fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - zondag, 19 januari 2020 14:51

Drukke agenda met rentebesluiten en cijferseizoen

 De Amsterdamse belegger gaat een drukke week tegemoet, hoewel de start behoorlijk rustig zal zijn dankzij een Amerikaanse feestdag.

Komende week staan er rentebesluiten op de rol en trapt ASML het Nederlandse cijferseizoen af, terwijl afgelopen week eindelijk het eerste deel van het handelsakkoord tussen de VS en China is getekend.

"Belangrijkste onderdelen van het akkoord zijn dat China belooft om in twee jaar tijd importen vanuit de VS met 200 miljard dollar te verhogen en de VS halveert de tarieven die tijdens de handelsoorlog zijn ingevoerd tot 7,5 procent", vatte econoom Bert Colijn samen. Wel twijfelt Colijn of de beloofde 200 miljard dollar wel haalbaar is.

Maandag is een relatief rustige dag, vooral omdat Wall Street de deuren gesloten houdt. In de VS is het Martin Luther King dag.

Dinsdag is er een Japans rentebesluit en kijkt de markt naar de Duitse ZEW-index. En vanaf dinsdag vindt in het Zwitserse dorp Davos ook het jaarlijkse Wereld Economisch Forum plaats. De politieke en economische top uit heel de wereld komen er samen en zullen het onder meer over klimaatverandering hebben. 

Woensdag is opnieuw een rustige dag, hoewel ASML die dag wel het Nederlandse cijferseizoen aftrapt. Analisten gaan er vanuit dat ASML de eigen outlook heeft gehaald en kijken vooral uit naar de verwachtingen van de Veldhovenaren voor 2020. Volgens Kepler Cheuvreux blijven de vooruitzichten voor de halfgeleidersspecialist verbeteren en is er ook een kans dat ASML in het vierde kwartaal de eigen doelstellingen heeft overtroffen. Afgelopen week bleek dat bij sectorgenoot ASMI wel het geval.

Daarbij zal de markt ook specifiek aandacht hebben voor de situatie in China. Momenteel mag ASML zijn nieuwste EUV-machine niet leveren aan China, omdat de VS dit niet willen. 

Donderdag is het de beurt aan de Europese Centrale Bank om met een rentebesluit te komen. Analist Michael Hewson van CMC Markets wijst erop dat het de eerste bijeenkomst voor de ECB in 2020 is. En daarbij lijken de economische seinen ook nog eens voorzichtig op groen te staan. Vermoedelijk zal de ECB evenwel aan de voorzichtige kant blijven, aangezien het huidige herstel nog erg fragiel is, denkt de analist.

Ook bij de Bank of Japan rekent Hewson niet op actie. Wel zullen de Japanse centrale bankiers herhalen klaar te staan verder in te grijpen als de situatie daarom vraagt.

Verder openen GrandVision, Sligro en Rood Microtec donderdag de boeken.

Vrijdag is er vooral aandacht voor de voorlopige inkoopmanagersindices en start in China de viering van het nieuwe jaar. Dat betekent dat de Chinese beurzen een aantal dagen gesloten zullen blijven.

In tegenstelling tot Nederland is in Amerika het cijferseizoen al even onderweg. Afgelopen vrijdag had 9 procent van de bedrijven uit de S&P 500 de resultaten gepubliceerd. En daarbij wist 70,5 procent de verwachtingen te overtreffen, berekende Refinitiv. Belangrijker dan de resultaten over het afgelopen kwartaal zijn de verwachtingen voor 2020. Voor het eerste kwartaal rekent de markt per saldo op een winstgroei van 4,4 procent en voor heel het jaar op 9,6 procent.

Voor komende week let de markt op de cijfers van IBM, Netflix, Intel en American Express. Ook zullen aandeelhouders van Unilever donderdag letten op de resultaten die Colgate Palmolive en Procter & Gamble bekend maken.

De Aandeelhouder TV

februari 20, 2020

CEO Ralph Hamers vertrekt bij ING | 20 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 19, 2020

AEX 19 februari 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

februari 19, 2020

Fugro ziet het tij keren | 19 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 18, 2020

AEX 18 februari 2020 – Nico Bakker – Daily charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
19 feb 09:22 Redactie

Voorbij de gebaande paden

18 feb 12:00 Marco Knulst

De voorspellende waarde van de arbeidsmarkt (3/3)

18 feb 09:55 Bas Heijink

Euforie in de markt