Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - dinsdag, 21 januari 2020 19:03

Europese beurzen doen stap terug

De Europese beurzen zijn dinsdag lager gesloten, nadat het coronavirus in China voor de nodige onrust zorgde.  

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot dinsdag 0,2 procent lager op 423,16 punten. De Duitse DAX maakte een pas op de plaats op 13.555,87 punten. De Franse CAC 40 tekende een verlies op van 0,5 procent met een stand van 6.045,99 punten. De Britse FTSE verloor eveneens 0,5 procent op 7.610,70 punten.

"De aandelenmarkten laten bescheiden verliezen zien richting het einde van de handelsdag", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. 

De verliezen op de beurzen in Azië deden het sentiment in Europa geen goed, aldus Madden. Hij wees onder meer op een verlaging van de kredietwaardigheid van Hongkong door Moody's van Aa3 naar Aa2. Madden zag daardoor vooral de beurzen in Hongkong onder druk staan, terwijl ook het sentiment in het vasteland van China negatief was.

"De angst voor een nieuw coronavirus in China hangt boven de markt en doet het vertrouwen van beleggers geen goed", aldus Madden. "De vergelijking wordt getrokken met het SARS-virus en daarom halen beleggers wat geld van tafel. Bovendien is er weinig positief macro-economisch nieuws geweest in de afgelopen 48 uur in Europa, dus de beren kregen vandaag de overhand."

Ook blijven de neerwaarts bijgestelde groeiramingen door het IMF op maandag in de gedachten van beleggers hangen, zo stelde de marktvorser. 

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Britse werkloosheid in de drie maanden tot en met november stabiel bleef, terwijl de Duitse ZEW-index over januari een verdere stijging liet zien.

Verder werd vanochtend bekend dat Frankrijk en de Verenigde Staten een tijdelijk staakt-het-vuren te zijn overeengekomen om zo een handelsoorlog te voorkomen. Parijs wil dat grote internetbedrijven zoals Google een digitale belasting betalen die is gebaseerd op de omzet die zij realiseren in Frankrijk, maar de VS zijn hier fel tegen gekant. De nieuwe belasting zou in ieder geval tot het einde van het jaar uitgesteld zijn. In ruil daarvoor zullen de VS heffingen die zij ter vergelding oplegden, laten vallen.

Wel waarschuwde Trump in gesprek met The Wall Street Journal dat als de VS en EU niet tot een handelsdeal komen, hij importheffingen zal zetten op Europese auto's.

Olie noteerde dinsdag tot 0,5 procent lager.

De euro/dollar noteerde op 1,1095. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1093. 

Bedrijfsnieuws

UBS heeft zijn doelstellingen voor de middellange termijn verlaagd, nadat de bank niet aan de verwachtingen voor 2019 wist te voldoen. UBS rekent niet langer op een kapitaalratio van circa 17 procent en een cost-income ratio van 72 procent, maar op respectievelijk 12 tot 15 procent en 75 tot 78 procent. Afgelopen jaar kwam de kapitaalratio CET1 uit op 12,4 procent, met een aangepaste cost-income ratio van 78,9 procent. De doelstellingen waren respectievelijk circa 15 en 77 procent. Het aandeel UBS verloor dinsdag 4,5 procent.

easyJet heeft in het afgelopen kwartaal opnieuw groei gerealiseerd. "Een sterke prestatie", oordeelde de luchtvaartmaatschappij zelf, die denkt dat het eerste halfjaar beter zal verlopen dan een jaar terug, toen er een verlies werd geleden van 275 miljoen pond. In het afgelopen kwartaal steeg de omzet met 9,9 procent naar ruim 1,4 miljard Britse pond. Het aandeel steeg 2,8 procent.

Air France-KLM ziet af van een belang in het noodlijdende Malaysia Airlines van 49 procent. Dit liet de luchtvaartmaatschappij weten na berichtgeving van persbureau Reuters. Japan Airlines zou een belang in Malaysia Airlines willen van 25 procent. Het aandeel Air France-KLM  sloot 2,6 procent lager. Lufthansa daalde 3,4 procent.

BP heeft in Murray Auchincloss zijn nieuwe CFO gevonden. Auchincloss volgt Brian Gilvary op, die op 30 juni vertrekt bij BP. Het aandeel BP leverde 0,6 procent in.

Het aandeel Heineken sloot 2,9 procent lager, vermoedelijk op berichtgeving dat de vraag naar bier in Vietnam onder druk is komen te staan door nieuwe regels ten aanzien van alcohol in het verkeer.

ThyssenKrupp heeft inmiddels een shortlist van belangstellende partijen voor zijn liftendivisie die al enige tijd in de etalage staat. Het aandeel ThyssenKrupp ging dinsdag met 2,0 procent omlaag.

Dixons Carphone, actief met ketens van elektronicawinkels in het Verenigd Koninkrijk, handhaafde de outlook voor 2019, na een handelsupdate over de periode rond kerst. "De resultaten tijdens de belangrijke feestdagen waren niet bijzonder, maar een handhaving van de outlook was voldoende", aldus Madden van CMC. Het aandeel schoot 7,0 procent omhoog.

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de Europese beurzen noteerden de belangrijkste Amerikaanse indexen in het rood.

De Aandeelhouder TV

juli 10, 2020

AEX week 28 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 10, 2020

Indicator analyse | De Swingteller

juli 10, 2020

ING sluit kantoren | 10 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juli 9, 2020

AEX 9 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:05

  TA: ‘Hoofdschouderpatronen gesignaleerd!’

 • 10:57

  Aandeel Tesla: staat de Tesla-bubbel op knappen?

 • 08:52

  Coronavirus blijft om zich heen slaan & beleggers doen een stapje terug

 • 17:44

  TA: ‘Goudprijs onderweg naar recordniveau’

 • 08:43

  Traditionele bedrijven hebben het zwaar, maar tech-aandelen trekken de kar

 • 16:58

  TA: ‘Gaming aandelen bieden meer vermaak’

 • 09:15

  ETF van de week: WT Physical Palladium ETF (VZLB)

 • 08:06

  Amerikaanse beurs omlaag en vaccinontwikkelaar Novavax schiet de lucht in

 • 17:56

  TA: ‘Novavax krijgt een (koers)injectie’

Masterclasses

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

Columns

Nieuw
10 jul 14:34 Redactie

Webinar: Visie Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

10 jul 14:48 Marco Knulst

GOLDEN CROSS S&P 500

09 jul 08:33 Cor Wijtvliet

De oliesector bereidt zich voor op het onvermijdelijke