Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - dinsdag, 21 januari 2020 22:23

Oversteek coronavirus naar VS zet Wall Street lager

De Amerikaanse beurzen zijn dinsdag lager gesloten, na bekendmaking van het eerste geval in de Verenigde Staten van een gevaarlijk virus dat longontsteking veroorzaakt, afkomstig uit centraal China.

De S&P500-index sloot 0,3 procent lager op 3.321 punten. De Dow Jones-index leverde 0,5 procent in tot 29.196 punten. De Nasdaq zakte 0,2 procent.

De Dow Jones-index werd extra omlaag getrokken door het aandeel Boeing, dat meer dan 5 procent daalde. De vliegtuigfabrikant verwacht inmiddels dat het 737 MAX vliegtuig pas in juni of juli weer de lucht in mag.  

Eerder op de dag gingen de beurzen in Azië onderuit, met een verlies van 1,4 procent voor de Shanghai Composite. Ook de Chinese munt werd 0,6 procent goedkoper tegenover de Amerikaanse dollar.

Amerikaanse functionarissen hebben het eerste geval van het coronavirus in de VS vastgesteld, in de staat Washington. Eerder meldden Chinese medische autoriteiten dat het virus, dat recent werd geidentificeerd, overdraagbaar is van mens op mens, en tot nu toe zes levens heeft geëist.

Het bericht dat het virus in Amerika is gearriveerd, drukte de koersen direct, volgens Art Cashin van UBS. "Onmiddellijke angstreactie", schreef hij in een rapport. "Kooporders werden geannuleerd."

Beleggers vrezen dat de ziekte zich snel kan verspreiden over Azië, nu vele miljoenen Chinezen onderweg zijn voor het jaarlijkse nieuwjaarsfeest. In 2002 kostte een uitbraak in zuidelijk China van een gelijksoortig virus, SARS genaamd, aan 774 mensen het leven.

"De economische gevolgen kunnen zeer zorgwekkend zijn", zei analist Rajiv Biswas van IHS Markit, wijzend op de sterke toename van het Chinese toerisme, die het risico van mondiale verspreiding hebben vergroot.

Volgens marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade was de markt echter vooral op zoek naar een excuus om aandelen te verkopen, na de sterke stijgingen van de afgelopen tijd. 

Aslam was zelf meer geïnteresseerd in de boodschap die president Trump in Davos aan de Federal Reserve gaf. Trump riep de Fed op om de rente verder te verlagen. "Dat is waar het slimme geld naar kijkt", zei Aslam. "Wanneer die boodschap zeer openbaar en zeer duidelijk wordt, zullen we een enorme rugwind hebben voor aandelen."

Dinsdag kwam de boodschap niet door. Aandelen van bedrijven die geraakt kunnen worden door een epidemie verloren terrein: Wynn Resorts verloor 6 procent, Las Vegas Sands 5 procent en MGM Resorts ook 5 procent, luchtvaarders Delta en American daalden ook 4 tot 5 procent.

Maandag verlaagde het IMF zijn raming voor de mondiale economische groei van 3,4 naar 3,3 procent, voor 2020. Voor de VS rekent het IMF op 2,0 procent groei, in plaats van 2,1 procent. 

 Trump was zelf in Davos, op het World Economic Forum, waar hij de economische ommekeer in de VS onder zijn bewind "niets minder dan spectaculair" noemde.  Na een voorlopige handelsdeal met China heeft Trump nu Europa in het vizier. De Franse president Emmanuel Macron schreef vannacht op Twitter een zeer goed gesprek te hebben gehad met Trump. "We zullen samenwerken aan een goede overeenkomst om een escalatie van importheffingen te voorkomen", aldus de Franse president. 
 
De olieprijs daalde. Een maart-future West Texas Intermediate daalde 0,3 procent tot 58,34 dollar op de New York Mercantile Exchange.

De euro/dollar noteerde op 1,1086. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1096. 

Bedrijfsnieuws

Boeing ging hard onderuit, met 5,5 procent. De geplaagde vliegtuigbouwer wil 10 miljard dollar of meer lenen om de problemen met de 737 MAX 8 op te lossen, schreef zakenzender CNBC maandag op basis van bronnen. Vervolgens meldde het bedrijf zelf dat het vliegtuig nog tot medio 2020 aan de grond blijft. Boeing kampt met de nasleep van tweede dodelijke crashes van dit nieuwe vliegtuig.

Ook United Airlines verloor 5,5 procent, door zorgen over het Chinese coronavirus.

Uber heeft zijn Indiase maaltijdbezorger aan zijn lokale rivaal  Zomato Media verkocht. Het afscheid nemen van het worstelende bedrijf zal een positief effect hebben op de winstontwikkeling van Uber. Het aandeel klom 7,1 procent.

Voor de openingsbel kwam Halliburton al met cijfers. In het vierde kwartaal heeft het bedrijf de omzet zien dalen en een flink nettoverlies moeten incasseren.  Halliburton verwacht voor het lopende boekjaar 2020 een voortzetting van de internationale groei, een verbetering van de marges, maar ook opnieuw een afname in de uitgaven door klanten. Het aandeel sloot 0,8 procent lager.

Nabeurs volgden Netflix en IBM. Netflix stond nabeurs 0,9 procent lager, IBM steeg juist 4 procent.

De Aandeelhouder TV

september 25, 2020

AEX week 39 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 25, 2020

Beurs aan infuus VS | 25 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 24, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 20 – Kolonisten van Catan

september 24, 2020

Galapagos update | 24 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

 • 14:15

  Aandeel Just Eat Takeaway – hongerige beleggers drijven koers op

 • 08:09

  Fiscaal steunpakket geeft optimisme – opportuniteiten in aardgas

 • 16:43

  TA van Edward Loef: ‘Social reality’ grafieken

 • 08:31

  Verhoogde angst volgens VIX – beslissingsmoment voor autosector

 • 16:58

  TA van Edward Loef: Supermarkten, super interessant

 • 09:54

  ETF van de week: iShares Gold Producers ETF (IS0E)

 • 08:44

  koopgelegenheid goud & zilver – PMI-cijfers Europese driver

 • 15:55

  TA van Edward Loef: Corona-aandelen veren weer op

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
25 sep 13:43 ProBeleggen

8% in Galapagos in 3 maanden

25 sep 08:08 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Grote geldmarkten kunnen nog steeds aantrekkelijk zijn

24 sep 09:59 Bas Heijink

TA S&P500 en NASDAQ: Drietal versteilingen neerwaarts gebroken