Credit Suisse handhaafde het Outperform advies. “We denken dat Shell een gezonde langetermijnstrategie heeft en dat het concern relatief veerkrachtig zal zijn in de energietransitie."  Wel verlaagde Credit Suisse het koersdoel voor Shell. 

Ook Jefferies en UBS stelden hun koersdoelen neerwaarts bij.

ING bleef wel bij zijn koersdoel van 30,00 euro. "Wij zijn van mening dat ons Houden advies gerechtvaardigd is aangezien Shell zinspeelt dat er meer macro-economische tegenwind op de loer ligt", aldus de bank.

De Aandeelhouder TV

september 25, 2020

Beurs aan infuus VS | 25 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 24, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 20 – Kolonisten van Catan

september 24, 2020

Galapagos update | 24 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 23, 2020

AEX 23 sep 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

 • 14:15

  Aandeel Just Eat Takeaway – hongerige beleggers drijven koers op

 • 08:09

  Fiscaal steunpakket geeft optimisme – opportuniteiten in aardgas

 • 16:43

  TA van Edward Loef: ‘Social reality’ grafieken

 • 08:31

  Verhoogde angst volgens VIX – beslissingsmoment voor autosector

 • 16:58

  TA van Edward Loef: Supermarkten, super interessant

 • 09:54

  ETF van de week: iShares Gold Producers ETF (IS0E)

 • 08:44

  koopgelegenheid goud & zilver – PMI-cijfers Europese driver

 • 15:55

  TA van Edward Loef: Corona-aandelen veren weer op

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
25 sep 13:43 ProBeleggen

8% in Galapagos in 3 maanden

25 sep 08:08 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Grote geldmarkten kunnen nog steeds aantrekkelijk zijn

24 sep 09:59 Bas Heijink

TA S&P500 en NASDAQ: Drietal versteilingen neerwaarts gebroken