Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - zondag, 19 januari 2020 14:51

Drukke agenda met rentebesluiten en cijferseizoen

 De Amsterdamse belegger gaat een drukke week tegemoet, hoewel de start behoorlijk rustig zal zijn dankzij een Amerikaanse feestdag.

Komende week staan er rentebesluiten op de rol en trapt ASML het Nederlandse cijferseizoen af, terwijl afgelopen week eindelijk het eerste deel van het handelsakkoord tussen de VS en China is getekend.

"Belangrijkste onderdelen van het akkoord zijn dat China belooft om in twee jaar tijd importen vanuit de VS met 200 miljard dollar te verhogen en de VS halveert de tarieven die tijdens de handelsoorlog zijn ingevoerd tot 7,5 procent", vatte econoom Bert Colijn samen. Wel twijfelt Colijn of de beloofde 200 miljard dollar wel haalbaar is.

Maandag is een relatief rustige dag, vooral omdat Wall Street de deuren gesloten houdt. In de VS is het Martin Luther King dag.

Dinsdag is er een Japans rentebesluit en kijkt de markt naar de Duitse ZEW-index. En vanaf dinsdag vindt in het Zwitserse dorp Davos ook het jaarlijkse Wereld Economisch Forum plaats. De politieke en economische top uit heel de wereld komen er samen en zullen het onder meer over klimaatverandering hebben. 

Woensdag is opnieuw een rustige dag, hoewel ASML die dag wel het Nederlandse cijferseizoen aftrapt. Analisten gaan er vanuit dat ASML de eigen outlook heeft gehaald en kijken vooral uit naar de verwachtingen van de Veldhovenaren voor 2020. Volgens Kepler Cheuvreux blijven de vooruitzichten voor de halfgeleidersspecialist verbeteren en is er ook een kans dat ASML in het vierde kwartaal de eigen doelstellingen heeft overtroffen. Afgelopen week bleek dat bij sectorgenoot ASMI wel het geval.

Daarbij zal de markt ook specifiek aandacht hebben voor de situatie in China. Momenteel mag ASML zijn nieuwste EUV-machine niet leveren aan China, omdat de VS dit niet willen. 

Donderdag is het de beurt aan de Europese Centrale Bank om met een rentebesluit te komen. Analist Michael Hewson van CMC Markets wijst erop dat het de eerste bijeenkomst voor de ECB in 2020 is. En daarbij lijken de economische seinen ook nog eens voorzichtig op groen te staan. Vermoedelijk zal de ECB evenwel aan de voorzichtige kant blijven, aangezien het huidige herstel nog erg fragiel is, denkt de analist.

Ook bij de Bank of Japan rekent Hewson niet op actie. Wel zullen de Japanse centrale bankiers herhalen klaar te staan verder in te grijpen als de situatie daarom vraagt.

Verder openen GrandVision, Sligro en Rood Microtec donderdag de boeken.

Vrijdag is er vooral aandacht voor de voorlopige inkoopmanagersindices en start in China de viering van het nieuwe jaar. Dat betekent dat de Chinese beurzen een aantal dagen gesloten zullen blijven.

In tegenstelling tot Nederland is in Amerika het cijferseizoen al even onderweg. Afgelopen vrijdag had 9 procent van de bedrijven uit de S&P 500 de resultaten gepubliceerd. En daarbij wist 70,5 procent de verwachtingen te overtreffen, berekende Refinitiv. Belangrijker dan de resultaten over het afgelopen kwartaal zijn de verwachtingen voor 2020. Voor het eerste kwartaal rekent de markt per saldo op een winstgroei van 4,4 procent en voor heel het jaar op 9,6 procent.

Voor komende week let de markt op de cijfers van IBM, Netflix, Intel en American Express. Ook zullen aandeelhouders van Unilever donderdag letten op de resultaten die Colgate Palmolive en Procter & Gamble bekend maken.

De Aandeelhouder TV

september 25, 2020

AEX week 39 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 25, 2020

Beurs aan infuus VS | 25 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 24, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 20 – Kolonisten van Catan

september 24, 2020

Galapagos update | 24 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

 • 14:15

  Aandeel Just Eat Takeaway – hongerige beleggers drijven koers op

 • 08:09

  Fiscaal steunpakket geeft optimisme – opportuniteiten in aardgas

 • 16:43

  TA van Edward Loef: ‘Social reality’ grafieken

 • 08:31

  Verhoogde angst volgens VIX – beslissingsmoment voor autosector

 • 16:58

  TA van Edward Loef: Supermarkten, super interessant

 • 09:54

  ETF van de week: iShares Gold Producers ETF (IS0E)

 • 08:44

  koopgelegenheid goud & zilver – PMI-cijfers Europese driver

 • 15:55

  TA van Edward Loef: Corona-aandelen veren weer op

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
25 sep 13:43 ProBeleggen

8% in Galapagos in 3 maanden

25 sep 08:08 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Grote geldmarkten kunnen nog steeds aantrekkelijk zijn

24 sep 09:59 Bas Heijink

TA S&P500 en NASDAQ: Drietal versteilingen neerwaarts gebroken