fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 27 januari 2020 07:02

Europese beurzen openen flink lager

 De Europese beurzen gaan maandag een beduidend lagere opening tegemoet. 

Het nieuws dit weekend ging vooral over het coronavirus en de verspreiding hiervan, zei analist Stephen Innes van Axicorp. Beleggers beginnen de mogelijke gevolgen van het virus voor de Chinese economie in te prijzen, en handelaren hopen dat de Chinese centrale bank snel met maatregelen komt "als doekje voor het bloeden".

Zondag meldde China meer dan 2.700 besmettingen en bijna 80 doden.

IG voorziet een openingsverlies van 181 punten voor de Duitse DAX, een min van 80 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 81 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen kenden vrijdag juist nog een een goede handelsdag. Een deel van de verliezen van eerder in de week werd ingelopen. In het laatste deel van de handelsdag werd wel weer wat terrein prijsgegeven doordat het Centers for Disease Control and Prevention in de Verenigde Staten een tweede besmetting met het coronavirus in de VS meldde.

De beleggers kregen vrijdag de nodige macro-data te verwerken.

De Franse economie zat in januari volgens voorlopige metingen nog wel in een groeidynamiek, maar zag het tempo met een samengestelde inkoopmanagersindex van 51,5 wel dalen ten opzichte van de 52,0 in december.

De Duitse economie liet volgens Markit in een voorlopige meting in januari iets meer groei zien dan in december, maar de industrie zit nog altijd in een krimpfase, ofschoon in mindere mate dan een maand eerder. De Duitse dienstensector liet een groeiversnelling zien. De deelindices waren in het geval van Duitsland beter dan voorzien.

"De meting van januari suggereert dat de donkere wolken boven de Duitse economie mogelijk beginnen te verdwijnen", aldus econoom  Phil Smith, hoofdeconoom  van IHS Markit.

In het speelveld van de eurozone als geheel kwam de groei van de economie onveranderd uit, maar de industrie kromp minder hard, terwijl de dienstensector in groeitempo terrein moest prijsgeven.

Het Verenigd Koninkrijk liet met de samengestelde index weer groei zien, terwijl de industrie de krimp kon verminderen en op een haar na een groei kon laten optekenen. De dienstensector van de Britten liet wel een duidelijke groei zien met een index van 52,9, de hoogste notering in vijf kwartalen.

Bank of America heeft zijn weging voor Europese aandelen neerwaarts bijgesteld van positief naar neutraal, na de rally die sinds augustus al een winst van 15 procent opleverde. Hoewel Bank of America op een aantrekkende Europese economie rekent, meent de bank ook dat veel goed nieuws al is ingeprijsd.

Bedrijfsnieuws

Carrefour realiseerde in het vierde kwartaal een vrijwel stabiele omzet. Verder verwacht Carrefour dat de winst in 2019 stijgt dankzij de groei in Latijns-Amerika en een herstel in Spanje. De terugkerende operationele winst is afgelopen jaar naar verwachting met 7,4 procent gestegen. De koers van het aandeel van de supermarktketen steeg vrijdag 4,6 procent.

Ericsson heeft in het vierde kwartaal van 2019 de resultaten zien aantrekken. Ericsson stelde dat het bedrijf door de resultaten in 2019 op schema ligt om de doelstellingen voor 2020 en 2022 te halen. Wel verwacht de onderneming hogere kosten in 2020. De koers van het aandeel van het bedrijf uit Zweden noteerde vrijdag 5,8 procent lager.

Remy Cointreau zag in het afgelopen kwartaal de omzet op jaarbasis autonoom met 11,3 procent afnemen. De destillateur onthield zich vrijdag van een herhaling van de outlook die het gaf bij de resultaten over het eerste halfjaar. Bij de jaarresultaten die op 4 juni van dit jaar worden gepubliceerd, wil het bedrijf een nieuw traject bekend maken voor zijn strategische visie. De koers van het aandeel zakte vrijdag 11,7 procent.

InsingerGilissen heeft het koersdoel voor ASML verhoogd van 275,00 naar 325,00 euro met een onveranderd Overwogen advies. De koers noteerde 2,3 procent hoger.

Jefferies heeft het advies voor Unilever verhoogd van Houden naar Kopen en het koersdoel van 53,00 naar 59,00 euro. De analisten verwachten dat de top van Unilever meer maatregelen zal treffen, bijvoorbeeld door te snijden in de portfolio, om de groeiverwachtingen omhoog te krijgen om zo activistische aandeelhouders van zich af te houden. Het aandeel steeg 1,8 procent.

Takeaway daalde 1,2 procent. Beleggers vrezen vermoedelijk voor vertraging nu de Britse mededingingswaakhond de overname van Just Eat wil onderzoeken. Just Eat moest 1,7 procent in waarde achteruit.

