Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 24 januari 2020 19:57

Uitgelicht: analisten blijven vol vertrouwen over ASML

Het aandeel ASML leverde afgelopen week in, nadat het Veldhovense bedrijf als eerste AEX-fonds met kwartaalcijfers kwam, die door analisten goed werden ontvangen.

Solide en weinig verrassend was het meest gehoorde commentaar.

Conform verwachting voldeed ASML aan de eigen outlook. De omzet van 4,0 miljard euro was iets meer dan de voorziene 3,9 miljard euro en de brutomarge van 48,1 procent lag netjes binnen de vooraf afgegeven bandbreedte van 48 tot 49 procent.

Dit leverde een nettowinst op van 1,1 miljard euro, ofwel 2,70 euro per aandeel.

In het derde kwartaal van 2019 boekte ASML nog een omzet van krap 3 miljard euro. Dat leverde toen, bij een brutomarge van 43,7 procent, een nettowinst op van 627 miljoen euro.

In heel 2019 kwam de omzet van ASML uit op 11,8 miljard euro, wat een nettowinst opleverde van 2,6 miljard euro, ofwel 6,16 euro per aandeel.

Zoals gezegd, analisten waren weinig verrast door deze cijfers. ASML haalt vrijwel altijd zijn eigen outlook. Zinvoller is dan ook om te kijken wat de toekomst zal brengen. Daarvoor kijken analisten naar enerzijds de orderinstroom en anderzijds de afgegeven outlook.

Voor het lopende eerste kwartaal mikt ASML op een omzet van 3,1 tot 3,3 miljard euro en een marge van 46 tot 47 procent.

Verder meldde ASML afgelopen woensdag een orderinstroom van 2,4 miljard euro, wat flink minder was dan de 5,1 miljard euro die in het derde kwartaal werd gerealiseerd.

En die daling van de orders, die werd er door sommigen uitgelicht als de tegenvaller in de kwartaalrapportage en ook als de reden dat de koers onder druk kwam te staan.

"Dat kan het sentiment vandaag drukken”, waarschuwde NIBC woensdag voorbeurs al.

Bank of America meent dat de terugloop vooral een gevolg van timing is, en hoewel teleurstellend, daarom niet zorgelijk.

China

Over het uitblijven van een exportvergunning voor EUV naar China, sprak ASML zich verder niet uit. "Het is aan de Nederlandse overheid om te bepalen of er een nationaal veiligheidsrisico is", aldus CEO Wennink.

ASML mag zijn nieuwste technologie momenteel niet aan China leveren. Nederland verlengde een exportvergunning niet, onder druk van de Verenigde Staten. Hierdoor staat de levering van een systeem 'on hold', aldus ASML eerder al tegen ABM Financial News.

"We hebben het aan de Nederlanders vrij duidelijk gemaakt: wij geloven dat dit bijzonder gevoelige technologie is, die niet thuishoort op bepaalde plaatsen", citeerde het Financieele Dagblad recent de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra.

Analisten maken zich geen grote zorgen vooralsnog over de Chinese kwestie. Momenteel ligt bij ASML de ‘bottleneck’ niet aan de vraagzijde, maar aan de aanbodkant. Elke machine die in Veldhoven gemaakt wordt, kan ook worden verkocht. En vermoedelijk gaat dat niet veranderen als de capaciteit groeit.

Berenberg wijst vooral op de uitbreidingsplannen van TSMC en Samsung.

Daarbij suggereert ASML volgens Berenberg ook dat er in de tweede helft van dit jaar een herstel zal optreden in de geheugenmarkt. "Maar er is nog geen duidelijke indicatie over hoe groot dat herstel zal zijn", aldus de zakenbank. Elk merkbaar herstel zal volgens de bank echter de consensus voor 2020 doen stijgen. 

Beloning

ASML zal een dividend van 2,40 euro per aandeel uitkeren over 2019, een stijging van 14 procent. Dit betekent een slotdividend van 1,35 euro per aandeel.

Daarnaast zal ASML de komende drie jaar voor 6 miljard euro aan eigen aandelen inkopen.

Zowel de dividendverhoging als de waarde van het inkoopprogramma viel Morgan Stanley mee.

De meeste analisten hebben op ASML een koopadvies en na de kwartaalcijfers regende het koersdoelverhogingen.

Berenberg beschouwt ASML als de favoriet in de halfgeleidersector die terecht tegen een premie is gewaardeerd, want EUV is “onmisbaar” voor de productie van de beste chips.

InsingerGilissen dat het koersdoel voor ASML verhoogde naar 325,00 euro, denkt dat de koers van het aandeel de komende jaren mogelijk zelfs kan verdubbelen. 

ASML sloot de week af met een verlies van 0,1 procent op 270,65 euro.

De Aandeelhouder TV

april 8, 2020

AEX 8 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 8, 2020

Nog steeds geen goed koopmoment

april 8, 2020

Beleggers massaal actief op de beurs | 8 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 7, 2020

AEX 7 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
08 apr 11:02 Bas Heijink

Let op nieuwe verzwakkingen

07 apr 14:10 Marco Knulst

DEAD CROSS wereldwijde inflatie gecorrigeerde staatsleningen

07 apr 09:12 Redactie

Extra Lunch Webinar Nico Bakker: TA en turbulente markten