fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 24 januari 2020 19:20

Uitgelicht: Ontnuchterende week voor Heineken

Heineken heeft na een goede periode waarin bijna een nieuwe top werd neergezet een slechte week beleefd, door strengere regels in Vietnam. 

Een week eerder deed Heineken het juist nog zeer sterk met een koerswinst van 5,8 procent. Met die stijging kwam de bierbrouwer op 5 cent van zijn all time high van juli vorig jaar op 104 euro. Afgelopen week echter zorgde nieuws uit Vietnam voor een fikse kater en de winst van een week eerder werd weer deels ingeleverd. Heineken sloot de week 3,0 lager af op 100,50 euro.

Bloomberg meldde aan het begin van de week dat door nieuwe regelgeving in Vietnam om alcohol uit het verkeer te bannen, de bierverkoop in dat land met ten minste 25 procent is gedaald. De strenge regels zijn 1 januari van dit jaar ingegaan en worden zoals het er nu naar uitziet ook gehandhaafd. Het schijnt dat de politie al meer dan 6.000 boetes heeft uitgeschreven.

De afgelopen jaren was de biermarkt in het Zuidoost Aziatische land juist hard gegroeid. "De afgelopen 5 jaar groeide deze ongeveer met 9 procent per jaar en het premiumsegment nog veel harder", aldus ING.

In 2018 vertegenwoordigde de biermarkt in Vietnam, zo berekende ING, nog een waarde van ruim 17 miljard dollar. 

De analisten van Barclays omschreven Vietnam aan het begin van dit jaar nog als de kroonjuweel van Heineken. "De marges die Heineken daar hanteert zijn de hoogste van de hele groep en Vietnam vertegenwoordigt ongeveer 14 procent van de winst."

Wel hield Barclays rekening met teruglopende marges, maar de bank ging er destijds wel van uit dat Vietnam verantwoordelijk zou zijn voor 34 procent van de winstgroei van Heineken.

Vietnam is één van de belangrijkste groeimarkten van Heineken, benadrukten ook de analisten van Berenberg. De gevolgen van de nieuwe regels voor alcohol in het verkeer zijn groter dan zij aanvankelijk hadden verwacht.

In 2019 was Vietnam volgens Berenberg goed voor ongeveer 8 procent van de omzet en 17 procent van de operationele winst. Tussen 2012 en 2019 was Vietnam vermoedelijk goed voor een kwart van de autonome groei van de operationele winst van de brouwer.

De nieuwe regelgeving heeft flinke consequenties voor de bierbrouwers AB InBev en Heineken stelde ING. Heineken is de tweede brouwer van het land en AB InBev de nummer acht.

ING verwacht dat de nieuwe regels van kracht blijven en niet van tijdelijke aard zijn, en dat zou voor AB InBev een verlies van de autonome groei betekenen van 1 procentpunt. Voor Heineken gaat het volgens de analisten om 1,5 procentpunt.

Berenberg verwacht dat de bierverkoop van Heineken in Vietnam dit jaar met 10 procent daalt. Op basis hiervan voorzien de analisten een volumegroei voor Heineken in 2020 van 1,0 procent, wat ruim onder de consensus van 2,9 procent is. Met 2,4 procent zit Berenberg ook ruim onder de autonome omzetgroei van 4,8 procent die de consensus voorspelt.

"Daarmee zou de groei in lijn zijn met die van AB InBev, dat momenteel een korting van 30 procent kent [ten opzichte van Heineken]", stelde Berenberg.

De zakenbank heeft een verkoopadvies op Heineken met een koersdoel van 75,00 euro.

Het koersdoel van ING zit daar dicht in de buurt met 75,47 euro. De Nederlandse bank heeft echter wel een Houden advies voor de Amsterdamse bierbrouwer.

De Aandeelhouder TV

februari 20, 2020

CEO Ralph Hamers vertrekt bij ING | 20 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 19, 2020

AEX 19 februari 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

februari 19, 2020

Fugro ziet het tij keren | 19 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 18, 2020

AEX 18 februari 2020 – Nico Bakker – Daily charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
19 feb 09:22 Redactie

Voorbij de gebaande paden

18 feb 12:00 Marco Knulst

De voorspellende waarde van de arbeidsmarkt (3/3)

18 feb 09:55 Bas Heijink

Euforie in de markt