Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 24 januari 2020 19:35

AEX geplaagd door coronavirus

 De Amsterdamse beurs is afgelopen week licht gedaald. Op een slotstand van 614,24 punten op vrijdag, verloor de index 0,2 procent. Vorige week sloot de hoofdindex op 615,57 punten.

De daling van de koersen komt langzaam op gang, gaf vermogensbeheerder Cees Smit van Today's Groep aan. "Beleggers moeten nog een beetje wennen aan het feit dat de beurzen ook kunnen dalen. Ik verwacht dat we de komende maand lagere niveaus op gaan zoeken. Een beweging richting de 570 punten sluit ik niet uit voor de AEX."

Een zwaargewicht als ASML zou de AEX lager kunnen zetten. "Ik denk dat het bij beleggers nog niet is geland wat de mogelijke consequentie is als ASML onder druk van de VS zijn EUV-technologie niet aan China zou mogen leveren. Dit kan de koers onder behoorlijk onder druk zetten", waarschuwde Smit.

Beleggers maakten zich afgelopen week in toenemende mate zorgen over het coronavirus, dat overdraagbaar is van mens op mens en in China al levens eiste. Deze week dook het virus ook buiten China op, waaronder in de Verenigde Staten.

Vrijdagmiddag werd een tweede besmetting in de VS bevestigd en tientallen patiënten worden momenteel onderzocht op het virus. Wall Street kreeg tikken na deze mededelingen door Centers for Disease Control and Prevention, maar de AEX wist de vrijdag opgebouwde koerswinst vast te houden, waardoor er op de laatste weekdag 1,4 procent in de index bijkwam.

Volgens kenners is de uitbraak extra gevaarlijk vanwege de viering van Chinees Nieuwjaar, waardoor miljoenen Chinezen gaan reizen en het virus dus kan worden verspreid.

"In 2003 beïnvloedde de SARS-epidemie de koersen flink", waarschuwde analist Corne van Zeijl van Actiam dan ook.

"Mocht het virus nog meer om zich heen gaan grijpen, dan zal dit invloed gaan hebben. Denk maar eens aan de impact die het zal hebben op de luchtvaartmaatschappijen", aldus vermogensbeheerder Smit.

Wat het sentiment ook niet hielp, waren opmerkingen van de Amerikaanse president Donald Trump die deze week waarschuwde dat de Europese Unie geen andere keus heeft dan een nieuwe handelsdeal te sluiten met de Verenigde Staten. Trump dreigde opnieuw met hoge importheffingen op onder meer Europese auto's tijdens een ontmoeting met voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, in Davos.

Aandacht was er verder voor het rentebesluit van de Europese Centrale Bank, dat zijn monetaire beleid handhaafde. Wijzigingen werden ook niet verwacht. De ECB kondigde officieel de strategische review van het monetaire beleid aan. De evaluatie richt zich onder meer op het inflatiedoel van de centrale bank.

Al met al weinig spannend, concludeerde econoom Carsten Brzeski van ING. "De ECB-bijeenkomsten zijn weer zo saai als we gewend zijn", aldus Brzeski.

Vermoedelijk zullen de uitkomsten van de evaluatie pas tegen het einde van het jaar volgen.

De euro/dollar startte de week op 1,1095. Vrijdag handelde het muntpaar op 1,1021. Olie stond deze week onder druk en verloor 7,7 procent.

Volgende week

Komende week openen onder meer Philips, KPN, Shell, Unilever en Signify de boeken. Uit het buitenland komen naast Apple, Microsoft en Tesla, ook Boeing, Facebook, Deutsche Bank, Caterpillar Chevron en Exxon Mobil met kwartaalcijfers.

Op macro-economisch vlak is er aandacht voor de rentebesluiten van de Federal Reserve en de Bank of England. Iets meer dan de helft van de markt denkt momenteel dat de Britse centrale bank de rente zal verlagen bij de vergadering aanstaande donderdag.

Verder staan volgende week groeicijfers uit de eurozone en de VS op het programma.

Stijgers en dalers

In de AEX was Adyen koploper, met een weekwinst van 7,4 procent. Berenberg verhoogde deze week het koersdoel vanwege de sterke margeontwikkelingen bij het betaalbedrijf.

ASML, dat met cijfers kwam, maakte per saldo een pas op de plaats. De resultaten in het vierde kwartaal waren geen grote verrassing, al vonden sommige analisten dat de orderinstroom aan de zwakke kant was. De afgegeven outlook voor het lopende eerste kwartaal was ook niet erg afwijkend van de verwachtingen. ASML verhoogde het dividend met 14 procent en kondigde een aandeleninkoopprogramma aan ter waarde van 6 miljard euro.

