fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - woensdag, 22 januari 2020 08:18

Licht hogere opening Damrak voorzien

De Amsterdamse beurs gaat woensdag een licht hogere opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,2 procent in het groen. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 0,4 procent lager op 611,89 punten.

"Beleggers zijn voorzichtig, maar maken zich niet enorm veel zorgen", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets, wijzend op de uitbraak van het coronavirus. Dit valt volgens hem op te maken uit het sentiment op de Aziatische beurzen vanochtend. Op dinsdag stonden de Aziatische aandelenmarkten nog flink onder druk, maar vanochtend was er sprake van herstel. "Ondanks nieuwe signalen dat het virus zich langzaam verspreidt", aldus Hewson.

Volgens de marktvorser ligt de aandacht van beleggers vooralsnog op de onderliggende macro-economische data. "Beleggers lijken nog steeds bereid om op een dip te kopen en dus zullen de Europese beurzen in navolging van de Aziatische aandelenmarkten vermoedelijk hoger openen. Daarbij zal de DAX mogelijk een recordniveau opzoeken", zo merkte Hewson op.  

De Amerikaanse beurzen sloten dinsdag lager, na bekendmaking van de eerste besmetting met het coronavirus in de Verenigde Staten. De Dow Jones index werd extra omlaag getrokken door het aandeel Boeing, dat meer dan 5 procent daalde. De vliegtuigfabrikant verwacht inmiddels dat het 737 MAX vliegtuig pas in juni of juli weer de lucht in mag.  

De Aziatische beurzen noteerden woensdag verdeeld, met een plus voor de Japanse Nikkei en een vlakke stand voor de Chinese Shanghai Composite. Daarmee schudden beleggers zorgen over het coronavirus wat van zich af, al maken beleggers zich nog wel zorgen over de impact van het virus op toerisme en reizen in aanloop naar het Chinees Nieuwjaar dat op zaterdag van start gaat.  

UBS is van mening dat China heeft geleerd van de SARS-uitbraak in 2002. De sterftecijfers gerelateerd aan het coronavirus liggen volgens de zakenbank ook noemenswaardig lager dan bij het SARS-virus. Desondanks zal het huidige vakantieseizoen in China een "flinke uitdaging" worden, hetgeen de angst op een verdere uitbraak van de ziekte versterkt, aldus UBS.

Als de ziekte niet snel kan worden ingedamd, zullen volgens UBS retailers en de reissector de gevolgen voelen, vooral in het eerste kwartaal en het begin van het tweede kwartaal. UBS verwacht zelfs dat het voorziene economische herstel in China in de eerste helft van 2020 in gevaar kan komen.

Analist Henry Harteveldt stelt dat er inderdaad gevaren huizen in het virus voor de reissector. "Het effect is beperkt momenteel, maar kan groter worden", aldus Harteveldt. De situatie kan verergeren als luchtvaartmaatschappijen besluiten om vluchten van en naar China te beperken.  

Een maart-future voor een vat West Texas Intermediate olie sloot dinsdag 0,3 procent lager op 58,34 dollar op de New York Mercantile Exchange. Zorgen bij beleggers over stijgende mondiale olievoorraden en een mogelijke vertraging van de mondiale economische groei overschaduwden een verstoring van de olie-aanvoer in het Midden-Oosten door onrust in Libië en Irak. In de Aziatische handel vanochtend koersten de olieprijzen nog eens 0,3 procent lager.  

De euro/dollar noteerde woensdag op 1,1084. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1083 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,1095 op de borden.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het Nederlandse consumentenvertrouwen in januari licht is gedaald. 

Bedrijfsnieuws

ASML heeft in het laatste kwartaal van 2019 aan de verwachtingen voldaan en kondigde tevens een nieuw omvangrijk aandeleninkoopprogramma aan ter waarde van 6 miljard euro. In het vierde kwartaal behaalde ASML een omzet van 4,0 miljard euro en werd een brutomarge gerealiseerd van 48,1 procent. ASML kondigde tevens een dividendverhoging aan stelde verder Warren East en Mark Duncan voor als nieuwe commissarissen, terwijl Wolfgang Ziebart aan het einde van zijn termijn zal vertrekken. Volgens CEO Peter Wennink belooft 2020 weer een groeijaar te worden.

Berenberg heeft het advies voor het aandeel Unilever verlaagd van Kopen naar Houden en het koersdoel neerwaarts bijgesteld van 60,00 naar 55,00 euro. Analisten van Berenberg betoogden woensdag dat een matige groei in kernmarkten als de Verenigde Staten en Brazilië en een vertraging in India en Afrika een autonome groeiversnelling tot een uitdaging maken.

Berenberg verhoogde juist het koersdoel voor Adyen van 670,00 naar 740,00 euro bij een ongewijzigd Houden advies. Analisten van Berenberg verhoogden het koersdoel vanwege de sterke margeontwikkelingen bij het betaalbedrijf.

Naspers wil 22 miljoen aandelen Prosus verkopen door een plaatsing bij professionele beleggers. Door de plaatsing stijgt de free float van Prosus van 26,2 procent tot 27,5 procent.  

Een boekenonderzoek van de belastingdienst naar de herkomst van het bezit en de fiscale geschiedenis van CEO Salar Azimi van Lavide, heeft uitgewezen dat zijn middelen geen illegale herkomst hebben en dat er geen belasting is ontdoken.

Slotstanden Wall Street

De S&P500 index sloot dinsdag 0,3 procent lager op 3.321 punten. De Dow Jones index leverde 0,5 procent in tot 29.196 punten. De Nasdaq zakte 0,2 procent.

De Aandeelhouder TV

februari 25, 2020

AEX 25 februari 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

februari 25, 2020

Licht herstel na bloedrode sessie | 25 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 24, 2020

AEX 24 februari 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

februari 24, 2020

Cijfers PostNL overschaduwt door virus | 24 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
25 feb 17:28 Redactie

3 Dingen die Beleggers moeten onthouden nu dat het Coronavirus de markt doet dalen

25 feb 09:26 Superperformance SAS

Aankoop van de Classic Turbo short

25 feb 09:56 Shaun Stevens

De controle terugpakken – REIT’s in een tijdperk van hernieuwde huurregulering