Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - woensdag, 22 januari 2020 06:49

Europese beurzen openen hoger

 De Europese beurzen gaan woensdag een hogere opening tegemoet. 

IG voorziet een openingswinst van 76 punten voor de Duitse DAX, een plus van 25 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 26 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen sloten dinsdag lager, nadat het coronavirus in China voor de nodige onrust zorgde.  

"De aandelenmarkten laten bescheiden verliezen zien richting het einde van de handelsdag", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets dinsdag.

De verliezen op de beurzen in Azië deden het sentiment in Europa geen goed, aldus Madden. Hij wees onder meer op een verlaging van de kredietwaardigheid van Hongkong door Moody's van Aa3 naar Aa2. Madden zag daardoor vooral de beurzen in Hongkong onder druk staan, terwijl ook het sentiment in het vasteland van China negatief was.

"De angst voor een nieuw coronavirus in China hangt boven de markt en doet het vertrouwen van beleggers geen goed", aldus Madden. "De vergelijking wordt getrokken met het SARS-virus en daarom halen beleggers wat geld van tafel. Bovendien is er weinig positief macro-economisch nieuws geweest in de afgelopen 48 uur in Europa, dus de beren kregen vandaag de overhand."

Ook blijven de neerwaarts bijgestelde groeiramingen door het IMF op maandag in de gedachten van beleggers hangen, zo stelde de marktvorser.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Britse werkloosheid in de drie maanden tot en met november stabiel bleef, terwijl de Duitse ZEW-index over januari een verdere stijging liet zien.

Verder werd vanochtend bekend dat Frankrijk en de Verenigde Staten een tijdelijk staakt-het-vuren te zijn overeengekomen in de digitaks-kwestie om zo een handelsoorlog te voorkomen. Parijs wil dat grote internetbedrijven zoals Google een digitale belasting betalen die is gebaseerd op de omzet die zij realiseren in Frankrijk, maar de VS zijn hier fel tegen gekant. De nieuwe belasting zou in ieder geval tot het einde van het jaar uitgesteld zijn. In ruil daarvoor zullen de VS heffingen die zij ter vergelding oplegden, laten vallen.

Wel waarschuwde Trump in gesprek met The Wall Street Journal dat als de VS en EU niet tot een handelsdeal komen, hij importheffingen zal zetten op Europese auto's.

Bedrijfsnieuws

UBS heeft zijn doelstellingen voor de middellange termijn verlaagd, nadat de bank niet aan de verwachtingen voor 2019 wist te voldoen. UBS mikt op een lagere kapitaalbuffer en rekent op hogere kosten per verdiende franc. Het aandeel UBS verloor dinsdag 4,5 procent.

easyJet heeft in het afgelopen kwartaal opnieuw groei gerealiseerd. "Een sterke prestatie", oordeelde de luchtvaartmaatschappij zelf, die denkt dat het eerste halfjaar beter zal verlopen dan een jaar terug, toen er een verlies werd geleden van 275 miljoen pond. In het afgelopen kwartaal steeg de omzet met 9,9 procent naar ruim 1,4 miljard Britse pond. Het aandeel steeg 2,8 procent.

Air France-KLM ziet af van een belang in het noodlijdende Malaysia Airlines van 49 procent. Dit liet de luchtvaartmaatschappij weten na berichtgeving van persbureau Reuters. Japan Airlines zou een belang in Malaysia Airlines willen van 25 procent. Het aandeel Air France-KLM  sloot 2,6 procent lager. Lufthansa daalde 3,4 procent.

BP heeft in Murray Auchincloss zijn nieuwe CFO gevonden. Auchincloss volgt Brian Gilvary op, die op 30 juni vertrekt bij BP. Het aandeel BP leverde 0,6 procent in.

Het aandeel Heineken sloot 2,9 procent lager, vermoedelijk op berichtgeving dat de vraag naar bier in Vietnam onder druk is komen te staan door nieuwe regels ten aanzien van alcohol in het verkeer.

