Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - donderdag, 30 januari 2020 11:10

Beursupdate: verlies Shell drukt AEX

 De Amsterdamse beurs koerste donderdag gedurende de ochtend lager, waarbij indexzwaargewicht Royal Dutch Shell op de koersvorming drukte. Rond de klok van elf uur verloor de AEX 0,9 procent op 600,09 punten. 

"De beurzen staan vanochtend weer wat onder druk, vanwege een toename in de zorgen over het coronavirus", aldus beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij. Volgens Schutte wachten beleggers op het moment dat de Chinese beurzen weer opengaan op maandag. Deze week blijven de markten nog gesloten in verband met de viering van Nieuwjaar en op vrijdag is er een extra vrije dag vanwege de virusuitbraak. Er zijn inmiddels bijna achtduizend besmettingen wereldwijd met het coronavirus bevestigd. In de Verenigde Staten zijn 5 gevallen gemeld, net als in Frankrijk. In Duitsland gaat het om 4 besmettingen.

"De berichtgeving over het virus blijft de gemoederen bezig houden. Beleggers wachten vooral het omslagpunt af, waarbij het aantal infecties in omvang afneemt", aldus Schutte. 

"Mocht de WHO besluiten dat er extra maatregelen nodig zijn, dan kan dat de bezorgdheid onder beleggers extra aanzwengelen."

Toch prijst de markt economische schade aan China en daarmee ook de wereldhandel als gevolg van het virus nog niet in. "Beleggers verwachten niet dat het een langdurige crisis wordt."

Verder kwamen enkele "grote jongens" vanochtend met cijfers, waaronder Unilever en Shell, zo merkte de beleggingsadviseur op. Schutte zag dat zowel bij Upstream als bij Downstream de resultaten van Shell tegenvielen, terwijl de cijfers van Unilever conform de in december neerwaarts bijgestelde verwachtingen lagen. 
Desondanks merkte Schutte op dat Unilever vanochtend hoger noteerde. "Dit komt vermoedelijk vooral door het defensieve karakter van het aandeel." De beleggingsadviseur zag namelijk ook andere defensieve waarde er wat beter bij liggen dan de rest van de markt, waaronder DSM, RELX en Wolters Kluwer.

Beleggers hebben vandaag oog voor onder meer cijfers van Amazon.com en Dupont. Op macro-economisch vlak gaat de aandacht onder meer uit uit naar het rentebesluit van de Bank of England en de voorlopige Amerikaanse groei in het afgelopen kwartaal. Vanochtend werd bekend dat de Duitse werkloosheid in januari licht is gedaald. 

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1019. De olieprijzen daalden met 1,3 procent.  

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen koerste Unilever in de plus, met een 0,8 procent koerswinst. Het levensmiddelenconcern boekte in het vierde kwartaal een omzet van 12,6 miljard euro, hetgeen grofweg conform verwachting was. De onderliggende omzetgroei kwam uit op 1,5 procent tegen een analistenverwachting van 1,4 procent. Unilever stelt een kwartaaldividend van 0,4104 euro per aandeel voor. Vooral het aangekondigde onderzoek naar de opties van de theetak was volgens ING de grootste verrassing. Dit zou kunnen resulteren in een verkoop.

Royal Dutch Shell kwam ook met cijfers en was juist de grootste daler met een verlies van 3,6 procent. Het energiebedrijf boekte in het afgelopen kwartaal een zogeheten CCS-winst van 2.931 miljoen euro, terwijl er 3.217 miljoen euro door analisten werd verwacht. De operationele kasstroom kwam uit op 10,3 miljard dollar, waar 10,9 miljard dollar werd verwacht. Het kwartaaldividend bedraagt 0,47 dollar per aandeel. De oliereus schroefde het tempo van het inkopen van eigen aandelen terug. Volgens ING was dit de grootste tegenvaller voor de markt.  

ArcelorMittal en KPN verloren 1,4 tot 1,5 procent.

In de AMX noteerde Corbion met 1,6 procent in het groen. ASMI en Intertrust verloren 1,9 tot 2,2 procent.

Air France-KLM noteerde 0,1 procent lager. KLM besloot het aantal vluchten op China terug te brengen, "gezien de terugloop van de boekingen". Op basis van de huidige informatie rond de uitbraak van het coronavirus vindt de maatschappij dat er momenteel nog geen aanleiding is om de gehele operatie naar China op de schorten.

Verder wees handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten op een adviesverhoging van Bernstein voor Air France-KLM. Het advies ging naar Outperform met een koersdoel van 11,50 euro.

In de AScX ging NSI nipt hoger, maar leverden ICT Group en Kendrion tot 1,7 procent in.

Lokaal veerde Curetis op met een winst van 10,0 procent na melding van een samenwerking met een Chinese partner voor het diagnosticeren van het coronavirus.

Stern won 7,9 procent na melding dat de fusie met Hedin wordt heroverwogen. NIBC verwacht dan een gecombineerd bedrijf tot de top vijf dealers van Europa zal gaan behoren. 

Het aandeel Renewi, dat sinds vandaag verhandelbaar is in Amsterdam, won ruim vijf procent.  

De Aandeelhouder TV

oktober 29, 2020

RD pompt dividend op | 29 oktober 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

oktober 28, 2020

AEX 28 okt 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 28, 2020

Jongens tegen de meisjes op de Erasmus Universiteit – #Beursspel2020

oktober 28, 2020

KPN en Heineken | 28 oktober 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:44

  Europa in lockdown & Pinterest is het rock and roll aandeel

 • 17:12

  TA van Edward Loef – Dubbele top in Dow Jones Index

 • 09:53

  ETF van de week: iShares S&P US Banks ETF (IUS2)

 • 08:29

  Cijferseizoen in volle gang; Microsoft omlaag & First Solar schiet omhoog

 • 17:21

  TA van Edward Loef – “The Sky has no Limit”-aandelen

 • 08:37

  Volatiliteit neemt toe & Ant Group gaat $35 miljard ophalen

 • 17:59

  TA van Edward Loef – SAP & DAX, nu en 3 maanden terug

 • 11:55

  AEX-index blijft doormodderen & Heineken toont potentieel

 • 08:14

  Zorgen om coronavirus nemen toe & beursweek met razend volle agenda

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
29 okt 08:09 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – China’s comeback na de COVID klap

28 okt 09:39 Bas Heijink

TA AEX: Verdere verzwakkingen

28 okt 09:24 Marco Knulst

Allesweters en twijfelaars