Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 20 januari 2020 11:20

Beursblik: geen verrassingen bij ASML verwacht

 ASML heeft volgens de analisten in het afgelopen kwartaal aan de eigen verwachtingen voldaan. Dit bleek uit een rondgang van ABM Financial News in aanloop naar de cijfers over het vierde kwartaal op woensdag.

"Ik verwacht een optimistische rapportage", zei analist Jos Versteeg van InsingerGilissen in gesprek met ABM Financial News. De geluiden uit de sector waren de afgelopen tijd alleen maar positief, benadrukte hij. "En het herstel in het geheugensegment komt eraan."

Bij de vorige kwartaalcijfers zei ASML voor het vierde kwartaal te mikken op een omzet van ongeveer 3,9 miljard euro met een brutomarge van 48 tot 49 procent. De R&D uitgaven liggen vermoedelijk rond de 500 miljoen euro.

"Voor de rest van het jaar verwachten we dat logic sterk zal blijven […] de fasering van het geheugensegment blijft onzeker", zei CEO Wennink medio oktober. 

Kepler Cheuvreux ziet ruimte voor ASML om de eigen outlook te overtreffen. Toch zullen grote verrassingen uitblijven, denkt analist Peter Olofsen van Kepler, dat meent dat de vooruitzichten voor 2020 maar blijven verbeteren.

In het derde kwartaal boekte ASML een omzet van 2.987 miljoen euro, grofweg in lijn met de eigen outlook. Dat leverde bij een brutomarge van 43,7 procent een nettowinst op van 627 miljoen euro.

De orderinstroom steeg naar 5,1 miljard euro en ASML haalde 23 nieuwe opdrachten voor EUV-systemen binnen.

Recent waren er al enkele positieve geluiden uit de halfgeleidersector. Zo meldde ASM International dat het de eigen outlook ruimschoots heeft overtroffen in het vierde kwartaal. En dat betekent volgens KBC Securities dat de consensus voor heel 2020 flink omhoog kan.

Maar bijvoorbeeld ook Microchip Technology liet zich positief uit over de orderontwikkeling en stelde dat de trend daarbij breed gedragen is. "Het decemberkwartaal was de bodem van deze cyclus", denkt CEO Steve Sanghi.

Ook wees Versteeg op TSMC, dat vol wil investeren in EUV.

ASML voorziet voor 2020 een omzet van 13 miljard euro. De brutomarge zal volgens de Veldhovense onderneming dan boven de 50 procent liggen en in 2025 ruim boven de 50 procent.

ASML rondde inmiddels een aandeleninkoopprogramma ter waarde van 2,5 miljard euro af. Over een nieuw inkoopprogramma zal de halfgeleiderspecialist dit jaar beslissen.

China

Een punt van aandacht aanstaande woensdag zal de nog altijd niet verstrekte exportlicentie voor China zijn. 

ASML mag zijn EUV-technologie momenteel niet aan China leveren. Nederland verlengde een exportvergunning niet, onder druk van de Verenigde Staten. Hierdoor staat de levering van een systeem 'on hold', aldus ASML.

"We hebben het aan de Nederlanders vrij duidelijk gemaakt: wij geloven dat dit bijzonder gevoelige technologie is, die niet thuishoort op bepaalde plaatsen", citeerde het Financieele Dagblad de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra.

ASML opent woensdag voorbeurs de boeken. Maandagochtend handelde het aandeel 0,2 procent hoger.

De Aandeelhouder TV

april 9, 2020

Just Eat Takeaway scoort goed | 9 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 8, 2020

AEX 8 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 8, 2020

Nog steeds geen goed koopmoment

april 8, 2020

Beleggers massaal actief op de beurs | 8 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
09 apr 08:31 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Duurzaamheid en veerkracht in volatiele markten

08 apr 11:02 Bas Heijink

Let op nieuwe verzwakkingen

07 apr 14:10 Marco Knulst

DEAD CROSS wereldwijde inflatie gecorrigeerde staatsleningen