ThyssenKrupp heeft inmiddels een shortlist van belangstellende partijen voor zijn liftendivisie die al enige tijd in de etalage staat. Het aandeel ThyssenKrupp ging dinsdag met 2,0 procent omlaag.

Dixons Carphone, actief met ketens van elektronicawinkels in het Verenigd Koninkrijk, handhaafde de outlook voor 2019, na een handelsupdate over de periode rond kerst. "De resultaten tijdens de belangrijke feestdagen waren niet bijzonder, maar een handhaving van de outlook was voldoende", aldus Madden van CMC. Het aandeel schoot 7,0 procent omhoog.

Euro STOXX 50          3.789,12 (-0,26%)
STOXX Europe 600       423,38 (-0,14%)
DAX                           13.555,87 (+0,05%)
CAC 40                        6.045,99 (-0,54%)
FTSE 100                    7.610,70 (-0,53%)
SMI                               10.884,51 (+0,35%)
AEX                                 611,89 (-0,38%)
BEL 20                        4.018,85 (+0,15%)
FTSE MIB                 23.845,28 (-0,65%)
IBEX 35                       9.611,30 (-0,49%)  

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures woensdag in de plus.

De Amerikaanse beurzen sloten dinsdag lager, na bekendmaking van het eerste geval in de Verenigde Staten van een gevaarlijk virus dat longontsteking veroorzaakt, afkomstig uit centraal China. Eerder op de dag gingen de beurzen in Azië onderuit.

De Dow Jones-index werd extra omlaag getrokken door het aandeel Boeing, dat meer dan 5 procent daalde. De vliegtuigfabrikant verwacht inmiddels dat het 737 MAX vliegtuig pas in juni of juli weer de lucht in mag.  

Amerikaanse functionarissen hebben het eerste geval van het coronavirus in de VS vastgesteld, in de staat Washington. Eerder meldden Chinese medische autoriteiten dat het virus, dat recent werd geïdentificeerd, overdraagbaar is van mens op mens, en tot nu toe zes levens heeft geëist.

Het bericht dat het virus in Amerika is gearriveerd, drukte de koersen direct, volgens Art Cashin van UBS. "Onmiddellijke angstreactie", schreef hij in een rapport. "Kooporders werden geannuleerd."

Beleggers vrezen dat de ziekte zich snel kan verspreiden over Azië, nu vele miljoenen Chinezen onderweg zijn voor het jaarlijkse nieuwjaarsfeest. In 2003 kostte een uitbraak in zuidelijk China van een gelijksoortig virus, SARS genaamd, aan 774 mensen het leven.

"De economische gevolgen kunnen zeer zorgwekkend zijn", zei analist Rajiv Biswas van IHS Markit, wijzend op de sterke toename van het Chinese toerisme, die het risico van mondiale verspreiding hebben vergroot.

Volgens marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade was de markt echter vooral op zoek naar een excuus om aandelen te verkopen, na de sterke stijgingen van de afgelopen tijd.

Aslam was zelf meer geïnteresseerd in de boodschap die president Trump in Davos aan de Federal Reserve gaf. Trump riep de Fed op om de rente verder te verlagen. "Dat is waar het slimme geld naar kijkt", zei Aslam. "Wanneer die boodschap zeer openbaar en zeer duidelijk wordt, zullen we een enorme rugwind hebben voor aandelen."

Dinsdag kwam de boodschap niet door. Aandelen van bedrijven die geraakt kunnen worden door een epidemie verloren terrein: Wynn Resorts verloor 6 procent, Las Vegas Sands 5 procent en MGM Resorts ook 5 procent, luchtvaarders Delta en American daalden ook 4 tot 5 procent.

 Trump was zelf in Davos, op het World Economic Forum, waar hij de economische ommekeer in de VS onder zijn bewind "niets minder dan spectaculair" noemde.  Na een voorlopige handelsdeal met China heeft Trump nu Europa in het vizier. De Franse president Emmanuel Macron schreef vannacht op Twitter een zeer goed gesprek te hebben gehad met Trump. "We zullen samenwerken aan een goede overeenkomst om een escalatie van importheffingen te voorkomen", aldus de Franse president. 