Euro STOXX 50          3.779,16 (+1,1%)
STOXX Europe 600       423,64 (+0,9%)
DAX                           13.576,68 (+1,4%)
CAC 40                        6.024,26 (+0,9%)
FTSE 100                    7.585,98 (+1,0%)
SMI                               10.859,00 (+0,4%)
AEX                                 614,24 (+1,4%)
BEL 20                        4.002,84 (+0,6%)
FTSE MIB                 23.969,13 (+1,1%)
IBEX 35                       9.562,00 (+0,5%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures maandag stevig in het rood.

De Amerikaanse beurzen begonnen de vrijdag nog positief. De Nasdaq zette zelfs even een nieuwe all time high neer. Maar na de mededeling door Centers for Disease Control and Prevention dat een tweede besmetting met het coronavirus in de VS geconstateerd is, daalden de de koersen.

De bezorgdheid groeit dat de bestaande reisverboden een grote impact zullen hebben op de economie, stelde analist Edward Moya van Oanda. "Er wordt al gedacht aan een invloed van 1 procentpunt of hogerop het Chinese bruto binnenlands product."

De samengestelde inkoopmanagersindex voor de industrie en dienstensector in de Verenigde Staten is in januari gestegen, met dank aan een verbetering in de dienstensector. De samengestelde index steeg van 52,7 in december naar 53,1. Dit is het hoogste niveau in tien maanden.

De maart-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange 1,40 dollar lager, of 2,5 procent, op 54,19 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1028. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1048 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1057 op de borden.

Komende week zullen de ogen van beleggers gericht zijn op de kwartaalcijfers van een aantal grote bedrijven. Onder andere Apple, Amazon, Microsoft, Facebook en Boeing zullen hun boeken openen.

Bedrijfsnieuws

Vrijdag voorbeurs kwam American Express met cijfers. De creditcardmaatschappij heeft in het vierde kwartaal de aangepaste winst per aandeel flink zien oplopen en bleef daarmee de verwachtingen ook net voor. De winst per aandeel steeg 17 procent tot 2,03 dollar, terwijl de omzet 11,4 miljard dollar bedroeg. Het aandeel noteerde 2,9 procent hoger.

Broadcom heeft een overeenkomst gesloten met Apple voor het leveren van onderdelen voor draadloze verbindingen. Het betreft een meerjarige overeenkomst met een omzetwaarde van 15 miljard dollar. De onderdelen van Broadcom zouden vanaf 2023 in de iPhones van Apple moeten zitten. De koers van Broadcom dikte 1,4 procent aan.

Intel Corp. heeft in het afgelopen kwartaal een hogere winst en omzet behaald en presteerde ook boven verwachting. Een 19 procent hogere omzet bij zijn tak voor datacenteroplossingen leverde Intel een totale omzet op van 20,21 miljard dollar. Analisten geraadpleegd door FactSet rekenden op een omzet van 19,2 miljard dollar en hadden ook de opbrengsten van de datacenteroplossingen lager ingeschat. De beurswaarde steeg met 8,1 procent.

De koersen van vliegtuigmaatschappijen United Airlines en American Airlines daalden respectievelijk 3,5 procent en 4,0 procent op zorgen over de gevolgen van het coronavirus op het aantal vluchten en passagiers.

Boeing steeg 1,6 procent. Stephen Dickson van de Federal Aviation Administration heeft aangegeven dat Boeing goede stappen aan het zetten is en dat mogelijk medio 2020 de 737 MAX weer het luchtruim mag betreden.

S&P 500 index                   3.295,47 (-0,9%)
Dow Jones index            28.989,73 (-0,6%)
Nasdaq Composite           9.314,91 (-0,9%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden maandag in het rood, terwijl de beurzen in China en Hong Kong de deuren gesloten hielden in verband met de viering van Nieuwjaar.

Nikkei 225                     23.372,76 (-1,9%)
Shanghai Composite      2.976,53 (slotkoers 23 januari)
Hang Seng                    27.949,64 (slotkoers 24 januari)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1028. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar nog op 1,1028 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1021 op de borden.

USD/JPY Yen   109,05
EUR/USD Euro  1,1028
EUR/JPY Yen   120,26

MACRO-AGENDA:
10:00 Ifo ondernemersvertrouwen - Januari (Dld)
16:00 Nieuwe woningverkopen - December (VS)
00:00 Chinese beurzen (incl. Hongkong) gesloten vanwege Chinees Nieuwjaar

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten

De Aandeelhouder TV

april 3, 2020

AEX index week 14 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 3, 2020

Eisen Trump aan oliesector onrealistisch

april 3, 2020

Olieprijs spuit omhoog | 3 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 2, 2020

AEX 2 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
02 apr 14:27 Redactie

7 Sterke Aandelen om te kopen om de Coronavirus-crisis te overleven

02 apr 11:12 Redactie

Extra Lunch Webinar Nico Bakker: TA en turbulente markten

02 apr 10:22 Bas Heijink

Lager top lijkt te zijn gezet