ABN AMRO verloor 3,9 procent. RBC verlaagde deze week het advies van Outperform naar Sector Perform en het koersdoel van 20,00 naar 17,00 euro. Mogelijk dat door strengere regels het dividend niet kan worden verhoogd, waarschuwden de analisten. Ook ING kwam met een weinig positief analistenrapport.

Sterkste daler in de AEX was Prosus. Het aandeel daalde 4,9 procent, nadat eerder in de week door grootaandeelhouder Naspers 22 miljoen aandelen werden verkocht voor 67,50 euro per stuk.

In de AMX verloor Air France-KLM deze week 9,6 procent. Davy's verlaagde het advies van Outperform naar Neutraal. "We verwachten dat de kosten per unit omlaag gaan, maar wel in een lager tempo dan de doelstelling van één procent", aldus de analisten. Verder werd bekend dat Air France-KLM geen belang neemt in Malaysia Airlines.

OCI deed het nog een stapje slechter dan Air France-KLM met een koersdaling van 10,4 procent.

GrandVision opende de boeken maar vanwege de aanstaande overname door EssilorLuxottica, zorgden de cijfers niet voor grote koersuitslagen. In 2019 werd een omzetgroei van 8,6 procent behaald. Het EBITDA-resultaat was in lijn met de eigen verwachtingen. KBC Securities haalde het aandeel van zijn kooplijst.

Sterkste stijgers in de Midcap waren ASMI en Besi, die 5,2 en 3,7 procent wonnen. Mogelijk profiteerden de aandelen van positief nieuws van sectorgenoten als Intel.

In de AScX ging Sif 10,8 procent hoger, maar opnieuw was het Alfen dat de koppositie nam met een weekwinst van 14,3 procent. Afgelopen week meldde Alfen dat het aan de slag kan met een grote biomassacentrale in Estland. Hoeveel hiermee is gemoeid, werd niet bekend gemaakt. Dit jaar won het aandeel al meer dan 60 procent.

Kiadis Pharma droeg de rode lantaarn en daalde 8,5 procent.

Sligro Food Group steeg 3,6 procent. Afgelopen jaar steeg de omzet, maar daalde de winst. Een concrete outlook voor 2020 werd niet afgegeven. ING noemde de cijfers beter dan voorzien, maar zag ook weinig verrassingen. Sligro stelt over 2019 een dividend voor van 1,40 euro per aandeel, gelijk aan het dividend over 2018.

Het lokaal genoteerde Marel verloor deze week 6,8 procent na een winstwaarschuwing voor 2019. Volgens Marel laten de vooruitbetalingen op orders die tegen het einde van het vierde kwartaal werden ontvangen, wel zien dat de marktomstandigheden en investeringsbereidheid van klanten aantrekken.

Centenfonds Esperite steeg afgelopen week maar liefst 84 procent. Dutch Star One werd 40,0 procent meer waard. Voldoende aandeelhouders van Dutch Star staan achter de deal met CM.com, zo werd aan het einde van de handelsweek bekend. Dit jaar steeg de koers van het aandeel al 300 procent.

De Aandeelhouder TV

september 25, 2020

AEX week 39 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 25, 2020

Beurs aan infuus VS | 25 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 24, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 20 – Kolonisten van Catan

september 24, 2020

Galapagos update | 24 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

 • 14:15

  Aandeel Just Eat Takeaway – hongerige beleggers drijven koers op

 • 08:09

  Fiscaal steunpakket geeft optimisme – opportuniteiten in aardgas

 • 16:43

  TA van Edward Loef: ‘Social reality’ grafieken

 • 08:31

  Verhoogde angst volgens VIX – beslissingsmoment voor autosector

 • 16:58

  TA van Edward Loef: Supermarkten, super interessant

 • 09:54

  ETF van de week: iShares Gold Producers ETF (IS0E)

 • 08:44

  koopgelegenheid goud & zilver – PMI-cijfers Europese driver

 • 15:55

  TA van Edward Loef: Corona-aandelen veren weer op

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
25 sep 13:43 ProBeleggen

8% in Galapagos in 3 maanden

25 sep 08:08 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Grote geldmarkten kunnen nog steeds aantrekkelijk zijn

24 sep 09:59 Bas Heijink

TA S&P500 en NASDAQ: Drietal versteilingen neerwaarts gebroken