Bedrijfsnieuws

Boeing ging hard onderuit, met 5,5 procent. De geplaagde vliegtuigbouwer wil 10 miljard dollar of meer lenen om de problemen met de 737 MAX 8 op te lossen, schreef zakenzender CNBC maandag op basis van bronnen. Vervolgens meldde het bedrijf zelf dat het vliegtuig nog tot medio 2020 aan de grond blijft. Boeing kampt met de nasleep van tweede dodelijke crashes van dit nieuwe vliegtuig.

Ook United Airlines verloor 5,5 procent, door zorgen over het Chinese coronavirus.

Uber heeft zijn Indiase maaltijdbezorger aan zijn lokale rivaal  Zomato Media verkocht. Het afscheid nemen van het worstelende bedrijf zal een positief effect hebben op de winstontwikkeling van Uber. Het aandeel klom 7,1 procent.

Voor de openingsbel kwam Halliburton al met cijfers. In het vierde kwartaal heeft het bedrijf de omzet zien dalen en een flink nettoverlies moeten incasseren. Halliburton verwacht voor het lopende boekjaar 2020 een voortzetting van de internationale groei, een verbetering van de marges, maar ook opnieuw een afname in de uitgaven door klanten. Het aandeel sloot 0,8 procent lager.

Nabeurs volgden Netflix en IBM. Netflix stond nabeurs 0,9 procent lager, IBM steeg juist 4 procent.

S&P 500 index                   3.320,79 (-0,27%)
Dow Jones index            29.196,04 (-0,52%)
Nasdaq Composite           9.370,81 (-0,19%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden woensdag verdeeld, met een plus voor de Japanse Nikkei en een vlakke stand voor de Chinese Shanghai Composite.

Nikkei 225                     24.015,61 (+0,6%)
Shanghai Composite      3.053,30 (+0,0%)
Hang Seng                    28.334,10 (+1,3%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde woensdag op 1,1084. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1083 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,1095 op de borden.

USD/JPY Yen   110,02
EUR/USD Euro  1,1084
EUR/JPY Yen   121,95

MACRO-AGENDA:

WOENSDAG 22 JANUARI 2020
06:30 Consumentenvertrouwen - Januari (NL)
06:30 Consumptie huishoudens - November (NL)
06:30 Investeringen - November (NL)
13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
14:30 Chicago Fed activiteitsindex - December (VS)
16:00 Bestaande woningverkopen - December (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
00:00 Burberry - Cijfers derde kwartaal (VK)
13:00 Johnson & Johnson - Cijfers vierde kwartaal (VS)
22:00 Texas Instruments - Cijfers vierde kwartaal (VS)

De Aandeelhouder TV

augustus 7, 2020

AEX week 32 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 7, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 11 – Risk

augustus 6, 2020

AEX 6 augustus 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 6, 2020

EUR/USD op hoogste niveau sinds 2008

Het laatste beursnieuws

updates

 • 15:35

  TA: ‘TESLA naar $ 2500?’

 • 08:45

  Nasdaq zet nieuw record & Trump doet TikTok en Tencent in de ban

 • 17:49

  TA: ‘POSTNL in feeststemming’

 • 15:22

  Aandeel ING: voorzieningen voor ‘slechte leningen’ drukken winst ING Groep

 • 08:57

  Disney gooit hoge ogen op Wall Street & S&P 500 nadert all-time high

 • 17:37

  TA: ‘Het koopvirus in Novavax’

 • 09:00

  ETF van de week: iShares MSCI Japan ETF (IJPN)

 • 08:22

  Goudprijs boven de $2000 per ounce en corona vaccinatie steeds dichterbij

 • 17:15

  TA: ‘Going Nuts in Utilities’

Masterclasses

 • 13 augustus

  HIT & RUN Trading volgens de RAF Methode

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 08 september

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

Columns

Nieuw
07 aug 10:16 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 11 – Risk

06 aug 09:41 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Actief beheer voor rendement in vastrentende waarden

05 aug 10:55 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 10 – Risk